zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

13.7.2022

Vývoj za poslední čtyři týdny se v zásadě nelišil od těch předešlých. Koruna se po velkou většinu doby obchodovala u hranice 24,75 EURCZK, ale především během tuzemských červencových svátků bylo patrné, že ČNB čelila zvýšenému tlaku na oslabení koruny.

Bankovní rada ČNB zvýšila na svém červnovém jednání úrokové sazby o 125 bb. Základní (2T repo) sazba se poprvé od začátku května 1999 dostala na 7 %. Takto výrazné jednorázové zvýšení sazeb ale překvapením nebylo. Důvodem je stále akcelerující spotřebitelská inflace, která za květen dosáhla na 16% meziroční růst a překonala prognózu ČNB. Ústy končícího guvernéra Rusnoka ČNB potvrdila, že očekává dvouciferné hodnoty meziročních přírůstků spotřebitelských cen až do konce tohoto roku. Končící guvernér také oficiálně potvrdil, že zhruba od poloviny května ČNB intervenuje na trhu ve prospěch české koruny z důvodu omezení „dovezené“ inflace. Centrální banka počítá s tím, že v druhé polovině letošního roku ekonomika v meziročním vyjádření poklesne. Červnové zasedání ČNB bylo posledním pro stávající bankovní radu, když od července v ní již nezasedají Vojtěch Benda, Tomáš Nidetzký a především Jiří Rusnok. Nové složení bankovní rady pravděpodobně bude znamenat konec období utahování měnového politiky, ale zcela jisté to není. Nynější prognóza ČNB totiž nepočítala s tak rychlým zvedáním sazeb na euru, které se aktuálně očekává. Vzhledem k výše zmíněným intervencím očekáváme setrvání koruny poblíž hranice 24,75 EURCZK.

Díky svým intervencím „nepustila“ ČNB od poloviny května domácí měnu nad 24,75 EURCZK. Ostatní regionální centrální banky k obdobnému kroku nepřistoupily, polský zlotý a především maďarský forint proti koruně atakují své nejslabší historické hodnoty. Forint za poslední 3 měsíce proti euru odepsal téměř 10 %. Proti dolaru je to dokonce přes 17 % a velká část maďarského dovozu tak ještě více přispívá k tamnímu růstu cen. Pokud by ČNB na podporu koruny neintervenovala, proti euru i dolaru by byla tuzemská měna o několik desítek haléřů slabší.

Na začátku července ČNB zveřejnila stav svých devizových rezerv k poslednímu červnu. V meziměsíčním vyjádření došlo ke snížení objemu rezerv cca o 10,5 mld. USD a 5,2 mld. EUR. V červenci je reálný ještě vyšší pokles, protože především během domácích červencových svátků musela ČNB čelit výraznému tlaku na korunu.

V červenci zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Průmyslová produkce za květen dopadla relativně dobře, když i přes vysokou loňskou srovnávací základnu v meziročním vyjádření vzrostla o 3,3 %. Nové zakázky se ve srovnání s květnem 2021 zvýšily o 9 %, což je velmi solidní výsledek. Tuzemská stavební výroba za květen dle očekávání zpomalila meziroční růst na 3,3 %. Zajímavostí byl největší počet staveb zahájených bytů od roku 2006, když se v květnu „koplo do země“ u 5309 bytů, jde o meziroční nárůst o 24 %. Počet nově vydaných stavebních povolení ale naopak o 8,4 % klesl. Květnová obchodní bilance sice ve srovnání s předchozím měsícem dopadla o trochu lépe, ale i tak je výsledek -23,3 mld. CZK jedním z nejhorších v historii ČR. Velmi nepříjemným překvapením dopadly květnové maloobchodní tržby. S mírným meziročním poklesem se, i vzhledem k vysoké srovnávací základně, sice počítalo, ale propad o 6,9 % zaskočil zřejmě všechny analytiky. Tržby maloobchodníků se propadly téměř ve všech segmentech. Vzhledem k faktu, že k propadu došlo i v meziměsíčním srovnání, je patrné, že spotřeba domácností již reaguje na růst inflace a nejistotu spojenou s budoucím vývojem. Od červnové inflace (CPI) se očekává další zrychlení růstu cen po květnovém meziročním zvýšení o 16 %.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,60 24,70 24,85 24,85

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Již od poloviny května se domácí měna, díky intervencím ČNB, obchoduje v relativně úzkém kanálu 24,50 – 24,80 EURCZK. V prvním červencovém týdnu se koruna dostala pod výraznější tlak, ale ČNB ji „ubránila“.

V případě posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat technickou i psychologickou hranici na 24,50 EURCZK (modrá přímka). Další úroveň představuje krátkodobá hranice podpory (oranžová polopřímka) na 24,40 EURCZK. Další technickou úroveň reprezentuje poslední střednědobé dno na 24,15 EURCZK.

Pokud by ČNB upravila či rovnou zrušila svůj závazek bránit korunu na hranici 24,75 EURCZK, koruna by musela v prvé řadě překonat psychologickou úroveň 25,00 EURCZK (červená přímka). V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,45 EURCZK a případně pak 25,90 EURCZK v podobě posledního střednědobého vrcholu.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.