zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

16.1.2024

Americký dolar se v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širším pásmu 1,0880 - 1,1345 EURUSD.

Centrální banka Spojených států během prosincového zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na současné úrovni 5,25 % až 5,5 %, přičemž účastníci jednání opět zdůraznili zachování pečlivého a na datech závislého přístupu před dalšími kroky ohledně nastavení měnové politiky. Podrobný zápis ze zasedání následně potvrdil, že většina představitelů Fedu chce udržet sazby vyšší po delší dobu, než se původně čekalo, což mírně zvýšilo pochybnosti o začátku cyklu snižování sazeb. Existuje totiž riziko, že růst cen a vysoké úrokové sazby mohou stále přimět spotřebitele a podniky k vyšší kontrole svých výdajů, což může pomoci k většímu ekonomickému zpomalení vedoucímu k „tvrdému přistání“ (termín označující výrazný ekonomický pokles po období rychlého růstu), kterému se představitelé Fedu snaží vyhnout. I proto představitelé centrální banky uvedli, že by bylo vhodné, aby přístup ke snižování sazeb ještě nějakou dobu setrval na restriktivní úrovni, dokud se inflace zřetelně neposune směrem k cíli měnového výboru. A právě poslední zpráva o růstu amerických cen může představovat možnou překážku pro Fed před příštím zasedáním, jelikož Index spotřebitelských cen se v prosinci meziročně zvýšil na 3,4 % z 3,1 % v listopadu a překonal tak očekávání trhů ve výši 3,2 %. Na druhou stranu dobrá data za prosinec vykázal americký trh práce. Americká ekonomika totiž přidala v prosinci 216 tisíc nových pracovních míst, což je více než 173 tisíc v listopadu a výrazně nad prognózami ve výši 170 tisíc. Data tak ukazují, že aktuální úroveň náboru nových pracovníků odpovídá číslům dosahovaným před pandemií, což podpořil i report ze soukromého sektoru od agentury ADP, který taktéž dopadl výrazně nad tržním očekáváním.

Aktuální tržní sazby počítají s prvním snížením sazeb již v březnu, přičemž trhy jsou v současné době v projekci snižování úrokových sazeb poněkud napřed před lídry Fedu. Predikční ukazatel FedWatch od CME ukazuje, že na konci letošního roku by se úroková sazba měla pohybovat v rozmezí 3,75 % až 4,00 %, tedy o 1,5 procentního bodu níže, než je tomu nyní. Trhy tak aktuálně počítají s až dvojnásobně větším snížením, než signalizuje centrální banka. Fed zatím nebyl ochoten diskutovat o snížení sazeb podrobněji, a tak je šance, že bližší detaily přijdou až na následujícím zasedání 31. ledna.

Evropská centrální banka na svém zasedání v polovině prosince v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny. Šlo o teprve o druhé zasedání s výsledkem neměnných sazeb po více než roce a čtvrt kontinuálního zvyšování sazeb na euru. Dle prezidentky ECB Lagardeové je zatím diskuze o snižování sazeb na euru předčasná, na finančním trhu se aktuálně počítá s prvním utažením měnové politiky ECB v březnu příštího roku. To ale vidíme jako velmi optimistické a spíše bychom, i vzhledem ke stále nesplněnému dosažení 2% inflačního cíle, očekávali snížení eurových sazeb až o několik měsíců později. Důvodem je i fakt, že dle poslední zveřejněné prognózy očekává ECB výši jádrové inflace na 2 % až do roku 2026! V poslední prognóze byl dle očekávání upraven výhled inflace v zemích platících eurem pro rok 2024 na 2,7 % z hodnoty 3,2 %.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc      3 měsíce      6 měsíců      12 měsíců

1,100         1,110            1,135            1,15

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu

Politické: další vývoj války na Ukrajině, vývoj evropského hospodářství

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0880 - 1,1345 EURUSD.

V případě trendu slábnutí dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na psychologické i technické úrovni 1,1000 EURUSD (oranžová přímka). V případě jejího proražení směrem vzhůru se euru otevírá prostor dosáhnout střednědobé hranice supportu / rezistence na 1,1125 EURUSD (zelená přímka). Další úroveň poté hledejme na 1,1250 EURUSD.

Z pohledu technické analýzy je pro případně posilující dolar první technickou hranicí 1,086 EURUSD, kde se nachází kombinace linie krátkodobého uptrendu (černá úsečka) a klouzavého průměru SMA 200 (zelená křivka). Poté se u 1,0740 EURUSD nachází pásmo vymezené střednědobou hranicí supportu / rezistence (modrá úsečka) a klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.