zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

15.5.2024

Za poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v rozmezí 24,75 – 25,30 EURCZK, když zisky nabyla koruna v květnu po zasedání ČNB a zveřejnění dubnového výsledku spotřebitelské inflace.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 2. května rozhodla snížit úrokové sazby o 50 bb. Aktuálně vyhlášená 2T repo sazba ve výši 5,25 % je nejnižší od května 2022. Šlo v zásadě o očekávané rozhodnutí, byť komentáře několika členů bankovní rady naznačovaly, že zvažují i variantu mírnějšího utažení sazeb o 25 bb. Výsledek snížit sazby o 50 bb. byl ale nakonec jednomyslný. Výstup z jednání nicméně přinesl podstatné změny v očekávání dalšího snižování sazeb. Rizika zmíněná nejen na tiskové konferenci guvernéra Michla nyní ČNB vnímá především jako proinflační, když byly akcentována zvýšená inflace u služeb, která nabádá k opatrnějšímu uvolňování měnové politiky nejen v ČR. Určitých změn doznala nová prognóza, kterou ČNB zveřejnila. Na konci roku se aktuálně předpokládá 3měsíční PRIBOR na úrovni 4,30 %, což je výrazně více než v únorové prognóze (2,93 %). Změn doznal i odhad růstu tuzemské ekonomiky, když ČNB pro letošní rok očekává její růst o 1,4 % (oproti hodnotě 0,6 % v únoru). Pro rok 2025 odhaduje ČNB růst HDP o 2,7 %. Čeká nás tak s největší pravděpodobností pomalejší snižování sazeb, než jsme byli v posledních měsících zvyklí. Bude záležet i na výsledku květnové inflace (bude zveřejněna 11. června), ale vzhledem k vyššímu růstu spotřebitelských cen o 2,9 % v dubnu bude dle našeho názoru ČNB s dalším snižováním sazeb opatrná. Na dalším zasedání 27. června tak aktuálně očekáváme snížení spíše již pouze o 25 bb., ale na tomto zasedání je ještě stále reálná varianta snížení i o „obvyklých“ 50 bb.

Evropská centrální banka na svém dubnovém zasedání již popáté v řadě ponechala úrokové sazby na rekordní úrovni, přičemž základní sazba zůstala beze změny na 22letém maximu 4,5 %. ECB také uvedla, že může zvážit utažení své měnové politiky, pokud získá větší jistotu, že se inflace stabilně blíží 2% cíli. Představitelé také uznali, že inflace nadále klesá, přičemž většina ukazatelů základní inflace a růstu mezd se zmírňuje. Upozornili však, že cenové tlaky zůstávají silné, což vede k vysokému růstu cen služeb. Shrnutí tak zní, že ECB vyslala neutrální signál, který v kombinaci se snižující se šancí na brzké snižování dolarových sazeb spíše přinese euru oproti dolaru oslabení. Pravděpodobným termínem počátku utahování měnové politiky nicméně stále vidíme 6. červen tohoto roku. Pro zajímavost dodejme, že úrokové sazby naposledy ECB snižovala na jaře roku 2016.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v březnu celkově dopadly smíšeně. Únorová průmyslová produkce v meziročním srovnání klesla o 2,7 %, což bylo pod očekávání trhu. Za posledních 12 měsíců se výkon domácího průmyslu pouze čtyřikrát dostal do černých čísel. Obchodní bilance za stejný měsíc dopadla kladným výsledkem 39,3 mld. CZK, což je historicky vůbec nejvyšší dosažené kladné saldo. V březnu 2023 byl reportován výsledek „pouze“ 17 mld. CZK. Za rekordním výsledkem je ale třeba vidět fakt, že je dán do značné míry tím, že export klesá pomaleji než import a suma celkové obchodní výměna se tak snižuje. V květnu posilující česká koruna nedělá vývozcům velkou radost. Jistotu směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti

aktuálnímu stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům v březnu v meziročním vyjádření výrazně vzrostly, když se zvýšily o 6,1 %. Když pomineme „post-covidové“ měsíce s nízkými srovnávacími základnami, jde o nejlepší výsledek za téměř 5 let. Počítáme, že bychom se kladných hodnot růstu měli dočkat i v dalších měsících nejen z důvodu nižší srovnávací základny, ale také z důvodu klesajících obav domácích spotřebitelů. Míra nezaměstnanosti za duben se snížila o 20 bb. na 3,7 % z důvodu brzkého začátku stavebních a jiných sezonních prací. Očekáváme, že v následujících měsících se hodnota domácí míry nezaměstnanosti „podívá“ ještě o dalších 20-30 bb. níže. Počet volných pracovních míst se mírně snížil na 268 tis. a počet volných uchazečů na 280 tis. V dubnu tuzemská spotřebitelská inflace nečekaně vzrostla na 2,9 % meziročního růstu, čekal se růst cca 2,4 - 2,5 %. To v kombinaci s dřívějšími prohlášeními z ČNB s největší pravděpodobností značí pozvolnější tempo snižování korunových sazeb.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,80      25,00       25,10       24,70

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: měnové politiky ČNB, ECB a Fedu v návaznosti na výsledky inflace, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v rozmezí 24,75 – 25,30 EURCZK, když měla domácí měna v květnu tendenci posilovat.

V případě pokračujících zisků pro českou korunu první „překážku“ představuje technická hranice supportu / rezistence 24,70 EURCZK (zelená přímka). Pokud by měly být zisky domácí měny výraznější, další úroveň reprezentuje Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 23,2 na hranici 24,40 EURCZK (fialová přímka).

V případě obratu trendu a ztrát by česká koruna musela nejdříve oslabit nad křivku klouzavého průměru SMA 200 na 24,80 EURCZK (šedá křivka). V případě výraznějších ztrát by po proražení psychologické úrovně 25,00 EURCZK následovalo pásmo u hranice 25,15 EURCZK tvořené klouzavým průměrem SMA 100 a Fibonacciho úrovní zpětného pohybu 38,2 (oranžová křivka resp. fialová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.