zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

15.2.2024

Za poslední čtyři týdny koruna proti euru oslabila z 24,70 EURCK na 25,45 EURCZK. Důvodem ztrát domácí měny bylo především razantnější snížení sazeb ze strany ČNB a očekávání nižšího růstu lednové inflace.

Bankovní rada České národní banky se na svém únorovém rozhodla snížit úrokové sazby rovnou o 50 bb. Tentokrát byly odhady analytiků v podstatě vyrovnané „napůl“ mezi variantami snížení o 25 bb. a 50 bb. Výraznější utažení měnové politiky bylo ústy guvernéra Michla zdůvodněno tím, že obavy z lednového přecenění zboží a služeb se zmírnily. Koruně také nepomohlo (a pomohlo naopak rychlejšímu snižování sazeb) snížení odhadu ČNB ohledně hospodářského růstu pro rok 2024 z 1,2 % na polovinu. Dalším důvodem slábnoucí domácí měny bylo, že pro snížení sazeb tentokrát hlasovalo všech 7 členů bankovní rady. Šest ruskou se zvedlo ve prospěch snížení sazeb o 50 bb., jedna pak dokonce o 75 bb. Základní 2T repo sazba je aktuálně stanovena ve výši 6,25 %, diskontní sazba na 5,25 % a lombardní sazba na 7,25 %. Vzhledem k lednovému výsledku domácí inflace, kdy ceny vzrostly meziročně pouze o 2,3 %, vidíme jako velmi pravděpodobné rychlejší utahování měnové politiky naší centrální banky.

Evropská centrální banka na svém zasedání na konci ledna v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny. Dle prezidentky ECB Lagardeové je stále diskuze o snižování sazeb na euru předčasná, na finančním trhu se aktuálně počítá s prvním utažením měnové politiky ECB na dubnovém nebo červnovém zasedání. Nás by nepřekvapilo, kdyby si to ECB nechala spíše až na léto. Důvodem je i fakt, že dle poslední zveřejněné prognózy očekává ECB výši jádrové inflace na 2 % až do roku 2026! Pro zajímavost dodejme, že úrokové sazby naposledy ECB snižovala na jaře roku 2016.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v únoru nedopadly příliš dobře. Průmyslová produkce za prosinec v meziročním srovnání poklesla o 0,7 %. K lepšímu výsledku tak opět nepomohla ani nižší srovnávací základna posledního měsíce roku 2022. Za celý loňský rok domácí průmysl klesl o 0,4 %. Prosincová obchodní bilance dopadla kladným saldem 3,5 mld. CZK, nicméně stále jde především o vliv klesajícího dovozu, nikoliv rostoucího vývozu. Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu i přes pokles korunových sazeb stále ještě zlepšuje. 

Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům ve druhém měsíci za sebou po osmnácti předchozích poklesech vzrostly, když se v prosinci meziročně zvýšily o 1,6 %. To je sice pozitivní fakt, ale k růstu tržeb do značné míry přispěla velmi nízká srovnávací základna závěru roku 2022. K výraznějšímu růstu tržeb maloobchodníků tak stále nepomáhá ani stabilně nízká domácí míra nezaměstnanosti, která v lednu v podstatě dle očekávání vzrostla na 4,0 %. Počet volných pracovních míst poklesl na 266.800 a počet volných uchazečů vzrostl na 295.500. Nečekáme, že by v prvních měsících roku měla míra nezaměstnanosti výrazněji překročit lednovou hranici a už od jara by měla se začátkem sezónních prací opět začít klesat. V lednu domácí spotřebitelská inflace výrazně zpomalila svůj meziroční růst na 2,3 % z prosincové hodnoty 6,9 %. Důvod výrazného zpomalení růstu inflace je zčásti „umělý“, kdy byl v říjnu 2022 s platností do prosince téhož roku vládou plošně zaveden energetický úsporný tarif. Po odečtení tohoto vlivu by inflace v prosinci zpomalila na 4,2 %. Lednový výsledek indikuje výraznější utahování měnové politiky ze strany ČNB, nejbližší jednání o sazbách proběhne 20. března. Očekáváme nyní snížení sazeb minimálně o dalších 50 bb.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc      3 měsíce      6 měsíců      12 měsíců

25,60         25,80           25,40             25,10

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v širokém pásmu 24,70 – 25,45 EURCZK, když domácí měna výrazněji oslabila po únorovém zasedání ČNB.

V případě pokračujících ztrát pro českou korunu první „překážku“ představuje horní hranice trendového kanálu (černá přímka) v kombinaci s dlouhodobou hranicí supportu / rezistence (oranžová přímka) na 25,70 EURCK. Další technickou úroveň pak představuje hranice 26,00 EURCZK.

V případě posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod dlouhodobou hranici supportu / rezistence na 25,15 EURCZK (hnědá přímka) v kombinaci se spodní linií trendového kanálu (černá přímka). Následuje psychologická i technická hranice 25,00 EURCZK (fialová přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.