zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

15.4.2024

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0650 - 1,0970 EURUSD, když si dolar výrazné zisky připsal v druhém dubnovém týdnu po zveřejnění výsledku inflace z USA.

Americký dolar se v průběhu uplynulých čtyř týdnů dostal na nejsilnější úrovně za bezmála posledních 6 měsíců. Největším vlivem na posílení americké měny mají jak příchozí makrodata, tak i stále měnící se situace ohledně očekávaného snižování sazeb ze strany americké centrální banky. Ačkoliv šéf Fedu Jerome Powell zastával dlouhodobě jasnou rétoriku ohledně nastavování měnových podmínek, ostatní představitelé začínají v poslední době vyjadřovat výhrady k tomu, jak se Fed zavazuje k předem stanovené strategii uvolňování úrokových sazeb. Například Michelle Bowmanová naznačila, že pokrok v úsilí o dezinflaci se zastavil a že by nebyla ochotná snižovat sazby, dokud neustoupí obnovené cenové tlaky. Zároveň i další vrcholná představitelka Fedu Lorie Loganová přijala agresivnější postoj a zdůraznila, že je příliš brzy na zvažování zmírňujících opatření. Na podporu svého názoru uvedla v poslední době vyšší hodnoty spotřebitelské inflace, než se očekávalo a signály, že zvýšené náklady na půjčky nemusí omezovat celkovou poptávku tak, jak se původně myslelo.

Meziroční míra inflace v USA zrychlila v březnu druhý měsíc po sobě na 3,5 % z únorových 3,2 %, což bylo nad tržními prognózami ve výši 3,4 %. Ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl index spotřebitelských cen o 0,4 %, stejně jako v únoru, ale nad prognózami 0,3 %. Více než polovinou se na meziměsíčním růstu podílel index bydlení a benzinu. Jádrová meziroční inflace ve Spojených státech, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, dosáhla v březnu 2024 téměř tříletého minima 3,8 %, což odpovídá únorové hodnotě a je mírně nad tržními prognózami 3,7 %. Pokud se bude inflační výhled nadále vyvíjet nepříznivě, v kombinaci s dlouhodobě velmi dobrými daty z amerického pracovního trhu to může znamenat opět další zpoždění začátku cyklu snižování úrokových sazeb.

Americké ekonomice se podařilo přidat v březnu 303 tisíc nových pracovních míst, což je nejlepší výsledek za posledních 10 měsíců a také výrazně nad odhady trhu ve výši 200 tisíc. Revize únorových a lednových dat nakonec přinesla vyšší zaměstnanost dohromady o 22 tisíc, než bylo dříve reportováno. Zároveň i report od agentury ADP mapující přírůstek nových pracovních míst v soukromém sektoru opět vykázal lepší výsledek, než se čekalo. Americký soukromý sektor vytvořil v březnu 184 tisíc pracovních míst, když se čekalo pouze 148 tisíc. Míra nezaměstnanosti mezitím klesla na 3,8 % z 3,9 %, přičemž ekonomové v průměru očekávali, že ukazatel zůstane stabilní na úrovni 3,9 %.

V souhrnu se tak termín začátku cyklu snižování sazeb posunul o celé čtvrtletí, kdy aktuálně podle nástroje CME Fedwatch trhy odhadují pouze 20% šanci na snížení sazeb o 25 bazických bodů v červnu, přičemž ještě v minulém týdnu se tato hodnota pohybovala nad úrovní 60 %. Pokud se nic dramaticky nezmění, první snížení tak lze čekat až na zářijovém zasedání a do konce roku by sazby měly poklesnout podle nynějších odhadů pouze o 50 bazických bodů, což neodpovídá predikci americké centrální banky, která ještě v minulém měsíci počítala s poklesem sazeb do konce roku o 75 bodů.

Evropská centrální banka na svém dubnovém zasedání již popáté v řadě ponechala úrokové sazby na rekordní úrovni, přičemž základní sazba zůstala beze změny na 22letém maximu 4,5 %. ECB také uvedla, že může zvážit utažení své měnové politiky, pokud získá větší jistotu, že se inflace stabilně blíží 2% cíli. Představitelé také uznali, že inflace nadále klesá, přičemž většina ukazatelů základní inflace a růstu mezd se zmírňuje. Upozornili však, že cenové tlaky zůstávají silné, což vede k vysokému růstu cen služeb. Shrnutí tak zní, že ECB vyslala neutrální signál, který v kombinaci se snižující se šancí na brzké snižování dolarových sazeb spíše přinese euru oproti dolaru oslabení. Pravděpodobným termínem počátku utahování měnové politiky nicméně stále vidíme 6. červen tohoto roku. Pro zajímavost dodejme, že úrokové sazby naposledy ECB snižovala na jaře roku 2016.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc    3 měsíce    6 měsíců   12 měsíců

1,0730      1,0820       1,1050        1,1150

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, měnové politiky ECB a Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0640 - 1,0950 EURUSD, když měl dolar tentokrát tendenci posilovat.

V případě pokračujícího trendu zpevňující dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na Fibonacciho úrovni zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) na 1,0580 EURUSD. Další hranice pro případ výrazněji sílícího dolaru poté hledejme na 1,0460 resp. 1,03 EURUSD.

V případě obratu trendu by posilující euro muselo nejdříve prorazit střednědobou hranici supportu / rezistence na 1,0730 EURUSD (zelená přímka). Další „v pořadí“ je poté klouzavý průměr SMA 200 na 1,0790 EURSD (šedá křivka) a klouzavý průměr SMA 100 na 1,0850 EURUSD (oranžová křivka). Pokud by snad společná evropská měna posílila ještě více, další v pořadí by byla Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 1,0900 EURUSD.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.