zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

22.3.2024

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0770 - 1,0970 EURUSD.

Představitelé Federálního rezervního systému na svém březnovém zasedání jednomyslně odhlasovali ponechání sazeb beze změny na stávající úrovni 5,25 % až 5,5 %. Centrální banka přitom zvýšila svou prognózu růstu americké ekonomiky, zároveň také uvedla, že inflace může setrvat výše, než se původně očekávalo. Růst spotřebitelských cen totiž v únoru nečekaně vzrostl v meziročním vyjádření na úroveň 3,2 % ve srovnání s 3,1 % v lednu, což mírně překonalo odhady analytiků, meziměsíčně pak ceny rostly o 0,4 %, čímž se jednalo o nejvyšší meziměsíční nárůst za posledních 5 měsíců. Vedle nového optimističtějšího výhledu hospodářského růstu Fed očekává, že celková inflace a spotřebitelské výdaje v tomto roce dosáhnou 2,4 %, respektive 2,6 %, přičemž nezaměstnanost vzroste nad úroveň 4 %. Americká ekonomika by pak měla v tomto roce růst o 2,1 % oproti odhadu ve výši 1,4 % v prosincové projekci a v roce 2025 o 2,0 % (oproti 1,8 %). Šéf Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci následně poznamenal, že silná data z pracovního trhu nebudou důvodem k dalšímu odkladu snižování sazeb, i když dříve uváděl, že neočekávané oslabení na trhu práce by mohlo vyžadovat reakci v rámci nastavení podmínek měnové politiky. Americká ekonomika totiž v únoru opět vykázala v rámci pracovního trhu nadmíru dobrá čísla, když v únoru vytvořila 275 tisíc nových míst, což překonalo odhady trhu ve výši 200 tisíc. Mírně negativním faktem však zůstává výrazná korekce dat z předchozích měsíců, kdy lednový údaj byl revidován prudce dolů z původních 353 tis. na 229 tis. a taktéž prosincový údaj byl revidován o 43 tis níže oproti původnímu výsledku.

Obavy z vyšší inflace se částečně promítly i do aktualizovaného tečkového grafu tzv. dot plotu. Ačkoliv se ukazuje, že zástupci americké centrální banky věří, že sazby klesnou do konce letošního roku na úroveň 4,5 % až 4,75 %, což odpovídá snížení o tři čtvrtě procentního bodu, mnohem méně jich ale nyní očekává, že by centrální banka mohla přistoupit k ještě výraznějšímu snížení, než tomu bylo u poslední prosincové prognózy. Výhled počátku snižování dolarových sazeb se v podstatě ale nezměnil. Na nadcházejícím zasedání plánovaném na 1. května je šance pouze minimální (menší než 10 %). Fed zřejmě začne cyklus utahování měnové politiky až na svém červnovém zasedání, kdy očekáváme pokles základní sazby o 25 bazických bodů.

Událostí číslo jedna první poloviny března bylo zasedání ECB, když centrální banka evropské měnové unie v souladu s očekáváním ponechala eurové sazby beze změny. Ponechat eurové sazby na stávajících úrovních trhy nepřekvapilo, ale následná tisková konference již dopad na finanční trhy měla. Na ní zazněla důležitá informace, že inflace v zemích eurozóny klesá rychleji, než ECB ještě před několika měsíci předpokládala. Odhad pro letošní rok byl v případě spotřebitelské inflace upraven na 2,3 %, předchozí odhad počítal s hodnotou 2,7 %. Další zasedání ECB proběhne 11. dubna, ale za nás pravděpodobnějším termínem počátku utahování měnové politiky je spíše až 6. červen. Důvodem je i fakt, že dle poslední zveřejněné prognózy očekává ECB výši jádrové inflace na 2 % až do roku 2026! Pro zajímavost dodejme, že úrokové sazby naposledy ECB snižovala na jaře roku 2016.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,0900 1,1150 1,1220 1,1400

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, měnové politiky ECB a Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0770 - 1,0970 EURUSD, když měl dolar tendenci postupně ztrácet.

V případě pokračování trendu a tedy zpevňujícího eura se první technická hranice nachází na 1,0960 EURUSD v podobě střednědobé hranice rezistence (modrá úsečka). Následná technická úroveň nachází na psychologické i technické hranici 1,1000 EURUSD (oranžová přímka).

V případě obratu trendu a naopak zpevňování dolaru se nejbližší technická úroveň nachází v pásmu těsně pod 1,0900 EUSD v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 a klouzavého průměru SMA 100 (oranžová křivka). Na úrovni 1,0800 EURUSD se nachází klouzavý průměr SMA 200 (šedá křivka), který by mohl plnit roli supportu. Další úroveň pak hledejme na 1,0720 EURUSD, kde se nachází střednědobá hranice supportu (zelená úsečka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.