zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

15.8.2023

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,10 – 22,20 USDCZK, když domácí měna tentokrát ztrácela.

Americký dolar se v uplynulém měsíci držel poblíž nejnižších úrovní za poslední rok. Relativní síle americké měny nepomáhají známky ochlazování cenového růstu, které naopak podporují sázky, že Federální rezervní systém Spojených států brzy definitivně ukončí cyklus zvyšování sazeb. Rétorika centrálních bankéřů stále ponechává otevřená dvířka pro další utahování měnových podmínek a podle predikčního ukazatele společnosti CME trhy existuje stále zhruba 30% pravděpodobnost, že Fed bude chtít do konce roku alespoň ještě jednou zvýšit sazby nad rámec aktuální úrovně.

Červencová statistika Indexu spotřebitelských cen ve Spojených státech skončila lépe, než odhadovaly tržní predikce, když se ceny meziročně zvýšily pouze o 3,2 %, přičemž trhy kvůli nižší srovnávací základně minulého roku očekávaly růst o 3,3 %. Meziměsíčně pak došlo k růstu cen o 0,2 %, a ačkoliv se očekávalo, že jádrová inflace bez potravin a energií setrvá na hodnotě 4,8 % z června, došlo k mírnému zpomalení tempa růstu na 4,7 %. Po inflačních datech dopadla také velmi slušně příchozí data ohledně růstu HDP. Americká ekonomika totiž ve druhém čtvrtletí podle předběžných odhadů vzrostla o 2,4 %, čímž zrychlila svůj růst z předchozích 2,0 %. Trh naopak očekával zpomalení tempa růstu na 1,8 %, což ukazuje, že obavy, které vyjadřovali ekonomové o osud americké ekonomiky na začátku roku, se zatím nenaplňují.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci mírně klesla na 3,5 % z červnových 3,6 %, většinový konsenzus přitom počítal se stabilitou na červnové úrovni. Vedle klesající nezaměstnanosti vytvořila americká ekonomika mimo zemědělský sektor v červenci 187 tisíc pracovních míst, což je méně než očekávání trhu ve výši 200 tisíc, zároveň však došlo k sestupné revizi na 185 tisíc z červnového výsledku. Naopak známky stále silného napětí na pracovním trhu vykázal červencový ADP report, podle kterého přibylo v soukromých podnicích 324 tisíc nových míst, což je mnohem více než očekávání ve výši 189 tisíc. Sledovaným parametrem v rámci zveřejňovaného reportu je také růst mezd, které se v červenci meziročně zvýšily o 6,2 %, což ukazuje na zpomalení tempa růstu bez zvýšeného úbytku pracovních míst.

Bankovní rada České národní banky se na svém srpnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávajících úrovních. Základní 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. I když ČNB dle očekávání sazby nezměnila, koruna bezprostředně po oznámení výsledku měnově-politického jednání ztratila výrazně nad hranici 24,00 EURCZK. ČNB totiž poněkud překvapivě zveřejnila informaci, že formálně ukončuje svůj platný závazek bránit korunu proti nadměrnému oslabení. Je ale třeba zmínit, že ČNB nemusela na podporu domácí měny na trhu reálně intervenovat už od října loňského roku. ČNB zřejmě počítala, že oznámení o ukončení zmíněného režimu koruně přinese ztráty, protože zároveň zmínila, že obnoví program prodeje části výnosů z devizových rezerv. To by mělo naopak na kurz koruny z dlouhodobějšího pohledu působit pozitivně. Guvernér Michl zmínil, že snížení úrokových sazeb aktuálně „na stole“ není, ale že na podzim se toto téma v rámci bankovní rady již diskutovat bude. Sice to zatím nečekáme, ale v případě, že by ČNB přistoupila ke snižování sazeb ještě letos, koruna by zřejmě ještě více slábla.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly opět smíšeně. Průmyslová produkce za měsíc červen sice v meziročním vyjádření vzrostla o 0,9 %, ale trvajícím negativním faktem je, že se objem nových zakázek meziročně snížil o 5,8 %. Zakázky z tuzemska klesly „jen“ o 1,9 %, ale ty ze zahraničí bohužel o 7,1 %. V dalších měsících spíše očekáváme další mírné meziroční poklesy i vzhledem k relativně vyšší srovnávací základně druhé poloviny loňského roku. Červnová obchodní bilance pošesté v řadě skončila kladným saldem, když výsledek 18,2 mld. CZK odhady překonal o celou miliardu. Jedná se nejen o nejlepší dosavadní výsledek roku 2023, ale také za poslední dva roky. Oslabující koruna přináší exportérům, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby se tuzemským obchodníkům snížily již po počtrnácté v řadě, když se v červnu meziročně snížily o 4,1 %. Návrat ke kladným hodnotám zatím neočekáváme, spíše je reálné, že tržby budou maloobchodníkům meziročně klesat i v průběhu léta. Problém na straně spotřebitelů je nyní patrnější, protože před rokem již maloobchodníci výrazný propad zažívali a ani nižší srovnávací základna „nedostala“ aktuální prodeje do kladných hodnot nebo alespoň ke stagnaci. Částečně se na poklesu projevuje větší ochota obyvatel ČR provádět z důvodu nižších cen nákupy v zahraničí. Červencová míra nezaměstnanosti se ve srovnání s červnem dle očekávání zvýšila o 10 bb. na 3,5 % vzhledem k přílivu čerstvých absolventů na trh práce. Počet volných pracovních míst se snížil na 285.600, počet uchazečů pak zvýšil na 259.000. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít zvyšovat, což bude vytvářet tlak na další růst mezd. V červenci spotřebitelské ceny v ČR vzrostly meziročně o 8,8 %. V červnu rostly ceny o 9,7 %. Jde o šestý měsíc v řadě, kdy došlo k meziročnímu zpomalení růstu cenové hladiny. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční zmírnění růstu cen v oddíle potravin a nealkoholických nápojů u většiny sledovaných položek. Stejně tak se snížil meziroční nárůst cen zemního plynu i tuhých paliv. O 25 % se v meziročním srovnání snížila cena pohonných hmot a olejů. Naopak na zvyšování celkové cenové hladiny se podílel především oddíl bydlení (vodné a stočné, nájemné atd.) a oddíl rekreace a kultury. Domácí inflace nadále zpomaluje a je naprosto reálné, že se v závěru roku podíváme někam k hranici 4-5 %. Nicméně v srpnu se dá očekávat stagnace nebo i mírné zvýšení meziročního růstu cen vzhledem k ukončení „slevy“ na naftu v podobě dočasně nižší spotřební daně.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

21,95   21,80   21,70   21,40

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,10 – 22,20 USDCZK, když měla tendenci ztrácet.

V případě redukce ztrát musí koruna nejdříve prorazit psychologickou hranici 22,00 USDCZK (vínová úsečka) směrem dolů. Poté by na domácí měnu „čekal“ klouzavý průměr SMA 200 na úrovni 21,85 USDCZK (zelená křivka) následovanou klouzavým průměrem SMA 100 na 21,65 USDCZK (hnědá křivka).

V případě opětovných ztrát koruny je první v pořadí krátkodobá hranice supportu / rezistence na 22,20 USDCZK (modrá úsečka). Poté by následovala Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) na 22,40 USCZK. Pokud by měly být ztráty koruny výraznější, tak další technickou hranicí je střednědobá hranice supportu / rezistence na 22,80 USDCZK (hnědá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.