zpět

V australských závodech na výrobu LNG vypukly stávky. Cena plynu roste

11.9.2023

V Austrálii se nepodařilo odvrátit stávky v tamních dvou provozech na výrobu zkapalněného zemního plynu. Tamní odbory se nedokázaly domluvit s vedením společnosti Chevron a v pátek vstoupily do stávkové pohotovosti. Cena plynu pro evropský trh obratem reaguje zdražením, během pátečního dopoledne připsala asi sedm procent.

Austrálie se řadí mezi klíčové výrobce zkapalněného zemního plynu. I proto se cena klíčového termínového kontraktu na plyn ve virtuálním obchodním uzlu TTF v Nizozemsku s dodáním v říjnu nacházela během pátku v blízkosti 35 euro za megawatthodinu, což je v přepočtu asi 850 korun.

Do stávky se aktuálně zapojují zaměstnanci v australských závodech Gorgon a Wheatstone, které patří společnosti Chevron. Odborům se nezamlouvala nabízená dohoda ze strany vedení firmy a nabízený růst mezd i změnu pracovních podmínek vnímaly jako nedostatečné.

Stávka bude nejprve probíhat v omezené formě, příští čtvrtek je ale v plánu úplně přerušení provozu, a to asi na dva týdny. Nemuselo by však k ní dojít, pokud by společnost Chevron představila tamním odborům zajímavější nabídku.

Oba závody, ve kterých došlo ke spuštění stávky, se podílí na celosvětové kapacitě LNG více než pěti procenty. Ačkoliv Austrálie není významným dodavatelem zkapalněného zemního plynu do Evropy, panují obavy, že asijští kupci začnou více soupeřit o dostupné dodávky právě s Evropou. Tento boj by se tak mohl promítnout v nárůstu cen.

Austrálie je významným dodavatelem zkapalněného zemního plynu hlavně do Japonska, Thajska nebo na Tchaj-wan. V případě všech těchto států je australský podíl na celkových dodávkách LNG asi čtvrtinový. Velkou měrou ale zásobuje i Čínu (asi 14 procenty) nebo třeba Singapur (zhruba 29 procenty).

Při pohledu do minulých měsíců je patrné, že současný cenový nárůst na 35 euro za megawatthodinu není tak drastický jako v uplynulých měsících. V loňském srpnu se cena vyšplhala dokonce až na 350 euro za megawatthodinu. Od té doby se podařilo tuto cenu dramaticky snížit, k čemuž přispěly i solidní dodávky LNG.

Na burze se cena plynu stále nachází hluboko pod hranicí stanoveného stropu v České republice, který činí 2 500 korun za megawatthodinu.

Ještě před pár dny se zdálo, že ke stávkám nakonec vůbec nedojde. V konkurenčním podniku Woodside Energy se totiž mezi odbory a vedením podařilo vyjednat potřebnou dohodu a odborníci se domnívali, že podobně to dopadne i v dalších australských závodech.

Přesto to vypadá, že blížící se zima by neměla pro Českou republiku ani další země v Evropě znamenat výraznější problém. Plynové zásobníky se totiž daří udržovat na solidních číslech a jsou plné z více než devadesáti procent. V případě České republiky je tato hodnota dokonce ještě nad evropským průměrem a blíží se 95 procentům. Pozitivní stav plynových zásobníků souvisí zejména s nižší spotřebou plynu, k čemuž dopomohlo i letní počasí.

Dá se však očekávat, že s příchodem chladnějších dnů se začnou plynové zásobníky opět vyprazdňovat. Záležet však bude mimo jiné i na tom, jak moc chladné teploty nás v Evropě během letošní zimy nakonec čekají, což se nyní predikovat příliš nedá.