zpět

Vkladní knížky ještě nevymřely. Výnosnost ale zaostává za jinými produkty

30.10.2023

Vkladní knížky se ještě před několika lety řadily k nejvíce oblíbeným spořícím produktům v České republice. Od té doby se ale situace citelně změnila, a hlavně mladí lidé často ani neví, o co vlastně jde. I dnes ale dvě větší banky v ČR takovou možnost spoření stále umožňují, výnosy ale zaostávají za termínovými vklady i spořícími účty.

Ačkoliv zájem o vkladní knížky v posledních letech citelně klesá, své místo mezi finančními produkty v České republice zatím stále mají. Počet držitelů vkladních knížek ale rychle klesá a s tím i množství peněz, které jsou tímto způsobem v bankovních institucích uložené. Mezi velkými bankami takovou možnost nabízí už jen ČSOB a Česká spořitelna.

V případě České spořitelny platí, že počet vkladních knížek během tří uplynulých let klesl o 300 tisíc. Momentálně jich tak je asi 700 tisíc a bankovní domy nyní takto spravují asi 40 miliard korun. Tři roky zpět to ale bylo o 20 miliard korun víc.

Je ale patrné, že o vkladních knížkách minimálně z marketingového hlediska nikdo neví. Reklama na vkladní knížky je nulová, příliš se nemění ani úrokové zhodnocení nebo jiné podmínky. Vkladní knížky tak do velké míry těží hlavně ze své zářné minulosti. Doplatily ale na postupný růst významu běžných účtů, které často nabízejí kvalitnější portfolio doprovodných služeb. Spojené jsou i s mnohem přívětivějším pohodlím.

Z obchodních podmínek ČSOB a České spořitelny je patrné, že vkladní knížky obě instituce nabízí hlavně dětem. Z faktického pohledu je ale potřeba konstatovat, že cílí zejména na jejich dospělé příbuzné, a tedy rodiče, prarodiče, nebo dokonce praprarodiče. Platí, že zájem o vytváření peněžní rezervy svým potomkům, vnoučatům nebo pravnoučatům je v České republice obrovsky oblíbené, a právě vkladní knížky jsou k těmto účelům s oblibou využívány.

Úrokové zhodnocení ale v případě vkladních knížek není zářné. U České spořitelny platí, že úspory jsou ročně zhodnocovány dvěma procenty, avšak jen do celkového zůstatku 250 tisíc korun. Pokud jsou úspory vyšší, úročení dosahuje pouze jedné setiny procenta.

Pro vkladní knížky ale platí, že v porovnání třeba se spořícími účty jsou mnohem náročnější podmínky. Možnosti výběru jsou velmi omezené, respektive nejsou bez sankce. Pokud se subjekt rozhodne peníze z vkladní knížky i částečně vybrat, tak podmínky ukazují, že úrok za období od počátku roku do data výběru nebude vůbec připisován.

Ani to ovšem není jediná nevýhoda. Kromě nízkého zúročení je totiž nevýhodou i samotné sjednávání. Řadí se mezi ně i způsob sjednávání, neboť platí, že elektronické uzavírání smluv u vkladních knížek není možné. Proto musí subjekt počítat i se zvýšeními časovými náklady, neboť osobní návštěva pobočky bankovní instituce je v tomto ohledu nevyhnutelná.
Zmínit je i potřeba některé další výhody. Řadí se mezi ně třeba to, že jde o vklad, který je v systému pojištění vkladů pojištěný až do výše sta tisíc euro. Může jít zároveň o vhodný a poměrně tradiční dárek. Peníze není možné jednoduše zhodnotit, ale zároveň platí, že se nedají jednoduše utratit.