zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

20.4.2023

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,25 – 22,82 USDCZK, když během dubna domácí měna výrazně zpevnila. Děje se tak zejména v návaznosti na zlepšený tržní sentiment a příchozí makrodata, kdy klesající inflace, potenciální hospodářská recese a riziko dalších problémů v americkém bankovním sektoru zvyšuje šanci na dřívější obrat restriktivní měnové politiky Fedu.

Očekávání růstu sazeb na dolaru se v uplynulém měsíci několikrát měnilo. Ještě před krachem první americké banky to vypadalo, že Fed půjde se sazbami nahoru o 50 bodů, nakonec se však všichni členové FOMC rozhodli hlasovat pro zvýšení sazeb pouze o 25 bazických bodů. Fed také uvedl, že očekává v tomto roce pokles hospodářského růstu, zároveň mnoho jeho členů kvůli problémům v bankovním sektoru snížilo svůj výhled pro vrchol sazeb. S největší pravděpodobností se dočkáme už jen jednoho zvýšení o 25 bazických bodů na květnovém zasedání. Následovat by mělo postupné uvolnění měnových podmínek s tím, jak se bude snižovat tempo růstu spotřebitelské inflace. Dle predikčního ukazatele společnosti CME Group by dolarové sazby mohly do konce roku klesnout rovnou o 75 bodů, první snížení by pak mohlo přijít už v letních měsících.

Index spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zaznamenal pokles tempa růstu na 5% úroveň oproti 6 % z předchozího měsíce, meziměsíčně pak ceny vzrostly o 0,1 %. Ačkoliv zveřejněná data vypadají na první pohled pro americké spotřebitele pozitivně, za značným poklesem tempa růstu stojí z velké části srovnávací základna z minulého roku. Jádrová složka inflace očištěná o kolísavé položky typu energií či potravin totiž v meziročním srovnání zrychlila na 5,6 % oproti 5,5 % v únoru, kde i nadále hlavní roli hrají vyšší ceny nájemného a zdražování v automobilovém průmyslu. Sníženou ochotu amerických spotřebitelů utrácet ukázala nová data maloobchodních tržeb. V březnu maloobchod zažil prudký pokles, kdy meziměsíčně došlo propadu o celé 1 %, což bylo výrazně více, než trhy očekávaly.

Rozporuplná data však dorazila z amerického trhu práce. Ačkoliv březnová statistika nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (non-farm payrolls) skončila v souladu s tržním očekáváním, celkově lze říci, že odolnost amerického pracovního trhu začíná postupně slábnout. Negativně překvapil jak ADP report (145 tis. nových pracovních míst, přičemž se čekalo až 210 tis.), tak počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (228 tis. oproti očekávání 200 tis.). Právě americký trh práce byl doposud jedním z argumentů pro striktnější nastavení měnové politiky, pokud se ale situace na pracovním trhu bude zhoršovat, porostou sázky na dřívější pokles sazeb.

Značnou obměnou prošla v posledním měsíci i rozvaha Fedu. Již zmíněné problémy v americkém bankovním systému měly za následek zvýšení poptávky po likviditě. V reakci na tyto problémy se americká centrální banka rozhodla poskytnout další prostředky trhům a nákupem aktiv tak zvýšila svou rozvahu. Fed tak z více než 60 % smazal prozatímní snahu o formu kvantitativního utahování, což také přispívá k oslabení americké měny. Výhled dolarového pohybu tak zůstává v nejbližším období navázán zejména na změny v očekávání nastavení sazeb Fedu, kde jako obvykle budou svou klíčovou roli hrát příchozí makrodata.

