zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

19.4.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v relativně širokém pásmu 23,20 – 24,08 EURCZK. Tuzemská měna se tak stala nejsilnější od července roku 2008 a z technického pohledu ji už zbývá pokořit pouze poslední psychologickou úroveň 23,00 EURCZK. Apetit české koruny posílilo v posledních týdnech zejména značné zlepšení nálady na trzích a snížení averze k riziku po turbulencích v americkém bankovním sektoru minulý měsíc.

Bankovní rada České národní banky se na březnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest členů bankovní rady, pouze Tomáš Holub hlasoval pro zvýšení sazeb o 0,25 procentního bodu. Zároveň guvernér ČNB Aleš Michl prohlásil, že by mu silnější kurz koruny nevadil, což ukazuje, že se ČNB příliš neobává dopadů neobvykle silné koruny na české exportéry a domácí ekonomiku. Za novou nejistotu byl bankéři označen současný neklid na finančních trzích po pádu několika amerických bank a po tom, co se ve vážných problémech ocitla i švýcarská banka Credit Suisse. Dle členky bankovní rady Kariny Kubelkové se s touto nejistotou pojí vyšší pravděpodobnost volatility kurzu české koruny, a tedy i její možné výraznější oslabení v případě zhoršení tržního sentimentu.

ČNB na devizovém trhu není aktivní již od října loňského roku a v neočekávaných ziscích koruny nabytých v roce 2023 tak „prsty“ nemá. Koruně pomáhá pozitivní nálada na trhu, výrazný pokles nejistoty ohledně dostupnosti energetických surovin v Evropě a také nárůst objemu úvěrů, které si domácí subjekty, vzhledem k nižšímu úročení, berou raději v eurech než v české koruně. Vzhledem k očekávanému zvyšování sazeb na euru (a stále nepravděpodobnému utažení měnové politiky ze strany ČNB) se ale zřejmě postupně bude vliv tohoto faktoru snižovat.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém březnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,50 % a ocitla se tak nejvýše od roku 2008, přitom ještě před rokem se nacházela na nule. Poslední zasedání se od předchozích lišilo tím, že ECB tentokrát ani nenaznačila, jestli budou sazby na euru zvyšovány i nadále. Z pohledu očekávané inflace by ECB prostor pro zvýšení ještě měla, když ECB očekává průměrnou inflaci v eurozóně pro rok 2023 ve výši 5,3 %, pro rok 2024 ve výši 2,9 % a pro rok 2025 pak 2,1 %.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly slušně. Průmyslová produkce za únor v meziročním vyjádření vzrostla dle očekávání o 2,0 %, meziměsíčně se její objem zvýšil o 0,4 %. Stejně jako v lednu zklamání přinesl výsledek nových zakázek ze zahraničí, které meziročně poklesly o 2,7 %, ale růst zakázek z tuzemska to výsledkem +10,1 % dokázal více než dorovnat. V dalších měsících ale velké růsty domácího průmyslu nečekáme. Únorová obchodní bilance se prezentovala druhým kladným saldem po sobě, když byla reportována s hodnotou +14,3 mld. CZK, což je nejlepší výsledek za téměř dva roky. Vývoz se meziročně zvýšil o 9,9 % a dovoz o 3,3 %. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Únorové maloobchodní tržby se meziročně propadly o 6,4 % a tržby tak tuzemským maloobchodníkům klesly již podesáté v řadě, když se očekával pokles ve výši 7,0 %. Pozitivním faktem sice je, že se meziroční poklesy již od října loňského roku postupně snižují, ale návrat ke kladným hodnotám zatím neočekáváme. Důvod vidíme především ve výrazném zdražení zboží a služeb, které jsou nuceni nakupovat v zásadě všichni (jídlo, energie, voda…) a na zbytné statky tolik prostředků nezbývá. Po Maďarsku, Německu a Švédsku zažili v únoru čeští maloobchodníci nejvýraznější meziroční pokles svých tržeb v rámci celé Evropské unie. Březnová míra nezaměstnanosti ve srovnání s únorem klesla o 20 bb. na 3,7 %, když Česká republika udržela místo premianta celé EU. Počet volných pracovních míst v ČR klesl na 273.500 a v podstatě se rovnal počtu uchazečů o zaměstnání. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít zvyšovat, což bude vytvářet tlak na další růst mezd. V březnu domácí spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 15,0 %, což v zásadě kopírovalo očekávání. Růst cen tak mírně zpomaluje, v únoru se cena spotřebitelského koše meziročně zvýšila o 16,7 %. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční snížení cen elektřiny a plynu a také snížení nákladů na dopravu. Na zvyšování celkové cenové hladiny se podílely především oblasti bydlení a potravin spolu s nealkoholickými nápoji. Očekáváme, že inflace (CPI) má svůj vrchol už za sebou a v průběhu prvního pololetí bude i nadále pozvolna klesat. Ve druhém pololetí by, především díky vysoké srovnávací základně, měly být poklesy růstu cen výraznější.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,50   23,70   24,00   24,40

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a především v zahraničí, kondice německé ekonomiky, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,20 – 24,08 EURCZK, když v polovině dubna byla dosažením nižší uvedené hodnoty nejsilnější za posledních 15 let.

V případě pokračujícího posilování by česká koruna musela nejdříve stabilně zpevnit pod úroveň posledního dna na 23,20 EURCZK (oranžová přímka). V případě proražení by se koruně otevíral prostor k výraznějším ziskům, protože další silnější technickou úroveň představuje až hodnota 22,90 EURCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 100,0 (fialová přímka).

V případě obratu trendu a ztrát koruny první technickou hranici představuje klouzavý průměr SMA 100 na 23,70 EURCZK (hnědá křivka). Pak následuje velmi silné pásmo 24,00 – 24,20 EURCZK vymezené psychologickou hranicí 24,00 EURCZK a kombinací střednědobých hranic supportu / rezistence (zelená a fialová přímka) a klouzavého průměru SMA 200 (zelená křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.