zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

19.10.2022

Na začátku září dolar posílil na 0,9540 EURUSD a byl proti společné evropské měně nejsilnější za posledních 20 let.

Americký Fed přidal na zářijovém zasedání již třetí 75-bodové zvýšení úrokových sazeb v řadě, úroveň výpůjčních nákladů se tak aktuálně nachází v rozpětí 3,00 až 3,25 %. Představitelé centrální banky Spojených států také znovu naznačili, že trend zpřísňování měnové politiky bude dále pokračovat, dokud se nepodaří dostatečně ukotvit růst cen, a to i za cenu vstupu americké ekonomiky do mírné recese. Fed tak nemění svou rétoriku ani po tom, co tempo růstu inflace vykázalo již čtvrtý měsíc v řadě pokles, kdy z červnového maxima 9,1 % se růst spotřebitelských cen v září dostal na aktuální úroveň 8,2 % v meziročním vyjádření. Vítr do plachet Fedu přidala také poslední data z pracovního trhu v USA, která vykázala opět solidní výsledky a snížila šanci na mírnější růst sazeb. Americký dolar se tak koncem září dokázal dostat na nové 20leté minimum k hranici 0,9540 EURUSD, přičemž důvodem k pokračujícímu posilování americké měny může být i fakt, že Fed v září výrazně zrychlil tempo kvantitativního utahování. Bilanční suma se za poslední měsíc snížila v přibližně stejném rozsahu, jako za období od května do srpna. Analytici aktuálně čekají na listopadovém zasedání další "hike" o 75 bazických bodů a jak ukázala nejnovější aktualizace tzv. tečkového grafu měnového výboru (dot plot), sazby by se v příštím roce měly dostat k blízkosti pětiprocentní hranice, naopak k normalizaci sazeb by mělo začít docházet až v roce 2024.

Evropská centrální banka rozhodla na svém posledním zasedání o rekordním zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 75 bazických bodů. Prezidentka Christine Lagarde zároveň uvedla, že mezi členy bankovní rady panoval ohledně tohoto rozhodnutí konsenzus a že sazby porostou i na několika dalších setkáních. Aktuálně se počítá, vzhledem k rekordně vysoké inflaci v eurozóně, na říjnovém zasedání se zvýšením eurových sazeb o dalších 75 bb. na 2,0 %.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

0,9730   0,9690   0,9790   1,0180

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny eurodolar zpevnil z 1,0180 EURUSD až na 0,9540 EURUSD, když se dolar podíval na svou nejsilnější úroveň za téměř 20 let.

V případě pokračujícího posilování dolaru musí být prvé řadě překonána hranice posledního dna (fialová přímka) na 0,9540 EURUSD. V případě, že dolaru „apetit“ vydrží, další technickou úrovní jsou pak až úrovně 0,9240 resp. 0,9000 EURUSD.

Pokud by mělo dojít k obratu trendu, první zásadnější technická úroveň se nachází na 0,9870 EURUSD v podobě kombinace krátkodobé (modrá přímka) resp. dlouhodobé hranice supportu / rezistence (oranžová polopřímka). Další v pořadí je hranici parity (zelená přímka). Další hranice je pak spojená s klouzavým průměrem SMA 100 (hnědá křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.