zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

18.1.2023

Za poslední čtyři týdny dolar oslabil z 1,0490 EURUSD na 1,0850 EURUSD a byl proti společné evropské měně nejslabší od dubna roku 2022.

Nejobchodovanější měnový pár v posledních měsících zažívá ukázkový obrat trendu. Po tom, co se americká měna obchodovala přes čtvrt roku pod psychologickou úrovní parity, zažívá již třetí měsíc v řadě výrazný odliv kapitálu. Děje se tak v návaznosti na zlepšující se situaci ohledně cenového růstu v zemi. Aktuální kotace eurodolaru se nacházejí v blízkosti březnových hodnot z minulého roku 1,0850 EURUSD, vůči české koruně se kurz přiblížil na dohled hladiny 22,10 USDCZK. Růst spotřebitelských cen ve Spojených státech nadále zpomaluje, což dokládá nejnovější zpráva o prosincové inflaci (CPI). Spotřebitelské ceny se meziměsíčně snížily o 0,1 %, což představuje první meziměsíční pokles cenové hladiny od května 2020, meziročně pak růst cen zpomalil k hladině 6,5 %. Hlavními faktory zpomalení růstu bylo zejména snížení růstu cen plynu a v menší míře i snížení cen potravin. Index cen výdajů na osobní spotřebu bez potravin a energií, preferovaný ukazatel inflace Fedu, se v listopadu meziročně udržel na stabilní úrovni 4,7 %, což je sice méně než na počátku roku 2022, ale stále výrazně nad 2% cílem Fedu. Připomeňme si, že Fed v prosinci přerušil cyklus zvyšování úrokových sazeb o tři čtvrtě bodu, kdy úroky zvýšil "pouze" o 50 bazických bodů s cílem stabilizovat výpůjční náklady poblíž hranice 5 %. Fed současně snižuje objem své rozvahy, což by mělo dále podporovat zpřísňování měnové politiky. Předseda Fedu Jerome Powell navíc uvedl, že šance na snížení sazeb v letošním roce je minimální, a dodal, že sazby pravděpodobně zůstanou vyšší, až se cyklus zvyšování sazeb uzavře. Na svém nadcházejícím zasedání 1. února Fed zřejmě zvýší sazby o 25 bb. Fed již uvedl, že pozorně sleduje zejména stav trhu práce, který je stále poměrně silný, což s růstem reálných mezd jen podporuje inflaci.

I když většinová očekávání trhů počítala s růstem nezaměstnanosti v USA na 3,7 %, výsledek za prosinec ukázal na pokles na 3,5 % z listopadových 3,6 %. Ještě na začátku loňského roku přibývalo měsíčně více než 500 tisíc nových pracovních míst, ale v poslední době trend začíná postupně zpomalovat. Celkově americká ekonomika v roce 2022 vytvořila 4,5 milionu pracovních míst, což je o 2,2 milionu méně než v roce 2021. V soukromém sektoru přibylo v prosinci 235 tisíc nových pracovních míst, což byl výsledek výrazně nad očekáváním trhu, který počítal s výsledkem okolo 150 tisíc. V letošním roce se pravděpodobně již nedočkáme tolika dobrých zpráv týkajících se amerického trhu práce. Zatímco v loňském roce se trh ještě vzpamatovával z krize, letos část významných podniků plánuje propouštět. Budou tak činit v reakci na zpomalení globální ekonomiky, zvýšení úrokových sazeb a nižší spotřebitelskou poptávku. Příznivá čísla z trhu práce poskytují Fedu větší prostor pro boj s inflací zvyšováním sazeb. Nezapomeňme, že Fed má dvojí mandát: inflaci a zaměstnanost, na rozdíl od ČNB, která se zaměřuje pouze na stabilitu cenové hladiny.

Evropská centrální banka rozhodla na svém prosincovém zasedání dle očekávání o zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 2,50 %. Ta se tak ocitla nejvýše za posledních 14 let, přitom ještě na jaře se nacházela na nule. Na zasedání plánovaném na 2. února se počítá s dalším zvýšením základní úrokové sazby o 50 bb. tzn. na 3,0 %. Prezidentka ECB Christine Lagardeová opakovaně potvrdila pokračující závazek ECB bojovat proti inflaci v eurozóně dalším růstem úrokových sazeb. To by, spolu s očekávaným zvýšením dolarových sazeb, mělo mít negativní vliv na kurz koruny z důvodu opětovného snížení úrokového diferenciálu proti uvedeným hlavním měnám

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,059   1,061   1,075   1,091

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny euro zpevnilo z 1,0490 EURUSD na 1,0850 EURUSD a je proti dolaru nejsilnější od dubna minulého roku.

V případě pokračujícího posilování eura musí být prvé řadě stabilně pokořena psychologická hranice 1,0800 EURUSD (modrá přímka). Následnou úrovní je pak až další psychologická hranice resp. technická hranice 1,1110 EURUSD (černá přímka).

V případě zisků dolaru se nejbližší technická hranice nachází cca na úrovni 1,0620 EURUSD v podobě krátkodobé hranice supportu (oranžová úsečka). Další v pořadí by byla dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 1,0360 EURUSD (červená polopřímka). Pokud by dolar trend posledních týdnů zcela otočil, „čekala“ by na něj úroveň 1,0230 EURUSD v podobě dvojice klouzavých průměrů SMA 100 a SMA 200 (zelená resp. hnědá křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.