zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

19.1.2022

Uplynulý měsíc jednoznačně patřil koruně. Posílila z 25,40 EURCZK ze začátku prosince až k lednovému maximu v blízkosti 24,20 EURCZK. Tato spanilá jízda má jediný důvod a tím je politika ČNB.

Ta zvedla ve druhé polovině prosince 2T REPO sazbu na stávajících 3,75 % a před i po zasedání zásobovala trhy neustálými ujištěními, že neřekla zdaleka poslední slovo a sazby nadále porostou a že ochota bojovat s nepřítelem č. 1 – inflací, je velmi silná. A jak se jí to daří? Špatně.
Domácí spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly meziročně o 6,6 % a tempo se stále zrychluje a na pultech obchodů se zdražuje prakticky všechno. Ceny v průmyslu lámou rekordy úplně stejně jako ty spotřebitelské, protože meziročně vzrostly o 13,2 %. Ceny v zemědělství vzrostly o 18,8 %, v průmyslu o 13,2 %, stavební práce šly nahoru o 8,3 % a služby pro podniky zdražily o 1,7 %. Všechny snahy ČNB zkrotit inflaci se absolutně míjejí účinkem, možná i proto znějí komentáře z ČNB o tom, že by se spotřebitelská inflace mohla letos dostat přes 10 % meziročního růstu. Neboli „sice jsme odhodlaní a víme co děláme, ale zadní vrátka ještě nikdy nikomu neuškodila“.

Ostatní data z ekonomiky vyznívají protichůdně. Nezaměstnanost sice mírně vzrostla na 3,5 %, ale to je na konci každého roku běžný jev kvůli ukončování prací na dobu určitou a také omezení sezónních prací. Díky vysokému počtu zaměstnaných je síla spotřebitelské poptávky relativně vysoká, takže tržby maloobchodníků byly v prosinci nejvýše za posledních 20 let.
Dobrý úspěch zažila i průmyslová výroba, když meziročně vzrostla o 1,6 %. Po třech měsících poklesu je to vítaná vzpruha.

Přechod z červených čísel do kladných se týká také obchodní bilance, ale tady je třeba se zastavit. Samotný výsledek bilance je sice zajímavé, ale nikoli směrodatné číslo, Při bližším pohledu na jeho konstrukci zjistíme, že vývoz šel meziročně nahoru o 8,1 %, dovoz o 17,1 %. To znamená, že aktivita v domácí ekonomice, která je namířená na export, skomírá. Tato tikající bomba představuje pro budoucnost skutečný problém. Vedlejším efektem zvedání sazeb ČNB je totiž sílící koruna, která podlamuje nohy už tak slabému vývozu. Exportéři za vyvezené zboží inkasují cizí měnu, tu však směňují za nižší kurz, takže získají méně českých korun a tím pádem jich mají méně na uhrazení nákladů v ČR. Řešením je zdražit produkty, což kvůli zahraniční konkurenci není možné, nebo si krátit zisky, což nechce žádný podnikatel. Samotné posilování koruny problém není, ten tkví v tempu. Domácí měna jednoduše posiluje příliš rychle a firmy se s tím vypořádají jen za cenu vysokých ztrát.
ČNB nejen že s inflací prohrává na celé čáře, ale ještě navíc znesnadňuje situaci domácím vývozcům, o vzrůstající ceně úvěrů ani nemluvě, což podlamuje nohy křehkému ekonomickému růstu v budoucnu.

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, riziko dalších selektivních lockdownů, vyostření situace na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem

Zdravotní: průběh očkování v ČR a zbytku světa, rychlost a účinnost zavedení na trh léku na C19

Predikce měnového páru EURCZK
1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců
24,45             24,30             24,25             24,20

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Sólo pro sedm. I tak by se dalo nazvat dějství, kterým česká ekonomika právě prochází, protože ČNB a sedm centrálních bankéřů nyní ovlivňuje vše. Zatím ve svém počítání není centrální banka příliš úspěšná a doprovodné komentáře připouštějí další robustní nárůst cen, tak kde dělá ČNB chybu?  

Předně je třeba si uvědomit, že podobných i nižších hodnot růstu cen dosahují nyní země, které mají sazby prakticky na nule či je zvyšují pozvolna a obezřetně. ČNB naprosto stejným úprkem jako v roce 2020 šla se sazbou dolů, nyní sazbu zvedá. Šoková terapie, kterou naordinovala české ekonomice, zatím nefunguje a pacient se nelepší.


Slušný výkon dílčích ukazatelů v zásadě stojí na dvou hlavních faktorech. Na nízké nezaměstnanosti a na zahraniční poptávce. S tou ČNB nic neudělá a nemůže jí nikterak podpořit, ale jakmile začne stoupat nezaměstnanost, protože firmy přestanou nabírat nové zaměstnance, nastane velký problém. Silná koruna snižuje zisky vývozcům a náklady na provozní úvěry firmám rostou, jelikož jdou nahoru sazby.  Velmi jednoduše se tedy může stát, že se zpomalí ekonomický růst a my budeme v situaci silné domácí měny, vysokých sazeb a nízkého růstu či dokonce mírného pádu ekonomiky, v situaci, ve které nechce být žádná země.

Aby nemusela ČNB zvedat sazby tak razantně, používá slovní intervence a centrální bankéři hovoří o tom, že by si představovali korunu kolem 24,00 EURCZK. Výkyvem se to klidně může stát, ale trvale s touto hladinou letos nepočítáme. Věříme, že se koruna udrží na slabších úrovních a že se koncem roku 2022 podívá k 24,20 EURCZK.

Technické důvody pohybu české koruny

Poslední čtyři týdny se koruna pohybovala v mantinelech 24,30 – 25,40 EURCZK, když po většinu doby postupně posilovala. Zesílené zisky domácí měny z přelomu roku přineslo koruně zasedání ČNB a následné komentáře některých členů bankovní rady.

V případě pokračujících zisků by koruna musela v prvé řadě překonat krátkodobé dno na hranici 24,30 EURCZK. Další případnou úrovní supportu je pak v zásadě až 24,00 EURCZK, kde se koruna naposledy obchodovala v září roku 2011.

V případě obratu trendu by na korunu v prvé řadě čekalo pásmo u 24,75 EURCZK, kde se nalézá spodní úroveň střednědobého trendového kanálu spolu s hranicí supportu / rezistence (červená přímka). Další ke „zdolání“ by byla psychologická hranice 25,00 EURCZK (modrá přímka) a následně pak hranice supportu / rezistence 25,15 EURCZK (oranžová přímka). Okolo 25,30 EURCZK na korunu případně čekají klouzavé průměry SME 100 a SMA 200 (zelená resp. hnědá křivka). Ještě výše se nalézá pásmo 25,45 – 25,55 EURCZK (žlutý obdélník) v podobě horní hranice střednědobého trendového kanálu a Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka).


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.