zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

14.4.2022

Koruna má za sebou spanilou jízdu, kdy se za posledních několik týdnů posunula z hranice 25 korun za euro až pod 24,40 EURCZK. V první polovině dubna se nakonec ustálila v blízkosti 24,50 EURCZK.

Trhy jsou stále ve vleku jakýchkoli informací z Ukrajiny. Agrese Ruska trvá už měsíc a půl a naděje na brzké ukončení války není velká. Domácí měna posiluje především na základě kroků ČNB. Ta zvedla základní sazbu postupně až na aktuálních 5 % a je jasné, že neřekla poslední slovo. Je pravděpodobné, že k dalšímu zvýšení sazeb dojde už na květnovém jednání, kdy by se 2T REPO sazba mohla dostat na 5,5 %. ČNB bojuje s inflací zejména samotným zvyšováním sazeb a přímými intervencemi ve prospěch domácí měny. Silná koruna působí totiž jako významný protiinflační faktor, který pomáhá krotit historický růst cen.

Spotřebitelská inflace za březen meziročně vzrostla o robustních 12,7 %, což je nejrychlejší tempo zdražování od června 1998. Nejvíce jsme si v březnu připlatili za pohonné hmoty, které meziročně zdražily o 50,6 %, elektřina zdražila o 24,7 % a zemní plyn o 37,7 %. Ceny tepla a vody šly nahoru o 13,9 %. Všechny tyto položky navíc proti únoru zrychlily své tempo zdražování.

Češi se budou krotit ve výdajích a pocítí to především maloobchodníci ve svých kasách. Jejich tržby budou růst především kvůli rostoucím cenám, nikoli z důvodu zvýšené spotřeby. Bude docházet k optimalizaci výdajů domácností i firem a zbytné nákupy zboží a služeb budou odkládány na lepší časy, což je už vidět na datech za únor. Maloobchodní tržby vzrostly jen o 4,6 % y/y. Nákupy přes internet dokonce padají, což je novum. Data za březen budou nejspíš červená, protože se uplatní vysoká srovnávací základna s rokem 2021. Průmysl také klesá, když se v únoru snížil o 0,3 % y/y. Ani zahraničnímu obchodu se nedaří. Únorové saldo vykázalo schodek 4,4 mld. korun. Meziročně to byl o 25,7 mld. korun horší výsledek.

Jedinou dobrou zprávou je, že nezaměstnanost jde dolů a za březen klesla na 3,4 %. I přes pokračující problémy na trhu práce a rizika, která jsou patrná už řadu měsíců, se daří držet zaměstnanost velmi slušnou. Pokud padne i tento ukazatel a Češi začnou přicházet o práci, situace v souvislosti s růstem cen bude pro řadu domácností a firem kritická.


Hlavní důvody pohybu EURCZK


Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, možnost dalších intervencí ČNB ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19, průběh očkování v ČR a zbytku světa

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců

24,55             24,50             24,45             24,45

Hlavní důvody pohybu EURCZK

ČNB si je dobře vědoma toho, že aktuální inflace je poněkud jiná než ta, se kterou se setkávala z důvodu covidu, a ta je odlišná od té přirozené, se kterou se setkáváme v běžném fungování ekonomiky. Podle toho je třeba k nim také přistupovat.

Čeští centrální bankéři jsou nadále připraveni zvedat dál sazby a na dalším jednání v květnu k tomu velmi pravděpodobně nakonec dojde. K intervencím ČNB nejspíš přistoupí pouze v případě, že by koruně hrozilo významné oslabení. Slabou korunu si nyní nemůžeme dovolit.

Další růst sazeb sice bude mít za následek zdražování úvěrů všeho druhu, od hypoték, přes spotřebitelské úvěry, provozní úvěry firmám až po investiční půjčky, ale tyto bolestné kroky ČNB jednoduše udělat musí, pokud by tak neučinila, inflace bude ještě vyšší.

Hlavním faktorem dalšího pohybu domácí měny je zcela nepochybně vývoj na Ukrajině. Při další eskalaci bude hrozit opětovné oslabení. Pokud dojde k nějaké formě příměří či míru, bude záležet na rychlosti a ochotě západu ustupovat ze sankcí. Koruna se během roku může sice podívat k hranici 24,00 EURCZK, ale trvaleji by se měla obchodovat v blízkosti 24,45 EURCZK.


Technické důvody pohybu české koruny

Poslední čtyři týdny koruna, díky obecně klesající rizikové averzi, získala na síle a z hodnoty 25,15 EURCZK zpevnila na 24,30 EURCZK.

V případě i nadále pokračujícího krátkodobého trendu by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat hranici krátkodobého dna (hnědá polopřímka) na 24,25 EURCZK. Další technickou úroveň reprezentuje „březnové“ dno na 24,15 EURCZK (červená přímka).

V případě oslabování by na korunu v prvé řadě čekalo pásmo u 24,55 EURCZK (oranžový obdélník), kde se nalézá dlouhodobá linie supportu / rezistence (černá přímka) spolu s klouzavým průměrem SMA 100 (hnědá křivka). Další ke „zdolání“ by byla psychologická i technická úroveň 25,00 EURCZK. Z pohledu technické analýzy je tato hranice reprezentována klouzavým průměrem SMA 100 (hnědá křivka). V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,40 EURCZK a případně pak 25,90 EURCZK v podobě posledního krátkodobého vrcholu (žlutá přímka).


Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.