zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

19.2.2024

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v pásmu 1,0695 - 1,0940 EURUSD.

Americký dolar v uplynulém měsíci táhla zejména silná makrodata, díky kterým měla americká měna výraznou tendenci posilovat. Kurz se v průběhu několika posledních týdnů postupně „sesunul“ z hodnot okolo 1,0950 EURUSD k těsné blízkosti úrovně 1,0700 EURUSD. Nejdříve jestřábí notu naladili centrální bankéři na zasedání měnového výboru Fedu, kteří sice rozhodli o stabilitě aktuální výše úrokových sazeb, doprovodnými komentáři ovšem vyslali trhům jasný signál, ať s brzkým snižováním sazeb příliš nepočítají. Na jestřábí Fed později navázal i trhy sledovaný NFP report z amerického pracovního trhu, který opět vykázal nadmíru optimistická data. Americká ekonomika totiž v lednu přidala 353 tisíc nových pracovních míst, což výrazně překonalo očekávání trhů ve výši 178 tisíc míst. Růst z předchozího měsíce byl zároveň revidován z 216 tisíc na 333 tisíc. 

Ani data ohledně lednového růstu amerických cen nepotěšila spekulanty sázející na brzké snižování dolarových sazeb. Celková inflace (CPI) klesla v lednu meziročně na 3,1 % oproti 3,4 % v prosinci, analytici však většinově očekávali pokles cenové hladiny na 2,9 % meziročně. Jádrové ceny, které nezahrnují volatilní složky potravin a energií, meziměsíčně vzrostly o 0,4 % a meziročně o 3,9 %, což také nenaplnilo očekávání růstu ve výši 0,3 %, respektive 3,7 %. Po zveřejnění inflačních dat klesla pravděpodobnost květnového snížení sazeb pod 30% hranici, zatímco šance na březnové snížení jsou již téměř pryč. Koneckonců sám předseda Fedu Powell avizoval, že je nepravděpodobné, aby Fed začal snižovat sazby dokud nebude dosaženo většího pokroku směrem k 2% inflačnímu cíli centrální banky. Fed tak bude pravděpodobně potřebovat více dat, aby se cítil pohodlně před začátkem cyklu snižování úrokových sazeb. Příští zasedání Fedu je naplánováno na 20. března, na kterém zveřejní svůj nejnovější „tečkový graf“, který ukazuje projekce bankéřů ohledně posunu úrokových sazeb v dlouhodobějším horizontu.

Evropská centrální banka na svém zasedání na konci ledna v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny. Dle prezidentky ECB Lagardeové je stále diskuze o snižování sazeb na euru předčasná, na finančním trhu se aktuálně počítá s prvním utažením měnové politiky ECB na dubnovém nebo červnovém zasedání. Nás by nepřekvapilo, kdyby si to ECB nechala spíše až na léto. Důvodem je i fakt, že dle poslední zveřejněné prognózy očekává ECB výši jádrové inflace na 2 % až do roku 2026! Pro zajímavost dodejme, že úrokové sazby naposledy ECB snižovala na jaře roku 2016.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc   3 měsíce   6 měsíců   12 měsíců

1,075       1,085        1,115         1,135

Hlavní důvody pohybu EURUSD 

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, začátek snižování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Predikce měnového páru EURUSD 

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0695 - 1,0940 EURUSD, když měl dolar tendenci posilovat.

V případě pokračujícího trendu posilování dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0670 EURUSD (červená přímka). Další úrovně pak hledejme na 1,0630 resp. na 1,0530 EURUSD.

V případě obratu trendu a tedy zpevňujícího eura se první technická hranice nachází na 1,0830 EURUSD v podobě kombinace klouzavých průměrů SMA 100 a SMA 200. Další úrovní je poté střednědobá hranice supportu / rezistence na 1,0880 EURUSD (černá přímka). Následná technická úroveň nachází na psychologické i technické úrovni 1,1000 EURUSD (oranžová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.