zpět

Vláda USA se v rámci nové datové iniciativy zaměřuje na spotřebu energie při těžbě kryptoměn

5.2.2024

Vláda USA podniká kroky k posouzení dopadu těžby kryptoměn na životní prostředí. Vzhledem k obavám ze spotřeby energie a emisí uhlíku shromažďuje Úřad pro energetické informace (EIA) komplexní údaje o těžbě kryptoměn. Cílem této iniciativy je identifikovat oblasti růstu, pochopit energetické vzorce a osvětlit zdroje, které stojí za tvorbou digitálních aktiv. Zjistěte, jak vláda řeší problémy spojené s udržitelnou těžbou kryptoměn.

Může být těžba kryptoměn udržitelná? Americká vláda podniká kroky, aby to zjistila

Vzhledem k rostoucím obavám z dopadů těžby kryptoměn na životní prostředí zahájil Úřad pro energetické informace (EIA) průlomovou iniciativu, jejímž cílem je sledovat spotřebu energie při těžbě kryptoměn. Cílem této mise sběru dat je poskytnout komplexní údaje o spotřebě energie, identifikovat oblasti soustředěného růstu a osvětlit zdroje energie, které stojí za tvorbou digitálních aktiv.

Tato iniciativa, povolená na základě naléhavé směrnice o sběru dat Úřadem pro řízení a rozpočet Bílého domu, uznává potřebu porozumět vyvíjející se energetické náročnosti těžby kryptoměn. Vláda doufá, že vytipováním regionů s rychlým rozvojem se jí podaří řešit environmentální problémy spojené s tímto odvětvím.

Dopad těžby kryptoměn na životní prostředí

Tento prudký nárůst spotřeby elektřiny způsobený těžbou kryptoměn, zejména bitcoinů (BTC), vyvolává obavy. Toto odvětví, které se často stěhuje do regionů s nižšími náklady na elektřinu, se stalo kočovným, což komplikuje snahu plánovačů rozvodných sítí udržet krok. Tento trend vyvolal rozhovory o povinném zveřejňování emisí a regulaci spotřeby energie.

Zatímco některé kryptoměny, jako například Ethereum (ETH), přijaly energeticky úspornější metody, jako je proof-of-stake, Bitcoin stále do značné míry spoléhá na energeticky náročný proces těžby proof-of-work. Podle EIA se těžba kryptoměn podílí na národní spotřebě elektřiny ohromujícími 0,6 % až 2,3 %, což je srovnatelné se spotřebou energie celých států, jako je Utah nebo Západní Virginie.

Rozkvět odvětví těžby kryptoměn
Odvětví těžby kryptoměn zažilo v uplynulém desetiletí explozivní růst, zejména poté, co se po regulačních opatřeních v této asijské velmoci přesunuly operace z Číny do USA. Důsledky tohoto energeticky náročného úsilí však vyvolaly obavy z přetížení energetické infrastruktury v USA, možných skokových nárůstů cen elektřiny a zvýšených emisí uhlíku, které přispívají ke změně klimatu.
Deník Wall Street Journal ve skutečnosti informoval o případech, kdy byly nečinné elektrárny na fosilní paliva vzkříšeny, aby uspokojily prudce rostoucí poptávku po energii krypto těžebních center, což dále prohloubilo obavy o životní prostředí.
Monitorování a zmírňování dopadů

Demokratičtí zákonodárci vyjádřili své obavy a vyzvali federální úřady, aby pečlivě monitorovaly a zmírňovaly energetické a environmentální dopady spojené s těžbou kryptoměn. Nová iniciativa americké vlády je krokem k udržitelné těžbě kryptoměn, který zajistí, že růst tohoto odvětví bude v souladu s odpovědnou spotřebou energie.

Na mezinárodní úrovni se začíná diskutovat o vytvoření globálních standardů pro udržitelnost v těžbě kryptoměn, aby se zajistilo, že odvětví nepřinese pouze ekonomický prospěch, ale i respekt k životnímu prostředí. Tato diskuse představuje výzvu, jak propojit potřeby rychle rostoucího odvětví s dlouhodobou udržitelností a minimálním vlivem na klimatické změny.