zpět

Vlčí chvost se vrtí a vrtí, mrznout se mu nechce

4.10.2022

Střední Evropa hledá nové cesty, jak si zajistit náhradu za ruský plyn. Orbánovo Maďarsko nechce přijít o peníze z fondů EU. Evropské trhy nadále v pozoru před nemalými riziky. Credit Suisse v kritické situaci. Americký Fed před otázkou vývoje sazeb v roce 2023.

Česká koruna včera posílila. Během dne se pohybovala v pásmu 24,59 – 24,52 EURCZK, povětšinou pak na hranici 24,54 EURCZK. Nepochybně je to i dílem pokračující intervenční politiky ČNB. Velmi podobný scénář se odehrával také na polském zlotém, který za pondělí posílil ze 4,85 na 4,82 EURPLN. Česko a Polsko aktuálně žádají Evropskou komisi, aby umožnila financování stavby plynovodu Stork II. Plynovod má propojit plynárenské soustavy obou zemí a umožnit ČR čerpat z Polska zkapalněný zemní plyn. Celý projekt však reálně může být dokončený až kolem roku 2026. Samotné Polsko koncem září slavnostně zprovoznilo plynovod Baltic Pipe pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska. Čerpat z této možnosti budou moci jako odběratelé i okolní země. Je to nepochybně důležitý krok v aktuálním snížení závislosti EU na ruském plynu. Částečně se tak vyřešil i problém problematických plynovodů Nordstream. Svá jednání o jiných zdrojích plynu vede i Německo, které koncem září podepsalo důležitou smlouvu o dodávkách zkapalněného LNG ze Spojených arabských emirátů. Když se podíváme na další včerejší dění na finančních trzích ve střední Evropě, maďarský forint rovněž posilnil, když po divokém dni, během kterého létal „ode zdi ke zdi“, zakončil obchodování na 420 EURHUF. Dnes forint na tento úspěch navazuje dalším posilováním. Maďarská měna by mohla v dalších dnech těžit z kroků Orbánovy vlády, která začíná prakticky jednat, aby neztratila peníze z fondů EU. Pro dnešek očekáváme, že se česká koruna udrží v pásmu 24,48 – 24,58 EURCZK.

Americký dolar pokračuje v odevzdávání zisků. Proti euru se dnes ráno obchoduje na technické hranici 0,988 EURUSD. Důvodem jsou sázky na výraznější zvyšování sazeb ze strany ECB. Koruna dnes ráno posílila až na hranici 24,80 USDCZK.

Eurozóna stále řeší nemalá rizika a nejistota rozhodně neklesá, což se ukazuje i na aktuální krizové situaci v Credit Suisse. Pokud by tato investiční banka globálního významu situaci neustála, mohlo by se opakovat zemětřesení podobné pádu Lehman Brothers v roce 2008. Po tomto největším bankrotu v dějinách USA zachvátila finanční trhy extrémní volatilita a události eskalovaly až do největší finanční krize od 30. let 20. století. Koncem října má Credit Suisse představit novou strategii, která jí pomůže krizi překonat. Odborníci stále doufají v dobrý konec tohoto příběhu. Podle nich by právě případ z roku 2008 měl být dostatečným ponaučením k hledání možností, jak se v tomto případě opakování historie za každou cenu vyhnout.

Více k očekávaným událostem ZDE