zpět

Stojí oslabená čínská ekonomika na prahu recese? Zatajuje údaje o nezaměstnanosti mladých

17.8.2023

Čína v úterý zveřejnila další sérii statistických dat, která dokazují, že druhá největší ekonomika světa roste výrazně pomaleji, než jak by si vláda v Pekingu představovala. Čínský statistický úřad navíc přestal zveřejňovat údaje o nezaměstnanosti mezi mladými, která byla v posledních měsících rekordní. Mluvčí statistického úřadu uvedl, že je nutné přehodnotit metodologii.

Maloobchodní tržby se v červenci zvýšily meziročně o 2,5 procenta, zatímco v červnu jejich růst činil 3,1 procenta. Výsledek výrazně zaostal za odhady analytiků, kteří naopak počítali se zrychlením růstu, v průměru na 4,5 procenta. Průmyslová výroba pak zpomalila tempo meziročního růstu na 3,7 procenta z červnové hodnoty 4,4 procenta. Analytici předpokládali, že výroba udrží červnové tempo růstu.

„Při regulaci hospodářství musíme zesílit úlohu makroekonomické politiky a vyvinout dostatečné úsilí, abychom zvýšili domácí poptávku, posílili důvěru a také předcházeli rizikům,“ uvedl statistický úřad. Situace v Číně i v zahraničí je podle něj složitá a domácí poptávka slabá.

Dalším indikátorem slábnutí čínské ekonomiky jsou data o vývoji investic do fixních aktiv, kam patří například továrny, infrastruktura a podobně. Od ledna do konce července vzrostl objem těchto investic meziročně o 3,4 procenta, a zpomalil tak z předchozích 3,8 % za období leden až červen. Analytici i zde očekávali, že tempo růstu zůstane minimálně na úrovni dosažené ke konci předchozího měsíce.

Dopad zpomalujícího se růstu ekonomiky lze rovněž pozorovat na trhu práce. V červenci míra nezaměstnanosti vzrostla na 5,3 procent ve srovnání s červnovými 5,2 procenty. Na rozdíl od předchozích zpráv však červencová zpráva neobsahuje informace o rozdělení nezaměstnanosti do věkových kategorií.

Investice do realitního sektoru, který je v posledních letech jedním z důvodů zhoršení ekonomických ukazatelů, od začátku roku do konce července meziročně klesly o 8,5 procenta. To je výraznější pokles, než jaký Čína registruje ke konci června.

„Peking už přijal některá opatření, aby napětí v realitním sektoru snížil. Podle našeho názoru to ale nestačí a je to příliš pomalé,“ řekl hlavní analytik pro Čínu ve společnosti Nomura Tching Lu. „My si myslíme, že Peking bude v určitém okamžiku nucen přijmout ještě další opatření, aby tu sestupnou spirálu zastavil,“ dodal.

Nepříliš dobře se vyvíjí i prodej přes internet. Maloobchodní tržby z prodeje fyzického zboží online vzrostly v červenci meziročně o 6,6 procenta, což je výrazné zpomalení oproti předešlým měsícům, kdy dosahovaly dvouciferného růstu. Nejvíc se dařilo cateringovým službám, kde byl zaznamenán nárůst o 15,8 procenta. Naopak tržby za prodej šperků klesly o 10 procent. Celkově maloobchodní tržby rostly nejpomaleji od prosince loňského roku.

redaktorka: Kristýna Kvačková 

Studentka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, oboru Teritoriální studia se zaměřením na Severoamerická studia. Zabývá se oblastí mezinárodních vztahů, především pak měnovým trhem a zahraniční politikou.