zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

19.12.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 24,20 – 24,55 EURCZK, když v listopadu koruna posilovala a v prosinci měla naopak tendenci ztrácet.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání na začátku listopadu rozhodla ponechat úrokové sazby na stávajících úrovních. Na rozdíl od všech předchozích zasedání letošního roku tentokrát ale menší část analytiků již očekávala, že by naše centrální banka mohla začít s utahováním měnové politiky. Základní 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Rozhodnutí sazby neměnit tentokrát již nebylo jednomyslné, ale dopadlo poměrem 5:2, když pro snížení sazeb o 25 bb. hlasovali členové měnové rady Jan Frait a Tomáš Holub. Guvernér Michl sice hovořil o skončeném období vysoké inflace, ale zároveň zmínil neukotvená inflační očekávání, která mohou způsobit růst cen při přecenění zboží a služeb na přelomu roku. ČNB ve své nově zveřejněné prognóze zhoršila odhad dalšího vývoje tuzemské ekonomiky, když pro tento rok počítá s jejím poklesem o 0,4 % a s růstem o 1,2 % v roce dalším. V předchozí prognóze se počítalo s hodnotami +0,1 % resp. 2,3 %. Aktuálně očekáváme snížení sazeb nejspíše až na únorovém zasedání ČNB po zveřejnění prvních domácích lednových ekonomických výsledků.

Evropská centrální banka na svém zasedání v polovině prosince v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny. Šlo o teprve o druhé zasedání s výsledkem neměnných sazeb po více než roce a čtvrt kontinuálního zvyšování sazeb na euru. Dle prezidentky ECB Lagardeové je zatím diskuze o snižování sazeb na euru předčasná, na finančním trhu se aktuálně počítá s prvním utažením měnové politiky ECB v březnu příštího roku. To ale vidíme jako velmi optimistické a spíše bychom, i vzhledem ke stále nesplněnému dosažení 2% inflačního cíle, očekávali snížení eurových sazeb až o několik měsíců později. Důvodem je i fakt, že dle poslední zveřejněné prognózy očekává ECB výši jádrové inflace na 2 % až do roku 2026! V poslední prognóze byl dle očekávání upraven výhled inflace v zemích platících eurem pro rok 2024 na 2,7 % z hodnoty 3,2 %.

Výsledky české ekonomiky zveřejněné během prosince dopadly smíšeně. Říjnová průmyslová produkce se v meziročním srovnání zvýšila o 1,9 %, což znamená první růst po třech měsících poklesu. Není ale příliš důvod jásat, za růstem stojí především nižší srovnávací základna loňského října. Stále nízký výkon domácího průmyslu hledejme ve stále klesající zahraniční (-4,8 %) i domácí poptávce (-2,3 %). V dalších měsících spíše očekáváme další mírné meziroční poklesy. Říjnová obchodní bilance sice stejně jako v září dopadla kladně, ale je potřeba se na výsledek +12,8 mld. CZK podívat „zblízka“. Kladné saldo totiž není způsobeno v prvé řadě růstem vývozu, ale tím, že klesá pomaleji než dovoz. Ke kladnému saldu také tentokrát přispěl nečekaně dobrý výsledek vývozu automobilů. Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským obchodníkům poklesly již po osmnácté v řadě, když se v říjnu meziročně snížily o 1,4 %, v září byl evidován pokles o 4 %. Výsledek je to rozhodně za očekáváním, protože k růstu nepomohl ani velmi slabý výsledek loňského října. Částečně se na poklesu projevuje i pokračující ochota obyvatel ČR provádět z důvodu nižších cen nákupy v zahraničí. K růstu tržeb maloobchodníků tak nepomáhá ani rekordně nízká míra nezaměstnanosti, která v listopadu stagnovala na říjnové hodnotě 3,5 %. Počet volných pracovních míst mírně poklesl na 278.700 a počet volných uchazečů mírně vzrostl na 263.200. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít výrazněji zvyšovat, což bude, při dlouhodobém nedostatku pracovních sil, vytvářet pokračující tlak na další růst mezd. V listopadu domácí inflace po měsíčním výkyvu opět zpomalila svůj meziroční růst na 7,3 % z říjnové hodnoty 8,5 %. Důvodem říjnového skokového nárůstu je nižší srovnávací základna loňského roku, kdy byl v říjnu 2022 s platností do prosince vládou plošně zaveden energetický úsporný tarif. Po odečtení tohoto vlivu by inflace v uplynulém měsíci zpomalila na 4,7 %. Domácí inflace tak reálně nadále zpomaluje a je velmi pravděpodobné, že se již v lednu podíváme ke hranici 4 %.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,50 24,85 25,10 24,50

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 24,20 – 24,55 EURCZK. V listopadu koruna posilovala po zasedání ČNB, aby v prosinci zisky zase postupně odevzdala.

V případě pokračujících dosavadních prosincových ztrát pro českou korunu první „překážku“ představuje dlouhodobá spodní hranice supportu / rezistence na 24,60 EURCZK (černá polopřímka). Další úrovní je pak krátkodobá hranice supportu / rezistence na 24,70 EURCZK (modrá přímka) případně pak psychologická hranice 25,00 EURCZK (fialová přímka). Další významnější hranicí je pak dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 25,15 EURCZK.

V případě posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod dlouhodobou hranici supportu / rezistence 24,40 EURCZK (oranžová přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka). Další úrovní je pak krátkodobá hranice supportu / rezistence na 24,20 EURCZK (červená přímka). V případě výraznějších zisků by se koruna mohla opřít o psychologickou úroveň 24,00 EURCZK (zelená přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.