zpět

Výbor brazilského kongresu doporučuje obžalovat generálního ředitele a vedoucí představitele společnosti Binance

15.10.2023

Generální ředitel Binance Changpeng Zhao a další vedoucí představitelé burzy čelí v Brazílii obvinění z podvodu. Toto doporučení brazilského kongresového výboru by mohlo mít vážné důsledky pro největší světovou kryptoměnovou burzu i širší trh s kryptoměnami.

Obvinění a vyšetřování

Výbor vyšetřující Ponziho schémata související s kryptoměnami v Brazílii obvinil Zhao a tři místní zaměstnance Binance z podvodného řízení a neoprávněného obchodování s cennými papíry a finančních operací. Kromě toho doporučili vyšetřování místní jednotky Binance a společnosti Binance Capital Management z hlediska dodržování daňových předpisů. To vyvolává obavy ohledně postupů burzy a dodržování regulačních požadavků.

Společnost Binance uvedla, že s výborem plně spolupracuje, ale toto doporučení k obvinění by nemělo být bráno na lehkou váhu. Mohlo by vést k dlouhé a složité právní bitvě, která může mít dalekosáhlé důsledky pro činnost Binance v Brazílii a její pověst v celosvětovém měřítku.

Potíže společnosti Binance v Brazílii
Není to poprvé, co společnost Binance čelí v Brazílii regulační kontrole. Tamní regulátor cenných papírů, Comissão de Valores Mobiliários (CVM), již vyšetřuje brazilskou pobočku Binance kvůli prodeji derivátů. Brazilští zákonodárci nyní naléhají na CVM, aby společnost Binance dále vyšetřoval kvůli opakovanému porušování pravidel trhu s cennými papíry, konkrétně v souvislosti s pokračujícím prodejem derivátů navzdory předchozím příkazům k zastavení.

Nabídka společnosti Binance na převzetí brazilské makléřské společnosti navíc čeká na schválení regulačními orgány a centrální bankou. Tyto právní problémy, vedle potenciálního obvinění, představují významnou hrozbu pro činnost společnosti Binance v Brazílii.

Globální právní problémy společnosti Binance
Brazílie není jedinou zemí, kde se společnost Binance potýká s právními problémy. Ve Spojených státech Komise pro cenné papíry (SEC) obvinila společnost Binance z provozování nelegální burzy, porušování amerických zákonů a podvodné činnosti. SEC rovněž obvinila společnost Binance z několika porušení zákona o cenných papírech, včetně neregistrovaných nabídek a zapojení do Ponziho schémat souvisejících s kryptoměnami v Brazílii.

Společnost Binance je navíc vyšetřována americkým ministerstvem spravedlnosti kvůli možnému porušení amerických sankcí v souvislosti s jejími operacemi v Rusku. Tato vyšetřování vyvolávají obavy ohledně dodržování předpisů společností Binance a její transparentnosti při nakládání s prostředky zákazníků.

Právní prostředí v Brazílii
Při posuzování potenciálního dopadu těchto obvinění na společnost Binance je důležité pochopit právní kontext v Brazílii. V prosinci 2022 byl v Brazílii zaveden zákon o krypto-aktivách, který slouží jako právní rámec pro virtuální aktiva v zemi. Zatímco zákon nastiňuje různé služby související s virtuálními aktivy, podrobná pravidla musí brazilská centrální banka (BCB) teprve stanovit.
Navzdory absenci jasných právních omezení zůstává používání kryptoaktiv jako platebního prostředku v Brazílii omezené. Zajímavé však je, že zákon o kryptoaktivech jejich používání k platbám v zemi výslovně povoluje. To otevírá příležitosti pro další přijetí a inovace na brazilském trhu s kryptoměnami.

Brazilská centrální banka navíc plánuje do konce příštího roku spustit svou digitální měnu DREX. To svědčí o rostoucím zájmu a zapojení země do světa kryptoměn.

Potenciální obvinění generálního ředitele Binance Changpenga Zhaoa a dalších vedoucích pracovníků burzy znamená pro největší světovou kryptoměnovou burzu kritický okamžik. Tato právní bitva v Brazílii spolu s probíhajícími vyšetřováními a regulačními problémy v jiných regionech prověří schopnost společnosti Binance orientovat se ve složitém světě kryptoměnových regulací.
S tím, jak se bude vyvíjet výsledek těchto soudních řízení, je pro společnost Binance zásadní, aby se obviněními vážně zabývala, plně spolupracovala s úřady a podnikla proaktivní kroky k posílení svého dodržování předpisů a reputace. Kryptoměnová komunita a investoři budou pozorně sledovat, jak se společnost Binance s těmito právními problémy vypořádá a zda z této těžké zkoušky dokáže vyjít silnější.