zpět

V Číně jsou volné byty až pro 3 miliardy lidí. Tamní nemovitostní sektor se topí v obrovských problémech

27.9.2023

V Číně je obrovské množství volných bytů. Ačkoliv v tomto asijském státě nyní žije asi 1,4 miliardy obyvatel, volných nemovitostí je tam spousta. I to svědčí o tom, že tamní realitní sektor není v ideální kondici, a že čínští developeři mohou mít do budoucna velké problémy. Demografická křivka navíc není v Číně optimální, míra porodnosti se totiž postupně snižuje.

Data čínského statistického úřadu ukázala, že v Číně činí výměra neprodaných bytů momentálně asi 648 milionů metrů čtverečních metrů. To podle čínských statistiků znamená, že v současné chvíli se nepodařilo po celé zemi obsadit až 7,2 milionu bytových jednotek (v případě úvahy, že průměrná velikost jedné čínské bytové jednotky činí 90 metrů čtverečních).

Výše uvedený výpočet každopádně nijak nezohledňuje rezidenční projekty, které se už podařilo prodat, ale kvůli problémům s likviditou se je ještě nepodařilo dokončit. Takových bytových jednotek napříč Čínou jsou podle odhadů statisíce. Zároveň v tomto výpočtu nejsou zohledněny spekulační nákupy, ke kterým se mnozí Číňané uchýlili v roce 2016, kdy se tamní nemovitostní trh nacházel takřka na vrcholu. Tyto spekulační obchody se ale většině Číňanům v tomto období nevyplatily a od té doby takto nakoupené jednotky zejí prázdnotou. Nynější majitelé netuší, co s nimi a prozatím marně doufají v příznivější zítřky.

Odhady některých čínských analytiků hovoří dokonce o tom, že současná bytová zástavba v Číně by zvládla zajistit obydlí až pro tři miliardy lidí.

Čínský nemovitostní segment byl několik let v řadě tahounem tamní ekonomiky. Statistiky ukazují, že právě nemovitostní sektor stál dlouhodobě až za 30 procenty tamního hrubého domácího produktu, který navíc v posledních několika desetiletích až rekordně rostl. Čína se i díky němu dostala z pozice málo rozvinuté ekonomiky. Nyní je ale patrné, že pro další léta bude muset hledat zdroje hospodářského růstu jinde.

Pryč jsou totiž časy, kdy Číňané rekordně poptávali nové nemovitosti. Nyní je zájem o ně takřka na bodu mrazu. Prodeje jsou mizivé a tamní developeři bojují s obrovskými ekonomickými problémy. Společnosti jako Evergrande nebo Country Garden se topí v dluzích a se svými věřiteli se snaží vyjednat co nejvýhodnější řešení jejich problémů.

K propadu nemovitostního trhu v Číně došlo v roce 2020. Tehdy země i celý svět bojoval s důsledky pandemie nemoci covid-10. Evergrande Group v tomto období začala mít problém se splácením dluhových závazků a nyní doufá, že restrukturalizační proces alespoň částečně pomůže napravit aktuálně problematickou reputaci.

Čínská ekonomika sice nyní vykazuje stále poměrně solidní tempo meziročního hospodářského růstu (asi kolem pěti procent), stále však panují obavy, že by se jednoho dne mohl tento moloch i zhroutit. Minimálně však trendy z posledních let ukazují, že odolnost čínské ekonomiky nemusí být tak velká, jak se někteří analytici původně domnívali.

V Číně zároveň bojují s vysokou nezaměstnaností mladých osob, která se v předešlých měsících dostala dokonce přes hranici 20 procent. Tamní statistický úřad nakonec přestal tento údaj dokonce zveřejňovat. Problémem je i nepříliš vysoké tempo meziročního nárůstu spotřebitelských cen. Během léta čínští statistici dokonce uvedli, že Čína mírně spadla až do deflačních vod.