zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

21.3.2022

V posledních týdnech zažila koruna volný pád z 24,15 EURCZK až téměř ke 26 korunám za euro. Opření o tuto hranici zabránila ČNB svou přímou intervencí ve prospěch domácí měny.

Hlavním faktorem takového robustního pádu byla samozřejmě agrese Ruska a následná a dosud pokračující válka na Ukrajině. Nejistota na trzích vyvolala šok a ten poslal korunu ke slabším úrovním. Ve druhé polovině března sice domácí měna mírně své ztráty koriguje, ale dosud je úplně nesmazala a dostala se nanejvýš pod 24,70 EURCZK.

Z domácích zpráv, které byly nejzajímavější a dobře popisují kondici české ekonomiky, můžeme jmenovat únorovou nezaměstnanost, která klesla na 3,5 %. Na trhu práce chybí přes 100 tisíc lidí. To se postupem času může měnit a už data za březen by mohla ukázat na nižší číslo vlivem příchozích Ukrajinců do ČR.
Zahraniční obchod skončil v přebytku 6,2 mld. korun. Průmyslová výroba za měsíc leden ale vzrostla pouze o 1 % a v zásadě tak zůstáváme na úrovni roku 2021. Naopak slušně rostly maloobchodní tržby, když šly nahoru o 8,5 %. Poprvé za několik měsíců klesly tržby z internetového prodeje.
Klíčovou informací byla data o cenách. Domácí únorová spotřebitelská inflace vzrostla o 11,1 % a je tak nejvyšší od července 1998. Nejvíce za růstem cenové hladiny stojí ceny pohonných hmot a energií obecně.
ČNB připouští další zvýšení sazeb, čímž by se dostaly nad 5 %, navíc nelze vyloučit ani další intervence v případě, že bude koruně hrozit opětovné oslabení k 26,00 EURCZK.

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, možnost dalších intervencí ČNB ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19, průběh očkování v ČR a zbytku světa, rychlost a účinnost zavedení na trh léku na C19

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc             3 měsíce             6 měsíců         12 měsíců

25,05             24,85            24,75            24,75

Hlavní důvody pohybu EURCZK

ČNB si je dobře vědoma toho, že aktuální inflace je poněkud jiná než ta, se kterou se setkávala z důvodu covidu, a ta je odlišná od té přirozené, se kterou se setkáváme v běžném fungování ekonomiky. Podle toho je třeba k nim také přistupovat.
ČNB stále připouští zvýšení sazeb a další intervence na podporu koruny mohou přijít velmi rychle. Jak Jiří Rusnok nedávno připustil, může začít přibývat lidí, kteří nebudou schopni splácet hypotéky případně spotřebitelské úvěry.
Hlavním faktorem dalšího pohybu domácí měny je zcela nepochybně vývoj na Ukrajině. Při další eskalaci bude hrozit opětovné oslabení směrem ke 26,00 EURCK. Pokud dojde k nějaké formě příměří či míru, bude záležet na rychlosti a ochotě západu ustupovat ze sankcí.
Odhad ČNB, že by se měla domácí měna koncem roku pohybovat kolem 24 korunové hranice, se nejeví jako příliš pravděpodobný. Počítáme s tím, že se během roku koruna posune do blízkosti 24,50 EURCZK.  

Technické důvody pohybu české koruny

Poslední čtyři týdny se koruna pohybovala v neobvykle širokém pásmu 24,60 – 25,90 EURCZK. Na přelomu února a března koruna ztrácela z důvodu ruského útoku na Ukrajinu. Po 10. březnu se trend otočil z důvodu výrazně klesající averze k riziku a koruna zamířila k silnějším úrovním.

V případě i nadále pokračujícího krátkodobého trendu by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat linii dlouhodobého trendu (černá přímka) v kombinaci s psychologickou hranicí (zelená přímka) na 24,50 EURCZK. Následnou technickou úroveň reprezentuje poslední krátkodobé dno na 24,15 EURCZK (oranžová přímka).

V případě oslabování by na korunu v prvé řadě čekalo pásmo u 24,75 EURCZK (žlutý obdélník), kde se nalézá linie supportu / rezistence (červená přímka) spolu s klouzavým průměrem SMA 100 (hnědá křivka).
Další ke „zdolání“ by bylo pásmo 25,00 – 25,15 EURCZK (zelený obdélník) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka). V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,50 EURCZK případně pak 25,90 EURCZK v podobě posledního krátkodobého vrcholu (žlutá přímka).



Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.