zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

15.7.2022

Poslední čtyři týdny přály americkému dolaru, když proti euru zpevnil z 1,0600 EURUSD až těsně nad úroveň parity tzn. hodnotě 1,000 EURUSD. Americkému dolaru k dalším ziskům v prvé řadě pomohlo zveřejnění tamní inflace.

Očekávání bylo nastaveno tak, že na „inflačním vrcholu“ už americká ekonomika byla před začátkem léta. Namísto toho ale květnové spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 8,6 %, čekala se stagnace na dubnové hodnotě 8,3 %. Na trzích se několik posledních týdnů spekuluje o tom, že by reakce Fedu v podobě zvyšování dolarových úrokových sazeb mohla být výraznější, než bylo avizováno. Zveřejnění výsledku nejbližšího zasedání Fedu je plánováno na večer 27. července a aktuálně se s více než 90% pravděpodobností počítá s růstem dolarových sazeb rovnou o 75 bb.

Na červnovém zasedání ECB oficiálně zaznělo, že centrální banka eurozóny plánuje na svém dalším zasedání plánovaném na 21. července zvýšit základní sazbu na euru o 25 bb. a obdobný krok předpokládá i pro zasedání v září. Dle našeho názoru existuje i určitá šance na červencové zvýšení rovnou o 50 bb. Ve své aktuální prognóze ECB počítá s vyšším růstem inflace, když pro rok 2022 očekává zvýšení cenové hladiny v eurozóně o 6,8 % a pro rok 2023 o 3,5 %. Mírně dolů byla pro uvedené roky také upravena prognóza růstu HDP. ECB je nucena, i přes tlak Německa a dalších zemí, reagovat na rostoucí inflaci jen pozvolna, protože výrazný nárůst sazeb by způsobil problémy „jižnímu“ křídlu eurozóny z pohledu nákladů na obsluhu státního dluhu. Zmíněné červencové zvýšení sazeb bude pro ECB prvním utažením měnové politiky po více než 10 letech. ECB se aktuálně snaží vyřešit rozdíly ve výnosech dluhopisů členských států eurozóny. Během června totiž došlo k tomu, že se rozdíl sazeb mezi desetiletým německým a italským dluhopisem zvýšil na 2,5 %. Dlouhodobě se tento rozdíl pohyboval pod 1,5 %. Výnos desetiletého italského dluhopisu se tak v červnu dostal až nad 4 %. Pokud by se tento stav stal normou, Itálie, a event. i několik dalších zemí z "jižního křídla" eurozóny, nebude schopna dlouhodobě své závazky splácet.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,006 1,001 1,03 1,07

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových měr

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

V prvním červencovém týdnu dolar ještě rozšířil předchozí zisky a po dvaceti letech atakuje hranici 1,000 EURUSD.

V případě pokračujícího posilování dolaru musí být prvé řadě překonána velmi silná psychologická hodnota parity (zelená přímka). V případě, že dolaru „apetit“ vydrží, další technickou úrovní je pak úroveň supportu z ledna 2002 na 0,96 EURUSD (oranžová přímka). V případě ještě výraznějšího zpevnění se pak další technická hranice nachází na 0,93 EURUSD.

Pokud by mělo dojít k obratu trendu, první zásadnější technickou úroveň se nachází na 1,037 EURUSD v podobě krátkodobé hranice supportu / rezistence (červená přímka) v kombinaci se střednědobou hranicí rezistence (oranžová úsečka). Další hranicí je pak kombinace krátkodobé hranice supportu / rezistence (fialová úsečka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.