zpět

Úroky u hypoték se začínají snižovat. Pokles je ale mírný a banky čekají hlavně na ČNB

9.8.2023

Trh hypoték a realit v České republice je už několik měsíců poměrně zamrzlý. Situaci nenahrávají hlavně vysoké sazby u úvěrů, které zájemcům eventuální nové bydlení prodražují. I proto řada osob své plány na koupi nového bytu v poslední době odložili a vyčkávají, jak se situace na trhu bude měnit. V posledních týdnech se ale zdá, že banky začínají úrokové sazby u hypoték postupně snižovat. Pokles však není nijak výrazný.

Bankovní domy v České republice vyhlíží postupné snižování úrokových sazeb ze strany České národní banky. Inflace v České republice se začíná mírně redukovat, a proto je možné očekávat, že centrální bankéři i pro účely podpory výkonnosti českého hospodářství začnou výši úrokových měr krotit, což by se následně mělo poměrně zanedlouho projevit i na hypotečním i realitním trhu.

I díky pozitivním vyhlídkám do budoucna však začínají obchodní banky v České republice výši sazeb u úvěrů na bydlení v posledních dnech částečně snižovat.

Hypoteční banka za posledních pár dnů snížila úrokovou sazbu u úvěrů na bydlení s tříletou fixací o 0,3procentního bodu. Ještě v červenci nabízela úvěry zájemcům za sazbu 6,89 %, nyní je to už za 6,59 %. Podobně zareagovala i UniCredit Bank nebo Fio Banka.

Ještě větší slevy mohou zájemci využít v případě bankovního domu Moneta Money Bank. U pětiletých hypoték totiž sazba klesla už o 0,7procentního bodu, v případě tříletých fixací dokonce o 0,8procentního bodu. Tehdejší nabízená úroková sazba v případě společnosti Moneta ale byla v porovnání s konkurencí poměrně vysoká a nyní tak v podstatě dorovnala ostatní. V porovnání třeba s UniCredit je v případě tříleté fixace o desetinu procentního bodu nižší.

V porovnání s rokem 2021 poskytly banky na hypotečních úvěrech v České republice za prvních šest měsíců letošního roku o 73 procent peněžních prostředků méně. Konkrétně šlo o 48 miliard korun.

Bankovní domy každopádně s napětím vyhlíží možné snížení úrokových měr ze strany České národní banky. Do konce roku by se mohla průměrná nabízená úroková míra v České republice snížit i o půl procentního bodu.

Na počátku června letošního roku se Česká národní banka rozhodla zmírnit pravidla pro poskytování hypoték a od července zrušila uplatňování parametru DSTI, který hovořil o uplatňování limitu výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu. Ostatní parametry, a tedy LTV a DTI, se však radní České národní banky rozhodli ponechat v platnosti.

Zdá se ale, že tento krok český nemovitostní trh příliš nerozhýbal. Ačkoliv je ještě předčasné vyhodnocovat jeho důsledky, přílišné změny na nemovitostním trhu v ČR nejsou na první pohled patrné. Je tedy zřejmé, že největší bariérou pro opětovný prudký růst realitního trhu v České republice jsou již uváděné úrokové sazby ČNB, které se již několik měsíců drží na vysokých hodnotách.

Momentálně se tak dvoutýdenní repo sazba ČNB pohybuje na 7 procentech, diskontní úroková míra je na 6 procentech a ta lombardní je pak osmiprocentní. Vyššími sazbami se Česká národní banka snaží krotit vysokou inflaci, která v posledních měsících trápí české spotřebitele i firmy.