zpět

Token který přežil. Jak projekt Solana povstal z popela

3.1.2024

Solana (SOL) zažila výrazný vzestup po svém pádu v roce 2022, kdy se ocitla v nepříznivé situaci. Podařilo se jí však zotavit a stát se jedním z nejúspěšnějších digitálních aktiv. Klíčové faktory, které přispěly k jejímu rychlému růstu, zahrnují několik důležitých blockchainových metrik po krachu FTX 11. listopadu 2022.

V roce 2023 Solana (SOL) výrazně předčila Ethereum (ETH) růstem o více než 1000 % ve srovnání s mírným nárůstem ETH o 90 %. Tento výjimečný úspěch lze přičíst několika klíčovým katalyzátorům, které podpořily obnovení Solany. Některé z těchto faktorů mohou zahrnovat inovativní technologické vylepšení, zvýšenou oblibu veškerých decentralizovaných financí (DeFi) a výkonnější ekosystém.

Zároveň se investoři začali zajímat o potenciál Solany, což podporovalo její rychlý růst. Odborníci na trhu vydali pozitivní prognózy a investoři byli přitahováni solidním výkonem a perspektivou budoucího rozvoje Solany.

Investování do Solany se stalo atraktivním, a to díky pozitivnímu sentimentu a očekáváním dalšího růstu. Všestranný ekosystém Solany poskytuje prostor pro inovace a rozvoj decentralizovaných aplikací (dApps), což přispívá k udržení zájmu a růstu hodnoty SOL tokenů.

Bankrot FTX: Zlomový okamžik

Když kryptoměnová burza vyhlásila bankrot, metriky společnosti Solana dostaly ránu. Cena SOL klesla z 62 na 17 dolarů a denní objem obchodů se snížil z 6,7 na 2,2 miliardy dolarů. Odchod hlavního investora a riziko prodeje mincí způsobily pád Solany, což vedlo k chmurným předpovědím jejího zániku. Spoluzakladatel a generální ředitel projektu Anatolij Jakovenko však uznal problémy a vyjádřil pochopení pro postižené ekosystémové projekty.

Odolnost a vzestup projektu

Navzdory negativním prognózám se Solana vzepřela a začala se zotavovat. Odborníci její "přežití" přičítali zátěžovým testům a opravám chyb. Solana získala na dynamice po soudním rozhodnutí v případu FTX, protože zakladatel burzy byl shledán vinným ze všech obvinění. Nyní, osvobozena od vnějšího tlaku, se budoucnost Solany zdá být jasnější a přitahuje další investice. V kryptografické komunitě bují diskuse o potenciálu Solany ovládnout příští býčí trh.

Dopad Solany na ekosystém

Navzdory poklesu aktivity sítě zůstali vývojáři Solany proaktivní a implementovali významné technické aktualizace a inovace. Byly představeny nové služby DeFi, platformy pro půjčování, protokoly LSD a decentralizované burzy, které vytvořily novou generaci platforem se "zdravou" tokenomikou a kvalitním UI/UX. Díky migraci validátorů a zavedení komprese stavu pracuje Solana na zvýšení stability sítě a snížení nákladů.

Meme Coins Powered by Solana

Jedním z výrazných fenoménů v rámci ekosystému Solana je vzestup meme coinů, jako je například Bonk. Podobně jako Dogecoin a Shiba Inu, i Bonk získal trakci po období poklesu ceny, což se shoduje s celkovým růstem blockchainu Solana. Zvýšená poptávka po tokenech Bonk dokonce vedla k prudkému nárůstu prodeje smartphonů Saga, přičemž odměny za tokeny pokryly náklady na zařízení.

Budoucnost Solany

Podle analytiků společnosti VanEck by se cena Solany mohla v závislosti na různých scénářích do roku 2030 pohybovat mezi 9,81 a 3211,28 dolaru. Odborníci se domnívají, že Solana má potenciál pojmout aplikace s více než 100 miliony uživatelů, a předpovídají, že její tržní kapitalizace, TVL a aktivní uživatelé se zařadí mezi tři nejlepší. Ačkoli se ambiciózní cenové prognózy mohou zdát náročné, Solana již dosáhla významných pokroků a v tržní kapitalizaci překonala Ripple a BNB.