zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

11.8.2022

Vývoj za poslední čtyři týdny byl, i přes stále probíhající devizové intervence ČNB, o něco zajímavější než v předchozím období. Koruna se obchodovala v pásmu 24,33 – 24,68 EURCZK, když se krátkodobého posílení pod 24,40 EURCZK dočkala v druhém červencovém týdnu.

Zasedání ČNB na začátku srpna proběhlo již v novém složení a „pod taktovkou“ nového guvernéra Aleše Michla. Tentokrát jsme se žádného překvapení nedočkali. Dle očekávání byly ponechány úrokové sazby na stávajících úrovních a šlo tak o první měnové zasedání po více než roce, kdy nedošlo k utažení měnové politiky. Mírné uklidnění finančních trhů přinesla tiskové konference guvernéra Michla, který navzdory svému dřívějšímu odporu ke zvyšování úrokových sazeb zmínil pouze dvě varianty dalšího postupu ČNB, a to ponechání či zvýšení sazeb. Stejně tak potvrdil odhodlání i nadále bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu. Na dalším zasedání plánovaném na 29. září již budou mít centrální bankéři k dispozici novou prognózu. Vzhledem k faktu, že guvernér Michl zmínil, že ČNB očekává letošní průměrnou inflaci ve výši 16,5 %, vidíme jako pravděpodobné, že ČNB sazby ještě mírně zvýší. Zajímavostí zasedání bylo, že došlo ke změně horizontu měnové politiky, kterým se ČNB dlouhodobě řídila, z 12-18 měsíců na 18-24 měsíců. Důvodem je, dle guvernéra Michla, fakt, že čelíme výjimečně vysoké míře nejistoty. My za tím spíše vidíme snahu vysvětlit stabilní sazby v období i nadále akcelerující inflace. V tento okamžik očekáváme, že ČNB v září zvedne 2T repo sazbu o 50bb. na 7,5 %. Při srpnovém zasedání o změně sazeb se pět členů měnového výboru vyslovilo pro stabilitu sazeb, ale dva členové hlasovali pro zvýšení rovnou o 100bb. Důležité bylo, že guvernér Michl potvrdil odhodlání ČNB i nadále bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu. I vzhledem k tomuto potvrzenému závazku neočekáváme výrazné odchýlení od hranice 24,70 EURCZK.

Na začátku srpna ČNB zveřejnila stav svých devizových rezerv k poslednímu červenci. Vzhledem k probíhajícím intervencím na podporu koruny došlo dle očekávání k poklesu objemu rezerv. Tempo meziměsíčního poklesu se ale nezrychlilo, což se příliš neočekávalo vzhledem k velkému tlaku na korunu, kterému ČNB čelila během domácích červencových svátků. Stav rezerv k poslednímu červenci ČNB uvádí ve výši 147,5 mld. USD, v meziměsíčním vyjádření jde o pokles o 7,1 mld. USD.

V srpnu zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly vesměs pod očekávání trhu. Průmyslová produkce za červen meziročně vzrostla o 1,7 %. Český průmysl tak v zásadě neroste již 11 měsíců v řadě. Pozitivně ale dopadl výsledek nových objednávek a nevypadá to, že bychom se v několika dalších měsících měli dočkat velkého pádu domácí průmyslové výroby. Červnová obchodní bilance sice nedopadla tak velkým schodkem, jako jsme byli svědky v několika předchozích měsících, ale deficit přes 12 mld. CZK dobrým výsledkem rozhodně není. České domácnosti již viditelně daleko více řeší, zda pořídit celou řadu zbytných věcí, když se červnové maloobchodní tržby propadly meziročně o 6 % a ani do dalších měsíců nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend změnit. V červenci se zvýšila míra nezaměstnanosti na 3,3 %. Větším problémem je ale nejmenší počet nově vytvořených pracovních míst od října 2020 a je patrné, že tuzemská ekonomika hůře vytváří nová pracovní místa. Pokud se tento trend udrží, mohlo by to znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání.

Potenciálně negativní zprávou z pohledu obsluhy státního dluhu byla informace agentury Moody´s. Ta snížila výhled České republiky ze stabilního na negativní z důvodu rizika přerušení dodávek ruského plynu, což by zřejmě uvrhlo zemi do hluboké recese. Zmíněná agentura tak následovala agenturu Fitch, která ke stejnému kroku sáhla již na začátku května. Již řadu měsíců je, minimálně z pohledu české veřejnosti, nejsledovanějším ekonomickým ukazatelem míra tuzemské inflace (CPI). Červencový výsledek meziročního růstu o 17,5 % sice znamená další zrychlení růstu cen, ale bylo o poznání menší, než se kterým se počítalo. Důvodem byl o něco pomalejší růst cen energií. Toto se ale může změnit na začátku podzimu, kdy se počítá s dalšími úpravami ceníků jejich dodavatelů.

Predikce měnového páru EURCZK
1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců


24,60            24,70            24,95            25,30

Hlavní důvody pohybu EURCZK
Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Již od poloviny května se domácí měna, díky intervencím ČNB, s ohledem na velké pohyby kurzů celé řady jiných měn, obchoduje v relativně úzkém kanálu 24,33 – 24,80 EURCZK.

V případě posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat technickou i psychologickou hranici na 24,50 EURCZK (modrá přímka). Další úroveň představuje střednědobá hranice podpory (oranžová polopřímka) na 24,35 EURCZK. Další technickou úroveň reprezentuje poslední střednědobé dno na 24,25 EURCZK (zelená přímka).

Pokud by ČNB upravila či rovnou zrušila svůj závazek bránit korunu na hranici 24,75 EURCZK (horní hranice trendového kanálu), koruna by musela v prvé řadě překonat psychologickou úroveň 25,00 EURCZK (červená přímka). V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,45 EURCZK a případně pak 25,75 EURCZK v podobě posledního střednědobého vrcholu.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.