zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

21.9.2023

Americký dolar se v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širším pásmu 1,0680 - 1,0950 EURUSD, když po korekci zisků ze závěru srpna dokázal dolar během září opět výrazněji posílit.

Tahounem dolaru v závěru léta zůstává překvapivě silná americká ekonomika, která stojí proti zhoršujícím se obchodním trendům v Evropě a zejména v Číně. I když možnost zvýšení dolarových sazeb zůstává stále na stole, trhy se aktuálně přiklánějí spíše k setrvání na vyšších hodnotách po delší dobu. Fed má tak aktuálně výjimečně příznivou situaci, kdy se zdá, že aktuální výše úrokových sazeb nepředstavuje výraznou brzdu pro americkou ekonomiku, a to i přesto, že se spotřebitelská inflace stále nachází nad inflačním cílem centrální banky. V srpnu totiž ceny spotřebitelům vzrostly více, než očekávaly tržní odhady, v průměru šlo o nárůst o 3,7 %, zatímco v červenci byla reportována hodnota 3,2 %.

Oproti tomu americký trh práce v srpnu vykázal spíše smíšená data. Zatímco sledovanější výsledek počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor dopadl lehce nad očekávání, výsledek míry nezaměstnanosti růstem na 3,8 % z 3,5 % v červenci překvapil v negativním světle. Jisté ochlazení zaznamenala i statistika ze soukromého sektoru. Poté, co americká ekonomika v červnu a červenci vytvořila 455 tis. resp. 371 tis. nových pracovních míst, srpen přinesl o poznání nižší výsledek v podobě přírůstku 177 tis. nových míst. Podle hlavní ekonomky institutu ADP se počet nově vytvořených pracovních míst vrací k době před Covidem.

V uplynulém měsíci také kromě příchozích dat proběhlo výroční setkání centrálních bankéřů z celého světa v americkém Jackson Hole. Předseda Federálního rezervního systému Spojených států Jerome Powell ovšem na sympoziu během svého projevu neřekl nic převratného a v zásadě jen zopakoval již všem známou frázi o tom, že nadcházející kroky v rámci měnové politiky budou záviset na příchozích makrodatech, zároveň je ale americký Fed připraven v souvislosti s návratem inflace k 2% cíli nadále zvyšovat úrokové sazby, pokud to bude potřeba. V souhrnu tak Powellovo vystoupení lze vnímat jako snahu o udržení jestřábího nastavení Fedu.

Navzdory lepším údajům z americké ekonomiky zůstal pohled na dolarové sazby z velké části nezměněn. Očekává se, že centrální banka bude na svém nadcházejícím zasedání držet sazby stabilní na stávající úrovni, přičemž podle nástroje FedWatch společnosti CME se šance na zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na listopadovém zasedání pohybují stále okolo 35 %. Odpověď na další směřování měnové politiky amerického Fedu tak pravděpodobně přinesou příchozí makrodata v následujících týdnech.

Evropská centrální banka navzdory očekávání sazby neměnit na svém zasedání v polovině září ještě prodloužila cyklus utahování měnové politiky a zvýšila základní sazbu o 25 bb. 4,50 %. Šlo do značné míry o překvapení, trhy vesměs očekávaly „pauzu“ ve stálém zvyšování sazeb. Důvodem tohoto očekávání jsou nepříliš dobré ekonomické výsledky největších ekonomik eurozóny včetně té německé. I přes zpomalování ekonomiky eurozóny a přesto, že ECB očekává slabší růst HDP v letošním i příštím roce, inflace zůstává vysoká a zřejmě i zůstane po delší období. Pro letošní rok ECB očekává průměrnou inflaci 5,6 %, příští rok 3,2 % a v roce 2025 pak 2,1 %. ECB věří, že sazby se nyní dostaly na úroveň, kde když zůstanou po dostatečně dlouhou dobu, tak by měly významně přispět k návratu inflace k cíli.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,080      1,095       1,115       1,142

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0680 - 1,0950 EURUSD, když dolar dokázal ještě rozšířit své předešlé zisky.

Z pohledu technické analýzy je pro případně posilující euro klíčovou střednědobá linie klesajícího trendu (modrá úsečka). V případě jejího proražení směrem vzhůru představuje první „záchytný bod“ hranice 1,0770 EURUSD (černá úsečka). Poté by na eurodolar „čekalo“ silné pásmo tvořené dvěma klouzavými průměry u hranice 1,09 EURUSD (zelená resp. vínová křivka).

Naopak v případě pokračujícího trendu posilování dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0640 EURUSD v podobě posledního dna (červená přímka). V případě jejího zdolání další technickou úroveň představuje 1,0540 EURUSD v podobě střednědobého dna z března tohoto roku.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.