zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

16.12.2022

Poslední čtyři týdny se koruna udržela v úzkém pásmu 24,27 – 24,42 EURCZK. K posílení k nižší uvedené hodnotě jí pomáhala především klesající averze k riziku a tím pádem zvýšený zájem i o středoevropské měny.

ČNB na svém zasedání na počátku listopadu dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních. Rozhodnutí sazby nezvýšit ani tentokrát nebylo jednomyslné, dva členové sedmičlenné bankovní rady opět hlasovali pro zvýšení sazeb o 75 bb. ČNB očekává do konce letošního roku další nárůst míry inflace. Na svém předvánočním zasedání ČNB s největší pravděpodobností korunové sazby opět měnit nebude.

V říjnu nemusela ČNB intervenovat ve prospěch české koruny v podstatě vůbec, když na její podporu vynaložila pouze 79 milionů EUR. Jde o nejmenší měsíční objem od začátku stávajícího režimu devizových intervencí. Tím se prodlužuje horizont, během kterého má ČNB „kapacitu“ případně slábnoucí korunu podporovat. Od května do října tohoto roku vydala ČNB se svých devizových rezerv 25,6 mld. EUR, což je méně než 16 % jejich hodnoty z konce dubna. Oficiální objemy intervencí za listopad nebyly ještě zveřejněny, ale vše nasvědčuje tomu, že ani v tomto měsíci nemusela být ČNB na měnovém trhu příliš aktivní. Jde o pozitivní fakt i z toho důvodu, že domácí měna zůstává silná i bez podpory ČNB a může do značné míry odradit případné spekulanty, kteří by chtěli otestovat rozhodnost ČNB českou korunu bránit.

Evropská centrální banka rozhodla na svém prosincovém zasedání dle očekávání o zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 50 bazických bodů na 2,50 %. Ta se tak ocitla nejvýše za posledních 14 let, přitom ještě na jaře se nacházela na nule. Také ECB tak bojuje s vysokou inflací, která v listopadu činila 10 %. Současně byla zvýšena i depozitní sazba na 2,0 % a mezní zápůjční facilita na 2,75 %. Rada guvernérů se současně domnívá, že sazby musí jít ještě znatelně nahoru, aby byl zajištěn včasný návrat inflace ke 2 % cíli. Rada rovněž rozhodla o začátku kvantitativního utahování v březnu, kdy přestane v plném rozsahu reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů a portfolio bude postupně expirovat.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly spíše za očekáváním. Průmyslová produkce za říjen v meziročním vyjádření vzrostla o 3,1 %, ale počítalo se s růstem téměř dvojnásobným. Pozitivním faktem ale je, jak výrazně se zvýšila hodnota nových zakázek jak ze zahraničí (+15,1 %), tak především z tuzemska (+24,6 %). Říjnová obchodní bilance skončila v deficitu 26,8 mld. CZK a opět atakovala nejhorší výsledky v historii země. Po slušném zářijovém výsledku se negativní saldo bilance zdvojnásobilo. Relativně silná česká koruna exportérům příliš do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Říjnové maloobchodní tržby se meziročně propadly o 9,4 % a tržby maloobchodníkům tak klesly nejvýrazněji od dubna 2020. Ani v příštích měsících zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je stále určitá nejistota ohledně budoucích cen energií resp. postupně končících fixací jejich cen především ke konci roku. Listopadová míra nezaměstnanosti stagnovala již druhý měsíc po sobě na hodnotě 3,5 %, což je na listopad velmi dobrý výsledek, který nás řadí na třetí místo v Evropské unii po Dánsku a Maltě. Méně pozitivní je fakt, že se počet volných pracovní míst udržuje pod hodnotou 300.000, co je nejnižší hodnota za poslední více než čtyři roky. V případě hromadného neprodlužování smluv na dobu určitou bychom se mohli u míry nezaměstnanosti na začátku příštího roku podívat přes 4 %. V posledních dnech se také objevují zprávy o propouštění v řádech set pracovníků hned v několika velkých výrobních společnostech. V listopadu domácí spotřebitelské ceny vzrostly o 16,2 % a po zářijovém „propadu“ na 15,1 % tak opět nabrala inflace na síle. Je ale třeba dodat, že do zářijového výsledku se promítl jednorázový vládní příspěvek na energie. Očekáváme, že nárůst spotřebitelských cen bude kulminovat na přelomu roku, poté by již, i vlivem loňské vysoké srovnávací základy, měl nárůst cen postupně klesat.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,40   24,65   25,00   25,10

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 24,27 – 24,42 EURCZK.

V případě dalšího posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat technickou i psychologickou hranici 24,25 EURCZK (fialová přímka). Další velmi silnou technickou a psychologickou úroveň poté reprezentuje dlouhodobé dno na 24,00 EURCZK (zelená přímka).

V případě oslabující české koruny by domácí měna musela nejdříve prorazit hranici 24,40 EURCZK (oranžová úsečka). Pokud by ČNB upravila či rovnou zrušila svůj závazek bránit korunu na hranici cca 24,65 EURCZK (černá úsečka), koruna by musela v prvé řadě překonat dlouhodobou hranici rezistence a psychologickou úroveň 25,00 EURCZK (žlutá polopřímka resp. červená přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.