zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

23.3.2022

V posledních týdnech zažilo euro volný pád z 1,1465 EURUSD až k 1,0800 EURUSD.

Hlavním faktorem takového robustního pádu byla samozřejmě agrese Ruska a následná a dosud pokračující válka na Ukrajině. Nejistota na trzích vyvolala šok a ten poslal euro ke slabším úrovním. Ve druhé polovině března sice evropská měna mírně své ztráty koriguje, ale dosud je úplně nesmazala a dostala se nanejvýš pod 1,1100 EURUSD.

Fed v minulých dnech poprvé po dlouhé době zvedl sazby do pásma 0,25 – 0,50 %. Bylo to první utažení měnových podmínek od listopadu 2018. Tehdy šla sazba na 2,5 %, ale od té doby buď stagnovala nebo byla snížena.

Americký Fed má kromě hlídání cenové hladiny další cíl, kterým je péče o trh práce. Většina centrálních bank se zaměřuje pouze na cenovou hladinu.

Trh práce se Fedu podařilo stabilizovat a dostat do blízkosti „před-covidových“ hodnot, a proto mají američtí centrální bankéři volné ruce ke zvedání sazeb. Americká inflace letos v únoru meziročně vzrostla o 7,9 %. To je nejvyšší tempo růstu cen od ledna 1982, na což Fed musí reagovat.

Fed dosud podporoval ekonomický růst v USA přímými odkupy dluhopisů, to je už ale minulostí. Tyto injekce postupně snižoval až k nule. Nízké sazby měly za cíl podporovat ekonomický růst, především spotřebu domácností a zvyšování investic. Nyní nastupuje boj s inflací, který bude nutně znamenat mírné zpomalení ekonomické aktivity.

Kombinace vysoké inflace a očekávání rostoucích sazeb bude krátkodobě znamenat zvýšený zájem o půjčky a vyšší spotřebitelský apetit Američanů, protože si budou chtít vzít úvěr ještě za lepších podmínek. Totéž nejspíš bude platit i v oblasti nemovitostí. Postupně však bude docházet k útlumu, důvodem budou právě vyšší úroky z úvěrů.

Druhým faktorem bude růst úroků z vkladů, takže drobní střadatelé budou mít po letech možnost brzdit inflaci pomocí úročených vkladů. Tyto dva efekty Fed cíluje tím, že bude utahovat měnové podmínky.
Letos by mělo dojít ještě šestkrát ke zvýšení sazeb a příští rok není vyloučeno další zpřísnění měnových podmínek. Postupně by se základní sazba měla koncem tohoto roku dostat až ke 2 %.

Ani na naší straně Atlantiku není situace růžová. Únorové ceny v EMU meziročně vzrostly o 5,9 %, což je výrazné zrychlení oproti číslům za leden a také nad odhady trhů. Meziměsíčně šly ceny nahoru o 0,9 %. Zdá se, že každý další měsíc bude stanoveno nové historické maximum. Nikdy v historii eurozóny nemělo zdražování takové tempo růstu, přičemž hlavní roli hrají ceny energií. ECB je zatím jediná významná centrální banka, která nechává sazby na stávající úrovni, tedy na nule. V EMU bychom se letos měli také dočkat zvýšení sazeb, ale nejspíš ne tak výrazného, jako v USA. Vzhledem k vývoji války na Ukrajině se zdá být velmi pravděpodobné, že i v dalších měsících se ceny v EMU budou posouvat nahoru a každý měsíc bude rekordní. Při eskalaci války se můžeme dotknout i 10% hranice.

Počítáme s tím, že dolar se bude dále držet silnějších úrovní, ale trvalejší prolomení hranice 1,1000 EURUSD nečekáme. Naopak jako pravděpodobné vidíme, že koncem letošního roku by se měl dolar dostat nad 1,1200 EURUSD.   

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových měr

Politické: další vývoj války na Ukrajině
         
Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19, průběh očkování ve světě, rychlost a účinnost zavedení na trh léku na C19

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců
1,1050         1,1100         1,1190         1,1240

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Posledních pět týdnů se eurodolar obchodoval v relativně širším pásmu 1,0800 – 1,1465 EURUSD. Na přelomu února a března euro ztrácelo z důvodu ruského útoku na Ukrajinu. Po 8. březnu se trend otočil z důvodu výrazně klesající averze k riziku a euro zamířilo k silnějším úrovním.
Pokud by euro rozšiřovalo zisky posledních dvou týdnů, muselo by nejprve překonat hranici supportu / rezistence 1,1120 EURUSD (oranžová přímka). Další by pak bylo pásmo 1,1250 - 1,1290 EURUSD (žlutý obdélník) v podobě kombinace Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka). Další v pořadí by pak bylo pásmo 1,1460 - 1,1530 EURUSD v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) a klouzavého průměru SMA 200 (zelená křivka).
V případě opětovně posilujícího dolaru by v prvé řadě muselo dojít k prolomení hranice 1,0980 EURUSD, kde se nachází Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 23,6. Další v pořadí je pak úroveň posledního krátkodobého dna na 1,0800 EURUSD (červená přímka).



Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.