zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

18.7.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 23,60 – 23,95 EURCZK.

Bankovní rada České národní banky se na červnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Poměr hlasů pro neměnné sazby se od předchozího zasedání zvýšil na 5:2. Tisková konference vyzněla opět spíše jestřábím tónem: guvernér Michl uvedl, že i na příštím zasedání se sazby nezmění nebo zvýší, očekávání trhu o brzkém poklesu sazeb jsou podle něj přehnaná, sazby totiž podle guvernéra zůstanou vyšší po delší dobu. Podle guvernéra Michla je konsolidační balíček vlády pozitivním signálem, do úvahy jej bude ale brát až po jeho schválení parlamentem. Na posledních dvou zasedáních ČNB dle všeho bylo možné, že by bankovní rada mohla sazby zvýšit. I v kontextu nyní již jednociferné inflace ale šanci, že by ČNB na svém příštím měnově-politickém zasedání plánovaném na 3. srpna utáhla měnové podmínky, vidíme už jako velmi malou. Dalším důvodem pro opětovné ponechání sazeb je i nižší dynamika růstu nominálních mezd.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém červnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek, opět ale pouze o 25 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 4,00 % a ocitla se tak nejvýše od finanční krize v roce 2008, přitom se ještě na začátku loňského léta nacházela na nule. Očekáváme, že ECB na svém dalším zasedání na konci července o dalších 25 bb. sazby ještě zvýší. ECB v rámci červnového zasedání změnila odhad růstu inflace směrem vzhůru a naopak mírně snížila odhad ekonomického růstu eurozóny pro tento a následující rok.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Květnová průmyslová produkce sice v meziročním vyjádření vzrostla o 1,4 %, ale negativním faktem je, že se objem zakázek snížil o 4,4 %, jde o nejhorší výsledek za poslední tři roky. Zakázky ze zahraničí meziročně poklesly o 4,7 %, zakázky z tuzemska klesly o 3,9 %. V dalších měsících spíše očekáváme mírné meziroční poklesy i vzhledem k relativně vyšší srovnávací základně druhé poloviny loňského roku. Obchodní bilance (za květen) sice již popáté skončila kladným saldem, ale nepříjemným faktem je, že se propadá dovoz a především vývoz, jehož objem se snížil o 3,3 %. Stále relativně silná česká koruna exportérům do karet také příliš nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Domácí maloobchodní tržby se propadly již po třinácté v řadě, když se v květnu meziročně snížily o 6,1 %. Návrat ke kladným hodnotám zatím neočekáváme, spíše je reálné, že tržby budou maloobchodníkům meziročně klesat i v průběhu léta. Problém na straně spotřebitelů je nyní patrnější, protože před rokem již maloobchodníci výrazný propad zažívali a ani nižší srovnávací základna „nedostala“ aktuální prodeje do kladných hodnot nebo alespoň ke stagnaci. Červnová míra nezaměstnanosti se ve srovnání s květnem snížila o dalších 10 bb. na 3,4 % a klesla na nejnižší hodnotu od července loňského roku. Počet volných pracovních míst se lehce zvýšil na 286.700, počet nezaměstnaných se naopak snížil na 249.800. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít zvyšovat, což bude vytvářet tlak na další růst mezd. V červnu spotřebitelské ceny v ČR dle očekávání vzrostly meziročně o 9,7 %. Poprvé od prosince 2021 meziročně ceny vzrostly jednocifernou hodnotou. Jde o pátý měsíc v řadě, kdy došlo k meziročnímu zpomalení růstu cenové hladiny. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční snížení růstu cen potravin a nealkoholických nápojů. Stejně tak se snížil meziroční nárůst cen energetických surovin. O 25 % se v meziročním srovnání snížila cena pohonných hmot a olejů. Naopak na zvyšování celkové cenové hladiny se podílel především oddíl bydlení (vodné a stočné, nájemné atd.) a oddíl rekreace a kultury. Domácí inflace nadále zpomaluje a je naprosto reálné, že se v závěru roku podíváme někam k hranici 4-5 %.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,85   24,05   24,15   24,20

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a především v zahraničí, kondice německé ekonomiky, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB a Fedu

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,60 – 23,95 EURCZK, když především v závěru červnu a začátkem července koruna oslabovala.

V případě pokračujícího trendu a ztrát české koruny pro ni první „překážku“ představuje pásmo 24,00 – 24,07 EURCZK (zelené přímky). Poté následuje hranice supportu / rezistence 24,20 EURCZK (fialová přímka). Další významnější hranicí je pak dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 24,40 EURCZK (oranžová přímka).

V případě opětovného posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod úroveň klouzavého průměru SMA 200 na 23,75 EURCZK (zelená křivka). Poté by následoval klouzavý průměr SMA 100 na 23,60 EURCZK (vínová křivka) a především spodní linie trendového kanálu (černá úsečka). Další technické hranice představují nejsilnější hodnoty koruny 23,30 resp. 23,20 EURCZK, které koruna opakovaně atakovala během dubna a začátku května.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.