zpět

Válečná ekonomika Ruska připravuje podniky o pracovní sílu. Rusko pociťuje problémy a to hlavně v IT sektoru.

9.11.2023

Zbrojní závody připravují ostatní průmyslová odvětví o nedostatkové pracovníky.

Ruská armáda a zbrojní továrny přijímají stále více pracovníků, protože Moskva se připravuje na vleklý konflikt na Ukrajině, což způsobuje bolestivý nedostatek pracovních sil v civilním sektoru a destabilizaci celé ekonomiky.

Nedostatek pracovních sil pomohl odhalit nedostatky v ruské ekonomice, které jsou v rozporu s růžovým obrazem Kremlu.

Prezident Vladimir Putin opakovaně uvádí rostoucí HDP Ruska jako důkaz jeho ekonomického zdraví a toho, že válka ani západní sankce nezpůsobily vážné škody. Ekonomové však tvrdí, že tato čísla jsou nadsazená kvůli velkému nárůstu výdajů na obranu a zakrývají strukturální problémy, které by mohly být z dlouhodobého hlediska destabilizující.

Rusko není mezi vyspělými ekonomikami jediné, kdo má napjatý trh práce, a skutečnost, že jeho populace stárne a zmenšuje se, situaci ještě zhoršuje.

Válka však krizi v Rusku ještě prohloubila. Poté, co Ukrajina zastavila ruskou invazi, bylo loni náhle mobilizováno 300 000 mužů do bojů. Další statisíce, většinou vzdělaných mladých mužů, uprchly do zahraničí, aby se vyhnuly povinnosti, což způsobilo chaos v IT a dalších odvětvích, která jsou závislá na vysoce kvalifikované pracovní síle.

Podle ekonomů a ruských podnikatelů rozhodnutí Moskvy postavit ekonomiku na válečnou úroveň v očekávání vleklého konfliktu situaci ještě zhoršilo. Vzhledem k tomu, že obranné firmy nepřetržitě pracují na zásobování ozbrojených sil, civilní průmysl se snaží najít pracovníky.

"Stát přesměrovává své finanční zdroje do obranného sektoru a lidé ho následují," řekl Ruben Enikolopov, profesor výzkumu na Pompeu Fabra University (UPF) v Barceloně.

Pracovníci v obranném průmyslu mohou být osvobozeni od vojenské služby, takže práce v těchto podnicích je atraktivní zejména pro muže, kteří nechtějí být povolány.

Míra nezaměstnanosti v Rusku klesla na 3 %, což je nejnižší úroveň za posledních 30 let, a podniky tak mají problém najít pracovníky pro průmyslová odvětví, která jsou náročná na pracovní sílu a dominují ekonomice země.

Podle Pavla Luzina, vedoucího pracovníka Centra pro analýzu evropské politiky, "jsme od ledna 2023 zaznamenali 30-40% nárůst v odvětvích souvisejících s armádou".

Minulý měsíc ruská vláda oznámila, že v příštím roce plánuje vynaložit na obranu 10,8 bilionu rublu (2,7 miliardy korun), tedy zhruba 6 % HDP, což je třikrát více než v roce 2021, tedy v roce před invazí, a o 70 % více, než bylo původně plánováno na letošní rok. Podle nezávislých analytiků budou skutečná čísla pravděpodobně vyšší, pokud budou zahrnuty odhady utajovaných výdajů.
Odliv mozků způsobený válkou byl obzvláště silný v oblasti IT. Mnoho špičkových programátorů a programátorů z Ruska uprchlo ze země a ani zvláštní výjimky z vojenské služby pro pracovníky v IT nezastavily jejich odliv. Podle ministra digitálního rozvoje chybí Rusku 500 000-700 000 pracovníků v IT, zatímco jeden manažer telekomunikací popsal starší odborníky jako "vzácné zboží". Na otázku o napjatém trhu práce obecně odpověděl, že je to "průser, to ano".

Podle majitele jedné ruské pracovní agentury bylo mnoho uchazečů o práci v oblasti IT, ale většina z nich byli junioři, kteří nesplňovali podmínky pro danou pozici. "Nejhorší je to se specialisty na kybernetickou bezpečnost: najednou je po nich šílená poptávka ve všech vládních strukturách," citoval majitel. "Ale nikde je nemůžete sehnat."