zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

18.11.2022

Na začátku listopadu dolar ztratil z 0,97 EURUSD na 1,036 EURUSD a byl proti společné evropské měně nejslabší za poslední 3 měsíce.

Federální rezervní systém Spojených států zvýšil na svém listopadovém zasedání úrokové sazby o 75 bazických bodů, hlavní referenční sazba se tak dostala do rozpětí 3,75 % - 4 %. Fed učinil již čtvrtý "hike" o třičtvrtě procentního bodu v řadě, čímž se výpůjční náklady dostaly na nové maximum od roku 2008. Rozhodnutí bylo v souladu s prognózami trhu a opět jsme se dočkali komentářů ze strany guvernéra Powella o nutnosti pokračovat v utahování sazeb k dostatečnému ukotvení inflačních očekávání. Do karet měnovému výboru hrála v posledních týdnech i příchozí makroekonomická data, zejména pak jeden z hlavních ukazatelů amerického Fedu pro nastavování měnových podmínek, trh práce, který vykázal opět lepší výsledek, než se čekalo. O prvních známkách, že se vysoké sazby již pomalu propisují ke spotřebitelům a začíná tak docházet k ochlazování trhu, hovoří poslední statistika o růstu cen. Říjnová zpráva o spotřebitelské inflaci, jejíž výsledek 7,7 % předčil všechna očekávání analytiků, posiluje důvěru, že Fed pozastaví zvyšování sazeb dříve, než se původně očekávalo. Pro střídmější postup se v posledních dnech také vyjádřilo hned několik členů měnového výboru Fedu, kteří by také raději viděli mírnější tempo růstu úroků, než tomu bylo doposud. Na prosincovém zasedání velmi pravděpodobně uvidíme zvýšení sazeb ještě o 50 bazických bodů, po novém roce by mělo dojít už jen k drobnějším úpravám.

Evropská centrální banka rozhodla na svém říjnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 75 bazických bodů. Aktuálně se počítá, vzhledem k rekordně vysoké inflaci v eurozóně, na prosincovém zasedání se zvýšením eurových sazeb o 50 bb. na 2,0 %. Pro rok 2023 se očekává postupné navýšení základní sazby na 3 %. I přes možné problémy, které vyšší úrokové sazby mohou přinést „jižnímu křídlu“ eurozóny, je prezidentka ECB Lagardeová přesvědčena o nutnosti utahovat měnovou politiku vzhledem ke stále akcelerující spotřebitelské inflaci v eurozóně.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,009   1,0015   1,035   1,068

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny euro zpevnilo z 0,97 EURUSD až na 1,036 EURUSD a je proti dolaru nejsilnější za poslední tři měsíce.

V případě pokračujícího posilování eura musí být prvé řadě překonána hranice 1,036 EURUSD v podobě střednědobé hranice supportu / rezistence (červená polopřímka). Následnou technickou úrovní je pak až další střednědobá hranice na 1,0620 EURUSD případně pak 1,0760 EURUSD.

V případě zisků dolaru se nejbližší technická hranice nachází na úrovni parity (zelená přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 100 (hnědá křivka). Další úrovní je pak 0,987 EURUSD, kde se nalézá krátkodobá hranice supportu (hnědá úsečka) spolu se střednědobou hranicí supportu / rezistence (fialová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.