zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

19.5.2022

Za vším hledej Fed. I tak by se dal odůvodnit pohyb dolaru za poslední týdny.



Ten se začal totiž silně stáčet z 1,0930 EURUSD k 1,0495 EURUSD. V polovině května se dokonce dolaru dařilo natolik, že na krátko zdolal hladinu 1,0400 EURUSD.



Fed na posledním zasedání zvýšil dolarové sazby o 50 bb. do pásma 0,75 - 1 %. Takto silným utažením měnových podmínek Fed částečně překvapil a jasně tak demonstroval, že po vyřešení problémů na trhu práce se nyní jednoznačně zaměří na inflaci.
Týden, co týden americký trh práce ukazuje, že má to nejhorší za sebou a pokud se nestane nějaký velký „kotrmelec“, měla by se čísla i nadále zlepšovat. Poslední data o nových týdenních žádostech o dávky v nezaměstnanosti ukázala na 200tisícový přírůstek a v oblasti pokračujících dávek je to aktuálně 1,33 mil. Obě čísla dokazují trvale dobrý stav tamního trhu práce.  
Kombinace vysoké inflace a očekávání rostoucích sazeb bude krátkodobě znamenat zvýšený zájem o půjčky a vyšší spotřebitelský apetit Američanů, protože si budou chtít vzít úvěr ještě za lepších podmínek. Zvýšený zájem bude i v oblasti trhu nemovitostí. Postupně však bude docházet k útlumu, důvodem budou právě vyšší úroky z úvěrů. Druhým faktorem bude růst úroků z vkladů, takže drobní střadatelé budou mít po letech možnost brzdit inflaci pomocí úročených vkladů. Tyto dva efekty Fed cíluje tím, že bude utahovat měnové podmínky.
Letos by měly jít sazby nahoru na všech jednáních Fedu a tak se základní sazba dostane možná až ke 3 %.
V Evropě je situace přeci jen odlišná. Státy EMU, i další, se výrazně podílejí na nákladech války na Ukrajině a stojí při napadené zemi. Inflace stále roste a ECB zatím sazby nezvedá. Většina okolností otevírá další prostor pro posilování dolaru. V EMU bychom se letos měli také dočkat zvýšení sazeb, ale nejspíš ne tak výrazného, jako v USA. Vzhledem k vývoji války na Ukrajině se zdá být velmi pravděpodobné, že i v dalších měsících se ceny v EMU budou posouvat nahoru a každý měsíc bude rekordní.
Hlavní otázkou v Evropě je kdo a kdy odstřihne Rusko od zisků z dodávek plynu a ropy do EU. Bude to samotné Rusko? To spíše ne, protože se jedná o životně důležitý finanční příjem. Bude to EU jako taková? Asi také ne, protože závislost některých zemí je větší, než jiných a riziko by bylo pro ně příliš vysoké. Ve hře je i celkové odstřižení, ale pro některé státy s různým konečným datumem.
Počítáme s tím, že dolar se bude dále držet silnějších úrovní a pro následujících šest měsíců vidíme jako reálné pásmo pohybu 1,0460 – 1,0120 EURUSD. Potom by měl dolar část zisků vracet s utahováním měnových podmínek v Evropě.

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových
měr

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní:
riziko dalších vln nemoci C19, průběh očkování ve světě

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,0460 1,0650 1,0980 1,1250

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Poslední čtyři týdny se eurodolar obchodoval v širokém pásmu 1,0350 – 1,0930 EURUSD, když měl tendenci posilovat americký dolar a dostal se na svou nejsilnější úroveň za posledních více než 5 let.
V případě i nadále sílícího dolaru by severoamerická měna musela v prvé řadě překonat hranici posledního krátkodobého dna na 1,0350 EURUSD (fialová přímka). V případě udržení trendu bychom se mohli na „eurodolaru“ dočkat po více než 20 letech parity, další technickou úrovní je pak 0,9870 EURUSD.
Pokud by naopak euro získávalo na síle, muselo by nejprve překonat Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 0,0 (fialová přímka) na 1,0500 EURUSD. V případě dalších zisků by na společnou evropskou měnu čekala hranice 1,0800 EURUSD (červená přímka). Pokud by měly být zisky eura výraznější, muselo by překonat silné pásmo okolo 1,1000 EURUSD.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.