zpět

Turecku hrozí hyperinflace

4.7.2022

Růst cen v Turecku se nezadržitelně blíží ke 100% úrovni. Červnové spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o těžko uvěřitelných 78,62 %. Ceny průmyslových výrobců šly oproti loňskému roku nahoru dokonce o 138,31 % a zdá se, že bude hůř.

Nejvýše v historii byly spotřebitelské ceny v polovině roku 1980, kdy sahaly až ke 140% hranici. Z této perspektivy se dnešní růst o 78,62 % nemusí jevit jako dramatický, ale nesmíme zapomínat, že růst cen ve dvouciferném tempu je pro řadu evropských zemí problém a Turecko se pomalu, ale jistě blíží ke 100% růstu. V ČR za květen rostly ceny meziročně o 16 %.

Spotřebitelské ceny jsou problém, ale ceny v průmyslu jsou katastrofou. Ty totiž meziročně v červnu vyskočily o 138,31 % a jelikož v čase předcházejí těm spotřebitelským, běžné Turky čekají těžké časy. Dá se totiž čekat, že stejně jako v Evropě, tak i v Turecku půjdou ceny v dalších měsících nahoru.

Hlavním faktorem růstu cen je válka na Ukrajině, která se však ani vzdáleně neblíží svému konci ani žádnému řešení, takže inflace jak spotřebitelská, tak průmyslová, půjdou dál nahoru. Turecko má ještě jeden velký problém a tím je tamní prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten se totiž pasuje do role neoficiálního šéfa centrální banky a neustálé personální veletoče v jejím vedení nejsou dobrou zprávou. Snižování sazeb, které R. T. Erdogan naordinoval jako lék na inflaci, ožebračuje běžné Turky. Turecká lira se krátce po zveřejnění dnešních čísel pohybuje v blízkosti 16,75 USDTRY.