zpět

Úterý ve znamení výsledků HDP za 3. kvartál

15.11.2022

Velká Británie v recesi minimálně na další rok. Eurozóna krok od recese bez pravděpodobné možnosti se jí vyhnout. USA na vlně doznívajících voleb.

Česká koruna včera slábla a v závěru dne se dostala na hranici 24,30 EURCZK. Podobně se i polský zlotý během pondělního obchodování propadl na 4,70 EURPLN a maďarský forint na 408 EURHUF. Forint vykazoval během dne náběh na výrazně horší zakončení dne, kterému se nakonec ubránil. Maďarsko se nenachází vůbec v dobré hospodářské kondici. Tamní vláda sice zavedla cenový strop na pohonné hmoty, úroky hypotečních úvěrů, účty za energie pro domácnosti s průměrnou spotřebou a na základní potraviny, aktuální cenový strop ale nebude očividně stačit. Inflace v Maďarsku totiž stále roste a očekává se, že na konci roku by měla být na 25 procentech. Pro představu v Česku aktuálně jsme na 15 procentech oproti maďarským 21 procentům. Polsko se v současnosti pere se 17 procentní inflací, minulý týden ale polská národní banka překvapivě znovu nezvýšila úrokové sazby a zjevně se tedy snaží povzbudit domácí ekonomiku, jejíž tempo zpomaluje. Pomoci jí v tom může i silný polský trh práce, který v zemi drží nízkou míru nezaměstnanosti. V tom je situace do jisté míry podobné té u nás. Pro dnešek očekáváme, že se česká koruna bude pohybovat v pásmu 24,29 – 24,35 EURCZK.

Eurozónu přes řadu pozitivních signálů před recesí v příštím roce nejspíš už nic nezachrání. Velká Británie, kde je nový premiér těžce zkoušený řadou dlouho neřešených problémů, už v ní je a zřejmě si v ní pobude celý další rok, možná i déle. Britská libra na současné dění reaguje v posledních dnech postupným oslabováním, které zažila i včera, když zakončila den na 1,13 GBPEUR. Kdo by ale mohl mít reálnou šanci se vyhnout recesi, jsou USA. Eurodolar včera zažíval spíše klidnější den a držel se na 1,03 EURUSD, kdy bylo stále vidět aktuální trend mírně silnějšího eura. Pro americkou ekonomiku teď bude jistě důležité, jak dopadne závěr voleb do Kongresu, jejichž výsledek bude mít významný dopad na americké podniky a průmysl i na manévrovací prostor prezidenta Bidena ve vztahu k republikánským oponentům.

Více k očekávaným událostem ZDE