zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

19.7.2023

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,20 – 22,18 USDCZK, když měla tentokrát domácí měna tendenci proti dolaru posilovat. Největší zisky si připsala v druhém červencovém týdnu.

Tvůrci měnové politiky Fedu se na svém červnovém zasedání rozhodli zvolit pomalejší přístup v rámci utahování měnových podmínek a pozastavili aktuální cyklus zvyšování sazeb. Fed si tak nyní může dovolit vyšší závislost na příchozích datech před dalším měnově-politickým rozhodnutím, což by mělo poskytnout více času a prostoru pro posouzení stále se vyvíjejících dopadů cenového růstu, předchozího zvýšení výpůjčních nákladů a vývoje na americkém pracovním trhu. Všeobecně se nyní očekává, že měnový výbor americké centrální banky na svém nadcházejícím zasedání zvýší sazby o 25 bazických bodů, což je krok, který by základní úrokovou míru dostal do rozmezí 5,25 až 5,50 %. I když většina centrálních bankéřů v nejnovější prognóze uvedla alespoň dvě další zvýšení do konce letošního roku, dle predikčního ukazatele společnosti CME trhy v posledních týdnech vykazovaly pouze 30% pravděpodobnost, že Fed bude chtít do konce roku zvýšit sazby nad rámec očekávaného červencového zvýšení. Po posledních příchozích makrodatech se tak mírně zvyšuje šance, že měnový výbor Fedu v červenci skutečně dovrší současný cyklus zpřísňování měnové politiky a do konce roku již na sazby sahat nebude.

Růst spotřebitelských cen totiž v červnu zpomalil tempo růstu z květnových 4 % na aktuální 3 %, což je lepší výsledek, než tržní odhady ve výši 3,1 %. Zároveň jádrová složka inflace, očištěná o volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, zaznamenala pokles tempa růstu z 5,3 % na 4,8 %, což je opět lepší výsledek, než tržní predikce ve výši 5 %. Sám šéf Fedu Jerome Powell na nedávné konferenci ve Španělsku uvedl, že podle jeho nejlepších odhadů nedosáhne jádrová inflace v příštím roce na 2% cíl Fedu, což by teoreticky mohlo přispět k prodloužení časového horizontu, po kdy Fed bude chtít držet sazby na vyšší úrovni. Dalším sledovaným ukazatelem pro centrální banku Spojených států je vývoj na americkém pracovním trhu, který v červnu vykázal spíše smíšené výsledky. Report od agentury ADP, mapující přírůstek nových pracovních míst v soukromém sektoru, překvapil trhy výsledkem výrazně nad tržní odhady. Data totiž ukázala, že soukromé podniky ve Spojených státech vytvořily v uplynulém měsíci 497 tisíc nových pracovních míst, což je nejvyšší počet od února 2022 a výrazně nad tržním konsenzem ve výši 228 tisíc. NFP report ovšem navzdory tržním odhadům na tento trend nenavázal, jelikož v červnu podle vládních dat přibylo mimo zemědělský sektor pouze 209 tisíc nových pracovních míst, což je o téměř 20 tisíc méně než očekávali analytici a taktéž nejnižší hodnota od prosince 2020. Míra nezaměstnanosti podle očekávání mírně klesla na 3,6 % z 3,7 %. Ačkoliv vládní data dopadla hůře než statistika z privátního sektoru, čísla ukazují, že americký pracovní trh zůstává stále dostatečně napjatý na to, aby měnový výbor Fedu pokračoval v utahování měnových podmínek, což se však v závislosti na příchozích datech může v příštích měsících rychle měnit.

