zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

19.4.2022

V předchozích týdnech se eurodolar pohyboval v blízkosti hranice 1,1000 EURUSD. V průběhu dubna se však dolaru daří a zamířil až k 1,0850 EURUSD.

Hlavním faktorem vyšší volatility je pochopitelně agrese Ruska a dosud pokračující válka na Ukrajině. Nejistota na trzích vyvolala šok a ten poslal euro ke slabším úrovním.

Na posledním zasedání Fedu došlo ke zvýšení dolarových sazeb, které se tak dostaly do pásma 0,25 – 0,50 %.
Bylo to první utažení měnových podmínek od listopadu 2018. Tehdy šla sazba na 2,5 %, ale od té doby buď stagnovala, nebo byla snížena.

Americký trh práce vykazuje skvělé výsledky. Podle posledních dat se počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti dostal na 166 tisíc, což je nejlepší výsledek od
roku 1968. Počet pokračujících žádostí o dávky v nezaměstnanosti se ustálil v blízkosti 1,5 mil. Obě čísla ukazují na rychle se zotavující americký trh práce. Klíčové nyní bude tempo a schopnost ekonomiky vytvářet nová pracovní místa. Fakt, že se Fedu podařilo uzdravit tuto oblast, byl předpokladem pro začátek zvyšování sazeb.

Nyní nastupuje boj s inflací, který bude nutně znamenat mírné zpomalení ekonomické aktivity.
Kombinace vysoké inflace a očekávání rostoucích sazeb bude krátkodobě znamenat zvýšený zájem
o půjčky a vyšší spotřebitelský apetit Američanů, protože si budou chtít vzít úvěr ještě za lepších podmínek. Totéž nejspíš bude platit i v oblasti nemovitostí. Postupně však bude docházet k útlumu, důvodem budou právě vyšší úroky z úvěrů.
Druhým faktorem bude růst úroků z vkladů, takže drobní střadatelé budou mít po letech možnost brzdit inflaci pomocí úročených vkladů. Tyto dva efekty Fed cíluje tím, že bude utahovat měnové podmínky.
Letos by mělo dojít ještě šestkrát ke zvýšení sazeb a příští rok není vyloučeno další zpřísnění měnových podmínek. Postupně by se základní sazba měla koncem tohoto roku dostat až ke 2 %. Na svém posledním jednání Fed připustil výrazné zrychlení „vyfukování“ bilance hned od května.

Ani na naší straně Atlantiku není situace růžová. Rychlý odhad růstu cen v EMU za březen ukázal na meziroční zdražování o 7,5 %, což je výrazně nad odhady ECB. Zdá se, že každý další měsíc bude stanoveno nové historické maximum. Nikdy v minulosti eurozóny nemělo zdražování takové tempo růstu, přičemž hlavní roli hrají ceny energií. ECB je jedna z mála významných centrálních bank, která nechává sazby na stávající úrovni, tedy na nule. V EMU bychom se letos měli také dočkat zvýšení sazeb, ale nejspíš ne tak výrazného, jako v USA. Vzhledem k vývoji války na Ukrajině se zdá být velmi pravděpodobné, že i v dalších měsících se ceny v EMU budou posouvat nahoru a každý měsíc bude rekordní. Při eskalaci války se můžeme dotknout i 10% hranice.
Hlavní otázkou v Evropě je kdo a kdy odstřihne Rusko od zisků z dodávek plynu a ropy do EU. Zda to bude samotné Rusko? To asi ne, protože se jedná o životně důležitý finanční příjem. Bude to EU jako taková? Asi ne, protože závislost některých zemí je větší, než jiných a riziko by bylo pro ně příliš velké. Udělají to některé země samostatně jako USA nebo Velká Británie? Tato varianta se jeví jako nejpravděpodobnější, ale jelikož nebude postupovat „západ“ jednotně, může to být spíš další střípek do mozaiky NEjednoty EU.

Počítáme s tím, že dolar se bude dále držet silnějších úrovní a pro následujících šest měsíců vidíme jako reálné pásmo pohybu 1,085 – 1,095 EURUSD. Potom by měl dolar část zisků vracet s utahováním měnových podmínek v Evropě.

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových měr

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19, průběh očkování ve světě

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců

1,087             1,085             1,093             1,105

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Poslední čtyři týdny se eurodolar obchodoval v relativně širším pásmu 1,0840 – 1,1180 EURUSD. Díky obecně klesající rizikové averzi euro do konce března posilovalo, následné dubnové ztráty mu přivodily mimo jiné sázky na rychlejší zvyšování dolarových sazeb.

V případě opětovně posilujícího dolaru by v prvé řadě muselo dojít k prolomení hranice 1,0840 EURUSD v podobě posledního krátkodobého dna. Další „v pořadí“ je pak úroveň 1,0800 EURUSD (červená přímka).

Pokud by naopak euro získávalo na síle, muselo by nejprve překonat Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 23,6 (fialová přímka) na 1,0980 EURUSD a střednědobou hranici supportu / rezistence na 1,1120 EURUSD (oranžová přímka). Poté by následovalo pásmo 1,1200 – 1,1250 EURUSD tvořené kombinací klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka) a hranicí dlouhodobé rezistence (černá přímka). V případě výraznějších zisků eura by na společnou evropskou měnu čekal klouzavý průměr SMA 200 (zelená křivka) na 1,1380 EURUSD.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.