zpět

Trumpův postoj k Bitcoinu se výrazně mění

7.3.2024

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump změnil svůj postoj k Bitcoinu. Zatímco během svého prezidentského mandátu zazněly od něj anti-Bitcoinové prohlášení a označení ho za podvod, Trump nyní říká, že s BTC může žít a uznává jeho rostoucí poptávku.

Během nedávného rozhovoru na Fox News byl Trump dotázán na svůj názor na vzestup čínské digitální měny a zda je správným způsobem, jak jí čelit, decentralizovaná měnová síť, jako je Bitcoin (BTC). Trump v odpovědi uvedl, že pro něj je dolar stále nejlepší měnou, ale zároveň uznal rostoucí popularitu a přijímání Bitcoinu:

"Rád mám dolar, ale mnoho lidí to dělá (používá Bitcoin), a upřímně řečeno, to nabralo svůj vlastní život. Asi budete muset provést nějaké regulace, jak víte, ale mnoho lidí to přijímá. A stále více a více vidím lidi, kteří chtějí platit Bitcoiny, a vidíte něco zajímavého. Takže s tím mohu žít jedním nebo druhým způsobem."

Trumpova nedávná změna postoje k Bitcoinu se odchyluje od jeho dřívějších názorů, když byl prezidentem. Tehdy Trump označil Bitcoin za podvod a prý nařídil ministru financí, aby "šel po Bitcoinu."

V současné době Trump kandiduje jako kandidát na nadcházející prezidentské volby v roce 2024 ve Spojených státech, a někteří lidé v kryptokomunitě věří, že jeho nedávná změna postoje k Bitcoinu může být politicky motivována s cílem získat více hlasů od rostoucího odvětví kryptoměn. Jiní také poukázali na to, že dělá "přesně to, co Trump dělá nejlépe," což znamená, že se nerozhoduje úplně jedním nebo druhým směrem.

Uživatel jménem Blairja z One X věří, že Trump záměrně vypustil pro-BTC větu následovanou větou pro americký dolar, aby vyhodnotil názory. Lidé to přirovnávali k mechanismu rybaření, abyste zjistili, kterým směrem je mezi voliči nejpopulárnější. Během let mnoho politiků využilo kryptoměny ve svých kampaních k získání nové generace voličů se znalostí technologií.

Trump je v současné době favoritem na nominaci republikánské strany na prezidenta, s bývalou republikánskou kolegyní Nikki Haley, která za ním zůstává.

Někteří pozorovatelé tvrdí, že se měnící postoj Trumpa k Bitcoinu odráží širší posun v názoru veřejnosti na kryptoměny. Jak digitální aktiva získávají obecné uznání a stávají se nedílnou součástí finančních diskusí, politici mohou pociťovat nutnost přizpůsobit své názory tak, aby rezonovaly s rozmanitým a technologicky zdatným elektorátem. Průsečík technologie, financí a politiky se stává stále složitějším, což vyžaduje od vůdců citlivou rovnováhu mezi přijímáním inovací a zajišťováním regulační stability.

Na druhé straně skeptici zpochybňují upřímnost Trumpova nového přijetí Bitcoinu, přičítajíce to politickým manévrům spíše než opravdové změně názoru. Tvrdí, že taková prohlášení mohou sloužit jako strategický tah, aby oslovila demografii, která se stále více angažuje v kryptosvětě, aniž by se zavázala k určitým změnám v politice. Komplexní tanec mezi politiky a se měnícím se světem digitálních měn přidává další vrstvu složitosti do probíhající diskuse o roli kryptoměn při formování budoucnosti globálního finančního systému.
V prostředí této se vyvíjející narace zůstává kryptokomunita bdělá, pečlivě zkoumajíc politická prohlášení pro jejich potenciální dopad na regulační prostředí. Bez ohledu na to, zda je zmírněný postoj Trumpa k Bitcoinu strategickým politickým krokem nebo upřímným uznáním jeho rostoucího vlivu, zdůrazňuje to dynamickou povahu prostoru kryptoměn a jeho stále větší relevanci při formování nejen finančních trhů, ale také politické diskuse na globální úrovni.