zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

16.6.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 23,40 – 23,90 EURCZK. Trochu zjednodušeně se dá říci, že co koruna v květnu získala, v červnu opět odevzdala.

Bankovní rada České národní banky se na dubnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Je ale patrné, že „apetit“ se v bankovní radě mění, protože pro ponechaní sazeb hlasovali již pouze čtyři její členové. Tři členové byli pro zvýšení sazeb a dle slov guvernéra Michla i výrazněji než o 25 bb. Důvodem pro změnu názoru části bankovní rady je především vývoj cen mezd, které rostou rychleji, než ukazovala prognóza ČNB a také o něco vyšší než očekávaný výkon domácí ekonomiky. Šance, že by ČNB na svém příštím měnově-politickém zasedání plánovaném na 21. června po roce utáhla měnové podmínky sice je, ale po posledních dvou nižších výsledcích domácí inflace ji vidíme jako relativně malou.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém červnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek, opět ale pouze o 25 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 4,00 % a ocitla se tak nejvýše od finanční krize v roce 2008, přitom se ještě na začátku loňského léta nacházela na nule. Očekáváme, že ECB na svém dalším zasedání na konci července o dalších 25 bb. sazby ještě zvýší. ECB v rámci červnového zasedání změnila odhad růstu inflace směrem vzhůru a naopak mírně snížila odhad ekonomického růstu eurozóny pro tento a následující rok.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly spíše negativně. Průmyslová produkce za duben v meziročním vyjádření vzrostla o 1,2 %, čekalo se ale 3,1 %, meziměsíčně se její objem snížil o celých 5 %. V dalších měsících se dají očekávat meziroční poklesy i vzhledem k relativně vyšší srovnávací základně loňského roku. Relativně slušnou hodnotou se prezentovaly nové zakázky, které se zvýšily o 2,7 %. Zakázky ze zahraničí ale meziročně poklesly o 1,6 %, zakázky z tuzemska vzrostly o 11,3 %. Obchodní bilance se prezentovala již čtvrtým kladným saldem po sobě, když v květnu dosáhla výsledku +8,4 mld. CZK. Vývoz se meziročně zvýšil o 2,3 % a objem dovozu poklesl o 7,8 %. Na pozitivním výsledku se podepsalo především zvýšení exportu aut, kde přebytek dosáhl hodnoty 10,2 mld. CZK. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Domácí maloobchodní tržby se v dubnu propadly o 7,7 % a tržby tak domácím maloobchodníkům meziročně klesly již dvanáctý měsíc v řadě. Návrat ke kladným hodnotám zatím neočekáváme, spíše je reálné, že tržby budou maloobchodníkům meziročně klesat až do léta.

Důvod vidíme především ve výrazném zdražení zboží a služeb, které jsou nuceni nakupovat v zásadě všichni (jídlo, energie, voda…) a na zbytné statky tolik prostředků nezbývá. Květnová míra nezaměstnanosti se ve srovnání s dubnem snížila o 10 bb. na 3,5 % a domácí míra nezaměstnanosti klesla na nejnižší hodnotu od listopadu loňského roku. Počet volných pracovních míst se lehce zvýšil na 285.700, počet nezaměstnaných se naopak snížil na 253.900. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít zvyšovat, což bude vytvářet tlak na další růst mezd. V dubnu spotřebitelské ceny v ČR vzrostly meziročně o 11,1 %, počítalo se ale se zpomalením růstu na 10,8 %. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční snížení cen statků jako je zemní plyn, tuhá paliva, potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak na zvyšování celkové cenové hladiny se podílel především oddíl bydlení (vodné a stočné, nájemné) a oddíl rekreace a kultury. V meziročním srovnání se také zvýšila cena elektřiny. Domácí inflace nadále zpomaluje a je naprosto reálné, že v létě se poprvé za posledních 18 měsíců podíváme na jednociferné hodnoty růstu cen.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,80 24,00 24,20 24,30

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a především v zahraničí, kondice německé ekonomiky, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,40 – 23,90 EURCZK, když především v červnu koruna oslabovala.

V případě pokračujícího trendu a ztrát české koruny pro ni první „překážku“ představuje pásmo 24,00 – 24,07 EURCZK (zelené přímky). Poté následuje hranice supportu / rezistence 24,20 EURCZK (fialová přímka). Další významnější hranicí je pak dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 24,40 EURCZK (oranžová přímka).

V případě opětovného posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod úroveň klouzavého průměru SMA 200 na 23,80 EURCZK (zelená křivka). Poté by následoval klouzavý průměr SMA 100 na 23,60 EURCZK (vínová křivka). Další technické hranice představují nejsilnější hodnoty koruny 23,30 resp. 23,20 EURCZK, které koruna opakovaně atakovala během dubna a začátku května.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.