zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

12.8.2022

Poslední čtyři týdny na „eurodolaru“ patřily k těm klidnějším, když se nejlikvidnější měnový pár obchodoval v relativně úzkém pásmu 1,0030 – 1,0290 EURUSD.

Federální rezervní systém Spojených států na svém červencovém zasedání zvýšil cílové rozpětí pro hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 2,25-2,5 %. Výpůjční náklady se tak dostaly na nejvyšší úroveň od roku 2019, což celkově odpovídalo tržním prognózám. Na pozdější tiskové konferenci guvernér Jerome Powell naznačil, že by se Fed mohl na následném zasedání v září odhodlat k výraznějšímu zvýšení sazeb, zejména pokud se objeví rizika, která by mohla bránit dosažení inflačního cíle. Za předpokladu silných dat z pracovního trhu a dalšího růstu cenové hladiny lze očekávat, že Fed sáhne k výraznějšímu utažení sazeb a možného dalšího snížení bilanční sumy. Powell také uvedl, že Fed nemůže předpovědět rozsah obměny měnové politiky na příští rok a že další rozhodnutí budou záviset primárně na datech. Technická recese v USA zatím nebudí příliš velké obavy a pro Fed zůstává hlavní prioritou inflace, což potvrdil na následný dotaz i sám guvernér, který aktuálně neshledává americkou ekonomiku v recesi a znovu potvrdil jako primární cíl boj s inflací.

Evropská centrální banka poprvé po více než 11 letech zvýšila úrokové sazby, zároveň si připravila pro trhy překvapení v podobě doručení 50 bodového navýšení všech tří hlavních úrokových sazeb. Růst cenové hladiny aktuálně vysoce převyšuje inflační cíl Evropské centrální banky a zdá se, že problémy v oblastech cen energií, vysoké poptávky, přerušených dodavatelských řetězců nebo velmi slabého eura, jen tak nepominou. Obavy z toho, jak vyšší výpůjční náklady ovlivní vysoce zadlužené evropské národy, včetně Itálie a Řecka, přiměly Evropskou centrální banku představit nový nástroj proti přílišné fragmentaci trhu. ECB jej nazvala TPI (Transmission protection instrument) a bude použit zejména, aby čelil neoprávněné a neuspořádané dynamice trhu, která představuje vážnou hrozbu pro transmisi měnové politiky v eurozóně. Jednoduše řečeno, je to nástroj, díky kterému bude ECB zvyšovat peněžní objem na daných trzích, tak aby zmírnila dopady vyšších úrokových měr na dluhopisové sazby. I proto trhy následnou tiskovou konferenci vyhodnotily jako holubičí a prvotní zisky eura byly vzápětí vráceny. Nástroj nabývá na významnosti zejména v kontextu italského dluhopisového trhu a tamní politické krize, kde se nyní očekávají předčasné volby. Jednou z největších nejistot pro ekonomiku v eurozóně do budoucna však zůstává, zda Rusko zcela omezí dodávky zemního plynu do Evropy a tím nejen přiblíží možnost hospodářské recese, ale ještě více ztíží situaci ve všech segmentech, které tlačí aktuální cenovou hladinu vzhůru.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců


1,024            1,031            1,046            1,07

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových měr

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

V posledních čtyřech týdnech se eurodolar obchodoval v relativně úzkém pásmu 1,0030 – 1,0290 EURUSD.
V případě opětovného posilování dolaru musí být prvé řadě překonána velmi silná psychologická hodnota parity (zelená přímka). V případě, že dolaru „apetit“ vydrží, další technickou úrovní je pak úroveň supportu z ledna 2002 na 0,96 EURUSD (oranžová přímka). V případě ještě výraznějšího zpevnění se pak další technická hranice nachází na 0,93 EURUSD.
Pokud by mělo dojít k obratu trendu, první zásadnější technická úroveň se nachází na 1,037 EURUSD v podobě krátkodobé hranice supportu / rezistence (červená úsečka) v kombinaci se střednědobou hranicí rezistence (oranžová polopřímka). Další hranicí je pak krátkodobá hranice supportu / rezistence (fialová úsečka) na 1,0630 EURUSD.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.