zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

22.6.2022

V posledních týdnech platila koruna za velmi stabilní měnu, když si vystačila s úzkým pásmem pohybu kolem hladiny 24,70 EURCZK. O větší rozruch se naposled postaralo jmenování nového guvernéra ČNB A. Michla v polovině května, tehdy domácí měna skokově oslabila až k 25,40 EURCZK. Jmenování dalších třech tváří do bankovní rady ČNB se obešlo bez většího pohybu koruny.







Na obrázku domácí ekonomiky se dlouhodobě nic nemění a trendy jsou jasně nastaveny. Statistika dubnového zahraničního obchodu ukázala výsledkem -28,4 mld. korun na historicky nejhlubší deficit salda. Vývoz meziročně klesl o 1,3 %, ale dovoz šel nahoru o 13,3 %. Konečný záporný výsledek nejvíce ovlivnil obchod s ropou a plynem. Obvyklý tahoun zahraničního obchodu, tedy odvětví s motorovými vozidly, zpomaluje, a přebytek bilance se v tomto segmentu snížil o 11,4 mld. korun. Růžově to nevypadá ani s domácím průmyslem. Podle nejnovějších čísel za duben klesl o 3,8 % y/y. Domácí průmyslová výroba už devátý měsíc roste jen nepatrně, v zásadě se růst drží těsně nad nulou, nebo dokonce těsně pod ní.

Dobré zprávy hlásily útraty Čechů. Maloobchodní tržby za květen se meziročně zvedly o 6,2 %. Nízká nezaměstnanost a chuť Čechů utrácet je skvělou zprávou pro řadu odvětví. Zajímavostí je, že už několikátý měsíc tržby internetovým a zásilkovým obchodům klesají, v květnu to bylo meziročně dokonce o 14,2 %. Slušná spotřebitelská poptávka má základ ve vynikající kondici nezaměstnanosti, která v květnu klesla na 3,2 %. Počet lidí bez práce jde dolů a nachází se na 2,5letých minimech. Jejich počet klesá rychleji než počet volných pracovních míst. Těch sice také ubývá, ale už ne tak rychle. Podstatné je, že rozdíl mezi uchazeči a volnými místy stále převyšuje magickou hranici 100 tisíc, a to už čtvrtý měsíc v řadě.

V hlavní roli byla však stále inflace. Ta postupně ukrajuje z mezd Čechů čím dál více a za celý 1Q 2022 šly reálné platy dolů o 3,6 %. Domácí meziroční spotřebitelská inflace se v květnu zastavila až na hranici 16 %. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily dokonce o 27,9 % a dnes nemůžeme jmenovat jediný faktor, který by byl schopen tento trend zvrátit či podstatně zpomalit.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců

24,70            24,65             24,55             24,45

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, možnost dalších intervencí ČNB ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Dnes zasedá ČNB a ve hře jsou v zásadě tři varianty. Jedna je velmi málo pravděpodobná a s další počítá většina trhů, takže její dopad do kurzů bude s největší pravděpodobností nulový.
Zvýšení sazeb o 1 p.b. - Trhy počítají s tím, že by ČNB mohla zpřísnit měnovou politiku až o jeden procentní bod a zvednout 2T repo sazbu na 6,75 %.
Zvýšení sazeb o více než 1 p.b. - Vcelku reálná je také možnost ještě prudšího zvýšení sazeb až k 7 %. Tato hranice se zdá být na první pohled už mimo rámec, ve kterém se ČNB pohybovala desetiletí, ale situace zdaleka není normální a vyžaduje tvrdá opatření.
Menší zvýšení sazeb - Naopak nižší zvýšení sazeb než o 1 p.b. se nejeví jako reálné.
Do celé věci ještě navíc promlouvá ECB, která už potvrdila, že půjde na svém červencovém zasedání se základní sazbou poprvé po deseti letech nahoru. Pokud pošlou čeští centrální bankéři 2T REPO sazbu nad 7 %, koruna zřejmě skokově výrazně posílí hluboko pod 24,50 EURCZK. V případě zvýšení sazeb o 1 p.b. se žádných velkých „veletočů“ na koruně nedočkáme.
Počítáme s tím, že i v dalších měsících bude domácí trh práce jednou z hlavních oblastí, které se bude dařit, a také hlavní hrází před hlubšími problémy domácí ekonomiky. Pokud by totiž domácí či zahraniční poptávka začala rychle klesat, negativně to dopadne i na domácí průmysl a tím pádem i na nezaměstnanost. Hlavním faktorem je stále válka na Ukrajině a její vývoj. Její konec je v nedohlednu, a proto se nejspíš dočkáme snahy ČNB řešit inflaci ať už skrze sazby či přímé intervence. Obě varianty přinesou koruně poměrně stabilní vývoj a silnější hodnoty. V průběhu dalších 12 měsíců by se domácí měna neměla výrazně na delší dobu odchýlit od hladiny 24,50 EURCZK.

Technické důvody pohybu české koruny

Od poloviny května se domácí měna obchodovala v relativně úzkém pásmu 24,50 – 24,75 EURCZK. Situace na koruně se výrazně zklidnila po devizových intervencích ze strany centrální banky, které proběhly v reakci na jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB.
V případě posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat klouzavý průměr SMA 100 (hnědá křivka) na 24,65 EURCZK. Další úroveň představuje krátkodobá hranice podpory (oranžová polopřímka) okolo hranice 24,40 EURCZK. Další technickou úroveň reprezentuje poslední střednědobé dno na 24,15 EURCZK.

V případě oslabování by koruna musela v prvé řadě překonat úroveň 24,90 EURCZK tvořenou klouzavým průměrem SMA 100 (zelená křivka). Další ke „zdolání“ by poté byla psychologická úroveň 25,00 EURCZK. V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,40 EURCZK a případně pak 25,90 EURCZK v podobě posledního střednědobého vrcholu.


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.