zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

21.4.2023

Americký dolar se na hlavním měnovém páru v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širokém rozmezí 1,0550 až 1,1070 EURUSD, když během dubna výrazně posílilo euro. Děje se tak zejména v návaznosti na zlepšený tržní sentiment a příchozí makrodata z USA, kdy klesající inflace, potenciální hospodářská recese a riziko dalších problémů v americkém bankovním sektoru zvyšuje šanci na dřívější obrat aktuálně velmi restriktivní měnové politiky Fedu.

Očekávání růstu sazeb na dolaru se v uplynulém měsíci několikrát měnilo. Ještě před krachem první americké banky to vypadalo, že Fed půjde se sazbami nahoru o 50 bodů, nakonec se však všichni členové FOMC rozhodli hlasovat pro zvýšení sazeb pouze o 25 bazických bodů. Fed také uvedl, že očekává v tomto roce pokles hospodářského růstu, zároveň mnoho jeho členů kvůli problémům v bankovním sektoru snížilo svůj výhled pro vrchol sazeb. S největší pravděpodobností se dočkáme už jen jednoho zvýšení o 25 bazických bodů na květnovém zasedání. Následovat by mělo postupné uvolnění měnových podmínek s tím, jak se bude snižovat tempo růstu spotřebitelské inflace. Dle predikčního ukazatele společnosti CME Group by dolarové sazby mohly do konce roku klesnout rovnou o 75 bodů, první snížení by pak mohlo přijít už v letních měsících.

Index spotřebitelských cen ve Spojených státech v březnu zaznamenal pokles tempa růstu na 5% úroveň oproti 6 % z předchozího měsíce, meziměsíčně pak ceny vzrostly o 0,1 %. Ačkoliv zveřejněná data vypadají na první pohled pro americké spotřebitele pozitivně, za značným poklesem tempa růstu stojí z velké části srovnávací základna z minulého roku. Jádrová složka inflace očištěná o kolísavé položky typu energií či potravin totiž v meziročním srovnání zrychlila na 5,6 % oproti 5,5 % v únoru, kde i nadále hlavní roli hrají vyšší ceny nájemného a zdražování v automobilovém průmyslu. Sníženou ochotu amerických spotřebitelů utrácet ukázala nová data maloobchodních tržeb. V březnu maloobchod zažil prudký pokles, kdy meziměsíčně došlo propadu o celé 1 %, což bylo výrazně více, než trhy očekávaly.

Rozporuplná data však dorazila z amerického trhu práce. Ačkoliv březnová statistika nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (non-farm payrolls) skončila v souladu s tržním očekáváním, celkově lze říci, že odolnost amerického pracovního trhu začíná postupně slábnout, když negativně překvapil především ADP report (145 tis. nových pracovních míst, přičemž se čekalo až 210 tis.). Právě americký trh práce byl doposud jedním z argumentů pro striktnější nastavení měnové politiky ze strany Fedu, pokud se ale situace na pracovním trhu bude zhoršovat, porostou sázky na dřívější pokles sazeb.

Značnou obměnou prošla v posledním měsíci i rozvaha Fedu. Již zmíněné problémy v americkém bankovním systému měly za následek zvýšení poptávky po likviditě. V reakci na tyto problémy se americká centrální banka rozhodla poskytnout další prostředky trhům a nákupem aktiv tak zvýšila svou rozvahu. Fed tak z více než 60 % smazal prozatímní snahu o formu kvantitativního utahování, což také přispívá k oslabení americké měny. Výhled dolarového pohybu tak zůstává v nejbližším období navázán zejména na změny v očekávání nastavení sazeb Fedu, kde jako obvykle budou svou klíčovou roli hrát příchozí makrodata.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém březnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,50 % a ocitla se tak nejvýše od roku 2008, přitom ještě před rokem se nacházela na nule. Poslední zasedání se od předchozích lišilo tím, že ECB tentokrát ani nenaznačila, jestli budou sazby na euru zvyšovány i nadále. Z pohledu očekávané inflace by ECB prostor pro zvýšení ještě měla, když ECB očekává průměrnou inflaci v eurozóně pro rok 2023 ve výši 5,3 %, pro rok 2024 ve výši 2,9 % a pro rok 2025 pak 2,1 %.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,103   1,119   1,141   1,15

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny dolar ztratil z 1,0550 EURUSD na 1,1070 EURUSD. V případě jeho pokračujících ztrát je nejbližší technickou hranicí dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 1,1100 EURUSD. Další v „pořadí“ pak Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka).

V případě posilování se dolaru otevírá prostor k posílení k hranici 1,0800 EURUSD, kde se nachází kombinace střednědobé hranice supportu / rezistence (modrá přímka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka). Na hranici 1,0700 EURUSD se nalézá střednědobá hranice rezistence (černá polopřímka) a na hranici 1,0510 EURUSD pak další střednědobá hranice supportu / rezistence (hnědá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.