Bankovní rada České národní banky se na březnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest členů bankovní rady, pouze Tomáš Holub hlasoval pro zvýšení sazeb o 0,25 procentního bodu. Zároveň guvernér ČNB Aleš Michl prohlásil, že by mu silnější kurz koruny nevadil, což ukazuje, že se ČNB příliš neobává dopadů neobvykle silné koruny na české exportéry a domácí ekonomiku. Za novou nejistotu byl bankéři označen současný neklid na finančních trzích po pádu několika amerických bank a po tom, co se ve vážných problémech ocitla i švýcarská banka Credit Suisse. Dle členky bankovní rady K. Kubelkové se s touto nejistotou pojí vyšší pravděpodobnost volatility kurzu české koruny a tedy i její možné výraznější oslabení v případě zhoršení tržního sentimentu.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly slušně. Průmyslová produkce za únor v meziročním vyjádření vzrostla dle očekávání o 2,0 %, meziměsíčně se objem průmyslové produkce zvýšil o 0,4 %. Stejně jako v lednu zklamání přinesl výsledek nových zakázek ze zahraničí, které meziročně poklesly o 2,7 %, ale růst zakázek z tuzemska to výsledkem +10,1 % dokázal více než dorovnat. V dalších měsících ale velké růsty domácího průmyslu nečekáme. Únorová obchodní bilance se prezentovala druhým kladným saldem po sobě, když byla reportována s hodnotou +14,3 mld. CZK, což je nejlepší výsledek za téměř dva roky. Vývoz se meziročně zvýšil o 9,9 % a dovoz o 3,3 %. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Únorové maloobchodní tržby se meziročně propadly o 6,4 % a tržby tak tuzemským maloobchodníkům klesly již podesáté v řadě, když se očekával pokles ve výši 7,0 %. Pozitivním faktem sice je, že se meziroční poklesy již od října loňského roku postupně snižují, ale návrat ke kladným hodnotám zatím neočekáváme. Důvod vidíme především ve výrazném zdražení zboží a služeb, které jsou nuceni nakupovat v zásadě všichni (jídlo, energie, voda…) a na zbytné statky tolik prostředků nezbývá. Po Maďarsku, Německu a Švédsku zažili v únoru čeští maloobchodníci nejvýraznější meziroční pokles svých tržeb v rámci celé Evropské unie. Březnová míra nezaměstnanosti ve srovnání s únorem klesla o 20 bb. na 3,7 %, když Česká republika udržela místo premianta celé EU. Počet volných pracovních míst v ČR klesl na 273.500 a v podstatě se rovnal počtu uchazečů o zaměstnání. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít zvyšovat, což bude vytvářet tlak na další růst mezd. V březnu domácí spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 15,0 %, což v zásadě kopírovalo očekávání. Růst cen tak mírně zpomaluje, v únoru se cena spotřebitelského koše meziročně zvýšila o 16,7 %. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční snížení cen elektřiny a plynu a také snížení nákladů na dopravu. Na zvyšování celkové cenové hladiny se podílely především oblasti bydlení a potravin spolu s nealkoholickými nápoji. Očekáváme, že inflace (CPI) má svůj vrchol už za sebou a v průběhu prvního pololetí bude i nadále pozvolna klesat. Ve druhém pololetí by, především díky vysoké srovnávací základně, měly být poklesy růstu cen výraznější.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

21,40   21,30   21,20   21,50

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, případné pády dalších bank v USA

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 21,00 – 22,82 USDCZK, když během dubna měla tendence zpevňovat především díky datům z USA.

V případě pokračujících zisků představuje nejbližší technickou úroveň kombinace posledního dna a střednědobé hranice supportu / rezistence těsně pod 21,00 USDCZK (zelená přímka resp. oranžová polopřímka). V případě výraznějšího posílení by na nadále zpevňující korunu „čekala“ hranice 20,40 USDCZK (tyrkysová přímka).

V případě ztrát je první technickou hranicí pro korunu úroveň 21,50 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 23,6 (fialová přímka). Následuje nejen psychologická, ale i technická hranice 22,00 USDCZK v podobě kombinace klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka) a střednědobé hranice supportu / rezistence (červená přímka). Další v pořadí je Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) na 22,40 USDCZK. Poté by na domácí měnu „čekala“ krátkodobá hranice supportu / rezistence na 22,90 SDCZK (modrá úsečka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.