zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

20.7.2023

Americký dolar se na hlavním měnovém páru v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širším pásmu 1,0820 - 1,1240 EURUSD, když dolar v druhém červencovém týdnu utrpěl velké ztráty.

Tvůrci měnové politiky Fedu se na posledním červnovém zasedání rozhodli zvolit pomalejší přístup v rámci utahování měnových podmínek a pozastavili aktuální cyklus zvyšování sazeb. Fed si tak nyní může dovolit vyšší závislost na příchozích datech před dalším měnověpolitickým rozhodnutím, což by mělo poskytnout více času a prostoru pro posouzení stále se vyvíjejících dopadů cenového růstu, předchozího zvýšení výpůjčních nákladů a vývoje na americkém pracovním trhu. Všeobecně se nyní očekává, že měnový výbor americké centrální banky na svém nadcházejícím zasedání zvýší sazby o 25 bazických bodů, což je krok, který by základní úrokovou míru dostal do rozmezí 5,25 až 5,50 %. I když většina centrálních bankéřů v nejnovější prognóze uvedla alespoň dvě další zvýšení do konce letošního roku, dle predikčního ukazatele společnosti CME trhy v posledních týdnech vykazovaly pouze 30% pravděpodobnost, že Fed bude chtít do konce roku zvýšit sazby nad rámec očekávaného červencového zvýšení. Po posledních příchozích makrodatech se tak mírně zvyšuje šance, že měnový výbor Fedu v červenci skutečně dovrší současný cyklus zpřísňování měnové politiky a do konce roku již na sazby sahat nebude.

Růst spotřebitelských cen v USA totiž v červnu zpomalil tempo růstu z květnových 4 % na aktuální 3 %, což je lepší výsledek, než tržní odhady ve výši 3,1 %. Zároveň jádrová složka inflace, očištěná o volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, zaznamenala pokles tempa růstu z 5,3 % na 4,8 %, což je opět lepší výsledek, než tržní predikce ve výši 5 %. Sám šéf Fedu Jerome Powell na nedávné konferenci ve Španělsku uvedl, že podle jeho nejlepších odhadů nedosáhne jádrová inflace v příštím roce na 2% cíl Fedu, což by teoreticky mohlo přispět k prodloužení časového horizontu, po kdy Fed bude chtít držet sazby na vyšší úrovni. Dalším sledovaným ukazatelem pro centrální banku Spojených států je vývoj na americkém pracovním trhu, který v červnu vykázal spíše smíšené výsledky. Report od agentury ADP, mapující přírůstek nových pracovních míst v soukromém sektoru, překvapil trhy výsledkem výrazně nad tržní odhady. Data totiž ukázala, že soukromé podniky ve Spojených státech vytvořily v uplynulém měsíci 497 tisíc nových pracovních míst, což je nejvyšší počet od února 2022 a výrazně nad tržním konsenzem ve výši 228 tisíc. NFP report ovšem navzdory tržním odhadům na tento trend nenavázal, jelikož v červnu podle vládních dat přibylo mimo zemědělský sektor pouze 209 tisíc nových pracovních míst, což je o téměř 20 tisíc méně než očekávali analytici a taktéž nejnižší hodnota od prosince 2020. Míra nezaměstnanosti podle očekávání mírně klesla na 3,6 % z 3,7 %. Ačkoliv vládní data dopadla hůře než statistika z privátního sektoru, čísla ukazují, že americký pracovní trh zůstává stále dostatečně napjatý na to, aby měnový výbor Fedu pokračoval v utahování měnových podmínek, což se však v závislosti na příchozích datech může v příštích měsících rychle měnit.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém červnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek, opět ale pouze o 25 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 4,00 % a ocitla se tak nejvýše od finanční krize v roce 2008, přitom se ještě na začátku loňského léta nacházela na nule. Očekáváme, že ECB na svém dalším zasedání na konci července o dalších 25 bb. sazby ještě zvýší. ECB v rámci červnového zasedání změnila odhad růstu inflace směrem vzhůru a naopak mírně snížila odhad ekonomického růstu eurozóny pro tento a následující rok.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,120 1,127 1,135 1,160

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0820 - 1,1240 EURUSD.

Z pohledu technické analýzy se dolaru otevírá relativně značný prostor k dalším ztrátám, protože nejbližší významnější technickou úroveň představuje až 1,1480 EURUSD (žlutá přímka). V případě výrazných ztrát dolaru pak následuje hranice supportu / rezistence na 1,1610 EURUSD (fialová přímka).

V případě obratu trendu se nejbližší psychologická a technická úroveň nachází na 1,1100 EURUSD (červená přímka). Další v pořadí by byla psychologická hranice 1,1000 EURUSD (oranžová přímka v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka) a se spodní linií trendového kanálu. Pokud by mělo euro slábnout ještě výrazněji, mohlo by své ztráty zastavit na úrovni 1,0800 EURUSD (modrá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.