zpět

Středa přinesla zisky zlotému

10.2.2022

Polský zlotý v pozornosti investorů. Prezident německé centrální banky vyzval ECB k řešení rostoucích cen. Odpoledne dorazí inflace z USA.

Kurz „eurokoruny“ se včera odchýlil od vývoje kurzů zbylých regionálních měn. Domácí měna proti euru ztratila v intradenním vyjádření 10 haléřů a obchodování zakončila na hranici 24,34 EURCZK. Středeční seance se vydařila polskému zlotému, který proti společné evropské měně zpevnil o 0,75 % a poprvé od července loňského roku posílil pod hranici 4,50 EURPLN. Měně našich severních sousedů pomohla tamní centrální banka NBP a nešlo ani tak o očekávané zvýšení základní úrokové sazby o 50bb. na 2,75 %. Ve vyjádření NBP se objevila informace o tom, že centrální banka počítá s dalším utahováním měnové politiky a počítá s posilujícím zlotým. Polská centrální banka navíc zvýšila míru povinných minimálních rezerv tamních bank z 2,0 % na 3,5 %. Pro dnešek počítáme s pohybem koruny v pásmu 24,25 – 24,40 EURCZK.

Obchodování s dolarem včera příliš zajímavé nebylo, když si koruna vystačila s rozmezím 21,21 – 21,30 USDCZK. Ztráty domácí měny byly proti dolaru částečně kompenzovány posilujícím eurem, které proti dolaru zpevnilo z 1,1400 EURUSD na 1,1440 EURUSD. Euro se dočkalo podpory od prezidenta německé centrální banky, který očekává letošní německou spotřebitelskou inflaci výrazně nad hranicí 4,0 %. V rozhovoru pro Die Zeit tak vyzval ECB k dřívější reakci, protože pozdní by dle něj mohla způsobit v budoucnu větší výkyvy na trzích. Dnes očekáváme obchodování koruny v rozmezí 21,20 – 21,40 USDCZK.

Ze střední Evropy se dnes žádných zásadních ekonomických dat nedočkáme. Za zmínku ale stojí odpolední zveřejnění zápisu z úterního zasedání polské centrální banky NBP.

Ani z eurozóny dnes žádná zajímavá ekonomická data nedorazí. Určitou pozornost si ale zaslouží odpolední vystoupení dvou členů výkonné rady ECB.

Ze Spojených států se dnes několika důležitých makroekonomických výsledků dočkáme. Jednak to budou obvyklá čtvrteční data z tamního trhu práce a především budou spolu s nimi ve 14:30 zveřejněny výsledky lednové inflace. V případě spotřebitelské inflace se očekává hodnota růstu o 7,3 % y/y. V případě jádrové složky inflace se očekávání pohybuje na úrovni 5,9 % meziročního růstu, což by byla nejvyšší hodnota od roku 1991. V případě potvrzení uvedených hodnot se dá očekávat spíše zpevnění dolaru. Důvodem je fakt, že by vzrostly šance na výraznější zvýšení dolarových sazeb hned na příštím tj. březnovém zasedání.