zpět

Trhy opět pod vlivem covidu

26.4.2022

Trhy nevstoupily do nového týdne s velkým nadšením. Ranní pohledy na monitory ukázaly výrazný propad čínských indexů následovaný poklesem i evropských akcií.

Ač to v Evropě vypadá, že covid již není téma a pozornost směřuje k Ukrajině, v Číně tomu tak není. Čína tak negativně ovlivnila včerejší dění na trzích poté, co došlo k poklesu čínského akciového indexu o téměř 5 %. Negativně tak otevřely i evropské trhy a trend se přelil i do amerického obchodování, kde ale nakonec trhy zakončily v plusu. Tam se nakonec pozornost zaměřila více na výsledkovou sezónu.

S negativním sentimentem se svezla i česká koruna, která tak během včerejšího obchodování lehce ztrácela na 24,43 EURCZK, vůči dolaru se dostala ke 22,80 USDCZK. Eurodolar se nadále posouvá níže a aktuálně atakuje hladinu 1,0700 EURUSD, v pohybu mu pomáhá nárůst rizikové averze v kombinaci s očekáváním na zvyšování sazeb.

Domácí zprávy neměly šanci do obchodování zasáhnout. Důvěra v ekonomiku v dubnu překvapivě vzrostla, ale jen díky podnikatelům, u spotřebitelů převládají obavy z finanční situace. Bez povšimnutí trhy nechaly i komentář Aleše Michla z ČNB – ten nepodpoří případné intervence za silnější korunu, nepřekvapivě ani dál nezvedne ruku pro vyšší sazby.

Z Německa pak přišla obdobně překvapivá zpráva o dubnovém růstu IFO indexu podnikatelského klimatu.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnešní hlavní událostí v regionu je zasedání maďarské centrální banky. Ta zřejmě opět zvýší výrazně sazby o 100 bodů, tedy základní sazbu na 5,4 %.

Očekávané finanční události v Evropě

Kalendář v eurozóně je dnes prázdný, futures na evropské akcie ukazují na docela slušný růst.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA bude dnes odpoledne zveřejněna statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a později pak spotřebitelská důvěra Conference Board a index aktivity v průmyslu richmondského Fedu.