zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

16.1.2023

Za poslední čtyři týdny koruna posílila z 24,30 EURCZK na 23,95 EURCZK a byla nejsilnější od ledna 2011. K posílení jí pomáhala klesající averze k riziku a tím pádem zvýšený zájem i o středoevropské měny. Důvodem byla také nižší americká inflace, která indikuje, že by dolarové sazby nemusely růst tak výrazně, jak se ještě před pár týdny očekávalo.

ČNB na svém zasedání těsně před Vánoci dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních. Rozhodnutí sazby nezvýšit ani tentokrát nebylo jednomyslné, dva členové sedmičlenné bankovní rady opět hlasovali pro zvýšení sazeb, tentokrát o 50 bb. ČNB stále očekává na začátku letošního roku další nárůst míry inflace. ČNB ústy guvernéra Michla potvrdila svůj závazek bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu prostřednictvím devizových intervencí. Guvernér také uvedl, že o snížení sazeb se v naší centrální bance debata nevede. Předvánoční zasedání větší vliv na kurz „eurokoruny“ nemělo i z toho důvodu, že nebyla zveřejněna nová makroekonomická prognóza. I přes nižší než očekávaný výsledek prosincové inflace (CPI) nepočítáme s tím, že by ČNB sazby snižovala dříve než ve druhé polovině roku 2023 a nepřekvapilo by nás, kdyby to bylo až v samotném závěru roku.

Pokud v říjnu nemusela ČNB intervenovat ve prospěch české koruny v podstatě vůbec, když na její podporu vynaložila pouze 79 milionů EU, v listopadu se podpora koruny prostřednictvím intervencí rovnala nule. Tím se opět prodlužuje horizont, během kterého by ČNB měla „kapacitu“ případně slábnoucí korunu operacemi na trhu podporovat. Od května do října tohoto roku vydala ČNB ze svých devizových rezerv 25,6 mld. EUR, což je méně než 16 % jejich hodnoty z konce dubna. Oficiální objemy intervencí za prosinec nebyly ještě zveřejněny, ale vše znovu nasvědčuje tomu, že ani v tomto měsíci nemusela být ČNB na měnovém trhu příliš aktivní.

Evropská centrální banka rozhodla na svém prosincovém zasedání dle očekávání o zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 2,50 %. Ta se tak ocitla nejvýše za posledních 14 let, přitom ještě na jaře se nacházela na nule. Na zasedání plánovaném na 2. února se počítá s dalším zvýšením základní úrokové sazby o 50 bb. tzn. na 3,0 %. Prezidentka ECB Christine Lagardeová opakovaně potvrdila pokračující závazek ECB bojovat proti inflaci v eurozóně dalším růstem úrokových sazeb. To by, spolu s očekávaným zvýšením dolarových sazeb, mělo mít negativní vliv na kurz koruny z důvodu opětovného snížení úrokového diferenciálu proti uvedeným hlavním měnám.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Listopadová průmyslová produkce v meziročním vyjádření vzrostla o 0,5 %. To sice na první pohled nevypadá jako pozitivní výsledek, ale očekávání bylo nastaveno na mírný pokles. Pozitivním faktem zůstává růst hodnoty nových zakázek jak ze zahraničí (+8,2 %), tak především z tuzemska (+13,3 %). Obchodní bilance v listopadu skončila deficitem 25,5 mld. CZK a opět atakovala nejhorší výsledky v historii země. V roce 2022 pouze v lednu saldo obchodní bilance dosáhlo kladné hodnoty. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Listopadové maloobchodní tržby se meziročně propadly o 8,7 % a tržby maloobchodníkům tak klesly již sedmý měsíc v řadě. Ani v příštích měsících zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je obecně se horšící ekonomická situace. Prosincová míra nezaměstnanosti se v meziměsíčním vyjádření zvýšila o 20 bb. na 3,7 %, ale po několika měsících se Česká republika dostala zpět na místo premianta celé EU. Na opačném konci spektra se nachází Řecko a Španělsko s mírou nezaměstnanosti 11,4 resp. 12,4 %. Méně pozitivní zprávou je ale již několik měsíců trvající fakt, že se počet volných pracovní míst v ČR udržuje pod hodnotou 300.000. Ke konci prosince to bylo cca 289.000, což je nejnižší hodnota za poslední více než čtyři roky. V případě hromadného neprodlužování smluv na dobu určitou bychom se mohli u míry nezaměstnanosti v prvních měsících roku 2023 podívat přes 4 %, toho jsme byli naposledy svědky v dubnu 2021. V prosinci domácí spotřebitelské ceny vzrostly o 15,8 %. Můžeme mluvit o jistém překvapení, protože se oproti listopadu počítalo s mírně zrychlujícím se meziročním tempem růstu spotřebitelských cen na 16,4 %. Očekáváme, že domácí spotřebitelské ceny už mají svůj vrchol za sebou. Důvodem nicméně nebude obecné zlevňování, ale vliv loňské vysoké srovnávací základny.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,15   24,40   24,70   24,80

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,95 – 24,30 EURCZK.

V případě dalšího posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat hranici 23,90 EURCZK (modrá přímka). V případě proražení by se koruně teoreticky otevíral velký prostor k dalším ziskům, protože silnější koruna proti společné evropské měně ještě nikdy nebyla a není tak k dispozici žádná zásadní technická úroveň.

V případě oslabující české koruny by domácí měna musela nejdříve stabilně prorazit hranici 24,00 EURCZK (zelená přímka). Další hranicí je pak 24,20 EURCK v podobě krátkodobé hranice supportu / rezistence (fialová přímka). Další ke zdolání by pak bylo pásmo okolo 24,30 EURCZK, kde se nachází kombinace další krátkodobé hranice supportu / rezistence (oranžová přímka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.