zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

16.2.2023

Za poslední čtyři týdny koruna posílila z 24,00 EURCZK na 23,65 EURCZK. S výjimkou krátkodobého posílení v dubnu 2011 se koruna dostala na své nejsilnější historické hodnoty. K posílení jí pomohla klesající averze k riziku a tím pádem zvýšený zájem i o středoevropské měny.

ČNB na svém zasedání na začátku února dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních a 2T repo sazba se tak již od června loňského roku nachází na 7,0 %. Rozhodnutí sazby nezvýšit opět nebylo jednomyslné, dva členové sedmičlenné bankovní rady znovu hlasovali pro zvýšení sazeb o 50 bb. ČNB ústy guvernéra Michla potvrdila opětovně svůj závazek bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu prostřednictvím devizových intervencí. Guvernér také zmínil, že očekává dočasný nárůst inflace na začátku roku 2023, aby na jaře začala klesat a ve druhém pololetí tohoto roku „spadne“ na jednocifernou hodnotu. ČNB změnila odhad průměrného kurzu eura pro rok 2023 z hodnoty 24,80 EURCZK na 24,50 EURCZK. Rétorika guvernéra Michla doznala od předchozího zasedání určitě změny v tom, že guvernér tentokrát připustil možnost zvýšení korunových sazeb na nadcházejícím zasedání.

Stejně jako v listopadu se prosincový objem intervencí ČNB na podporu koruny rovnal nule. Za poslední měsíce se dost zásadním způsobem prodloužil horizont, během kterého má ČNB „kapacitu“ případně slábnoucí korunu operacemi na trhu podporovat. Od května do prosince loňského roku vydala ČNB ze svých devizových rezerv 25,6 mld. EUR, což je méně než 16 % jejich hodnoty z konce dubna loňského roku. Oficiální objemy intervencí za leden ještě zveřejněny nebyly. Podle všeho ale výrazné zisky koruny posledních týdnů nejsou způsobeny aktivitou ČNB na trhu.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém únorovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,0 %. Ta se tak ocitla nejvýše za posledních 14 let, přitom ještě na jaře loňského roku se nacházela na nule. Během druhého kvartálu 2023 očekáváme zvýšení sazeb o 50 bb. tzn. na 3,5 %. To by, spolu s očekávaným dalším zvýšením dolarových sazeb, mělo mít negativní vliv na kurz koruny z důvodu opětovného snížení úrokového diferenciálu proti uvedeným hlavním měnám.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly relativně dobře. Prosincová průmyslová produkce v meziročním vyjádření vzrostla o 4,0 %. Pozitivním faktem zůstává růst hodnoty nových zakázek jak ze zahraničí (+9,3 %), tak především z tuzemska (+11,6 %). Neočekáváme ale, že by podobně pozitivní výsledky měly vydržet déle než do poloviny roku vzhledem k relativně vysoké srovnávací základně z druhé poloviny roku 2022. Za celý rok 2022 se objem průmyslové produkce zvýšil o 1,7 %. Obchodní bilance v prosinci skončila deficitem „pouhých“ 1,2 mld. CZK. Jedná se o nejnižší záporné saldo obchodní bilance za poslední rok. Stále je ale třeba vidět to, že česká ekonomika bývala zvyklá na úplně jiné hodnoty, když stabilně generovala kladná salda. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Prosincové maloobchodní tržby se meziročně propadly o 7,3 % a tržby maloobchodníkům tak klesly již osmý měsíc v řadě. Ani v příštích měsících zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je obecně se horšící ekonomická situace. S výjimkou třech skandinávských zemí zažívají čeští maloobchodníci nejvýraznější pokles svých tržeb v rámci celé Evropské unie. Lednová míra nezaměstnanosti sice ve srovnání s prosincem vzrostla o 20 bb. na 3,9 %, ale i tak se jedná o velmi dobrý výsledek, když Česká republika udržela místo premianta celé EU. Na opačném konci spektra se nachází Řecko a Španělsko. Méně pozitivní zprávou z domácího trhu práce je fakt, že poprvé od začátku roku 2018 počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných pracovních míst. V prvních měsících roku 2023 se můžeme s tuzemskou mírou nezaměstnanosti podívat i těsně přes hranici 4 %, ale nemělo by jít o setrvalý jev. V lednu domácí spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 17,5 % a jejich růst tak opět zrychlil. V prosinci ceny rostly o 15,8 %. Důvodem zrychlení růstu byl především fakt, že k poslednímu prosinci skončil úsporný tarif na elektřinu. V jarních měsících očekáváme ještě relativně vysoké hodnoty spotřebitelské inflace, ale na začátku druhého pololetí 2023 bychom se mohli dostat na jednociferné hodnoty. Návrat k 2% inflačnímu cíli sice ČNB očekává „již“ v první polovině roku 2024, tady jsme ale mírně skeptičtí.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,85 24,10 24,35 24,70

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,65 – 24,00 EURCZK.

V případě posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat hranici posledního dna 23,65 EURCZK (oranžová přímka). V případě proražení by se koruně teoreticky otevíral velký prostor k dalším ziskům, protože silnější koruna proti společné evropské měně byla pouze jedním výkyvem v dubnu 2011.

V případě oslabující české koruny by domácí měna musela nejdříve stabilně prorazit úroveň 23,90 EURCZK (modrá přímka). Další v pořadí je psychologická hranice 24,00 EURCZK (zelená přímka) resp. 24,20 EURCK v podobě krátkodobé hranice supportu / rezistence (fialová přímka). Další ke zdolání by pak bylo pásmo okolo 24,30 EURCZK, kde se nachází kombinace další krátkodobé hranice supportu / rezistence (hnědá přímka) a klouzavého průměru SMA 200 (zelená křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.