zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

21.3.2023

Americký dolar se na hlavním měnovém páru v posledních týdnech pohyboval v rozmezí 1,0530 až 1,0750 EURUSD. Posílení dolaru po 10. březnu souvisí s problémy na americkém bankovním trhu a především se švýcarskou bankou Credit Suisse.

Překvapení pro trhy si v podobě jestřábího vystoupení připravil šéf Fedu Jerome Powell, který při projevu před americkým Kongresem řekl, že poslední příchozí makrodata byla silnější, než se čekalo, což bude vyžadovat zřejmě vyšší úroveň úrokových sazeb. Trhy tak přehodnotily svá očekávání a zvýšily sázky na růst sazeb o 50 bazických bodů, namísto 25 již na březnovém zasedání. K přecenění zpět k 25 bazickým bodům trh dospěl během minulého týdne, kdy se v souvislosti s krachem amerických bank SVB a Signature Bank značně zvýšila šance, že si Fed bude muset dát se zvyšováním úrokových sazeb pauzu. Největším rizikem jsou tak aktuálně obavy, že se nynější situace projeví i v dalších bankách a finančních institucích, což mnohým může živě připomenout vzpomínky na velkou recesi v roce 2008 a dopady krachu Lehman Brothers. Do hry by tak teoreticky mohla vstoupit možnost brzkého snižování sazeb, v případě potřeby i účinný nástroj americké centrální banky v podobě kvantitativního uvolňování, což by ale znamenalo, že Fed do jisté míry rezignoval na boj s inflací. Očekáváme, že otřesy amerického bankovního sektoru mohou značně ovlivnit diskusi ohledně dalšího zvyšování dolarových sazeb, následující zasedání americké centrální banky tak může být pro trhy o dost hůře čitelné, než tomu bylo v posledních měsících.

Příchozí makrodata v uplynulém měsíci nepřinesla žádná zvláštní překvapení. Americká inflace dosáhla v únoru 6% úrovně v meziročním vyjádření, oproti výsledku 6,4 % v lednu. Meziměsíčně spotřebitelské ceny zaznamenaly růst 0,4 %, v souhrnu však zdražování již osmým měsícem zpomaluje. I když aktuální výsledek odpovídá tržním prognózám, růst cen v USA stále zůstává výrazně nad 2% cílem americké centrální banky.

Napětí na americkém trhu práce opět potvrdil tradiční report počtu nově vytvořených pracovních míst mimo sektor zemědělství (non-fam payrolls), který dopadl výrazně lépe, než se čekalo. Očekávání byla nastavena na 205 tisíc, nicméně v únoru americká ekonomika vytvořila 311 tisíc nových míst. Navíc byl směrem vzhůru zrevidován i lednový výsledek na 504 tisíc pracovních míst. Vysoko nad odhady skončil také ADP report ze soukromého sektoru, který v únoru vytvořil 242. tisíc nových pozic, přičemž odhady počítaly s výsledkem okolo 200 tisíc. Hlavní ekonomka ADP k tomu současně poznamenala, že aktuální vysoká tvorba pracovních míst v kombinaci s rostoucími mzdami pravděpodobně nepřispěje v blízké době ke snížení inflačních tlaků. Únorová míra nezaměstnanosti v USA nenaplnila očekávání analytiků. Počítalo se se stagnací na lednové hodnotě 3,4 %, výsledek 3,6 % tak můžeme hodnotit jako mírné zklamání. Na druhou stranu lednový výsledek znamenal nejnižší míru nezaměstnanosti v USA za posledních 50 let.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém březnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,50 % a ocitla se tak nejvýše od roku 2008, přitom ještě před rokem se nacházela na nule. Poslední zasedání se od předchozích lišilo tím, že ECB tentokrát ani nenaznačila, jestli budou sazby na euru zvyšovány i nadále. Z pohledu očekávané inflace by ECB prostor pro zvýšení ještě měla, když ECB očekává průměrnou inflaci v eurozóně pro rok 2023 ve výši 5,3 %, pro rok 2024 ve výši 2,9 % a pro rok 2025 pak 2,1 %. Aktuální problémy bankovního trhu (pády bank v USA a problém Credit Suisse) na rozhodování ECB velký vliv neměly.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,065   1,074   1,090   1,115

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny dolar posílil z 1,0750 EURUSD na 1,0530 EURUSD.

V případě posilování se dolaru otevírá prostor k ziskům k úrovni 1,0480 EURUSD, kde se nachází střednědobá hranice supportu / rezistence (hnědá přímka). Další technickou hranici pak představuje pásmo okolo 1,0350 EURUSD v podobě střednědobých hranic supportu / rezistence (červená resp. černá polopřímka) a klouzavého průměru SMA 200.

V případě obratu trendu a opětovně posilujícího eura musí být prvé řadě stabilně pokořena psychologická hranice 1,0800 EURUSD (modrá přímka). Následnou zásadnější úrovní je pak až další technická hranice 1,1110 EURUSD (černá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.