Bankovní rada České národní banky se na červnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Poměr hlasů pro neměnné sazby se od předchozího zasedání zvýšil na 5:2. Tisková konference vyzněla opět spíše jestřábím tónem: guvernér Michl uvedl, že i na příštím zasedání se sazby nezmění nebo zvýší, očekávání trhu o brzkém poklesu sazeb jsou podle něj přehnaná, sazby totiž podle guvernéra zůstanou vyšší po delší dobu. Podle guvernéra Michla je konsolidační balíček vlády pozitivním signálem, do úvahy jej bude brát až po jeho schválení parlamentem. Na posledních dvou zasedáních ČNB dle všeho bylo možné, že by bankovní rada mohla sazby zvýšit. I v kontextu nyní již jednociferné inflaci ale šanci, že by ČNB na svém příštím měnově-politickém zasedání plánovaném na 3. srpna utáhla měnové podmínky, vidíme už jako velmi malou. Dalším důvodem pro opětovné ponechání sazeb je i nižší dynamika růstu nominálních mezd.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Květnová průmyslová produkce sice v meziročním vyjádření vzrostla o 1,4 %, ale negativním faktem je, že objem zakázek se snížil o 4,4 %, jde o nejhorší výsledek za poslední tři roky. Zakázky ze zahraničí meziročně poklesly o 4,7 %, zakázky z tuzemska klesly o 3,9 %. V dalších měsících spíše očekáváme mírné meziroční poklesy i vzhledem k relativně vyšší srovnávací základně druhé poloviny loňského roku. Obchodní bilance (za květen) sice již popáté skončila kladným saldem, ale nepříjemným faktem je, že se propadá dovoz a především vývoz, jehož objem se snížil o 3,3 %. Stále relativně silná česká koruna exportérům do karet příliš nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Domácí maloobchodní tržby se propadly již po třinácté v řadě, když se v květnu meziročně snížily o 6,1 %. Návrat ke kladným hodnotám zatím neočekáváme, spíše je reálné, že tržby budou maloobchodníkům meziročně klesat i v průběhu léta. Problém na straně spotřebitelů je nyní patrnější, protože před rokem již maloobchodníci výrazný propad zažívali a ani nižší srovnávací základna „nedostala“ aktuální prodeje do kladných hodnot nebo alespoň ke stagnaci. Červnová míra nezaměstnanosti se ve srovnání s květnem snížila o dalších 10 bb. na 3,4 % a klesla na nejnižší hodnotu od července loňského roku. Počet volných pracovních míst se lehce zvýšil na 286.700, počet nezaměstnaných se naopak snížil na 249.800. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít zvyšovat, což bude vytvářet tlak na další růst mezd. V červnu spotřebitelské ceny v ČR dle očekávání vzrostly meziročně o 9,7 %. Poprvé od prosince 2021 meziročně ceny vzrostly jednocifernou hodnotou. Jde o pátý měsíc v řadě, kdy došlo k meziročnímu zpomalení růstu cenové hladiny. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční snížení růstu cen potravin a nealkoholických nápojů. Stejně tak se snížil meziroční nárůst cen energetických surovin. O 25 % se v meziročním srovnání snížila cena pohonných hmot a olejů. Naopak na zvyšování celkové cenové hladiny se podílel především oddíl bydlení (vodné a stočné, nájemné atd.) a oddíl rekreace a kultury. Domácí inflace nadále zpomaluje a je naprosto reálné, že se v závěru roku podíváme někam k hranici 4-5 %.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

21,50   21,40   21,20   20,70

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,20 – 22,18 USDCZK, když si výrazné zisky domácí měna připsala v druhém červencovém týdnu.

V případě posílení musí koruna nejprve prorazit hranici 21,12 USDCZK (oranžová úsečka) směrem dolů. Poté by na domácí měnu „čekala“ hranice supportu / rezistence těsně pod 21,00 USDCZK (zelená přímka). Pak by významnější úroveň na domácí měnu čekala až u hranice 20,40 USDCZK (tyrkysová přímka), kde se koruna naposledy obchodovala před více než pěti lety.

V případě obratu trendu a ztrát koruny je první v pořadí Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 23,6 (fialová přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka) těsně nad hranicí 21,50 USDCZK. Další zásadní hranici pro slábnoucí domácí měnu představuje psychologická úroveň 22,00 USDCZK v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka). V případě výraznějších ztrát pak Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) na 22,40 USCZK.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.