zpět

Stagnace realitního trhu se netýká průmyslových hal. V Česku jich vzniká spousta.

9.11.2023

Ačkoliv nemovitostní trh po celé Evropě v posledních měsících i kvůli vysokým sazbám centrálních bank pokulhává, výstavba nových průmyslových hal a skladů v České republice neuvadá. Naopak podle studie poradenské společnosti Cushman & Wakefield momentálně v Česku vzniká až čtvrtina všech těchto objektů v celé střední a východní Evropě.

Česká republika je tak důležitým lídrem ve výstavbě průmyslových nemovitostí v oblasti střední a východní Evropy. Podle aktuálních dat je zřejmé, že v Česku momentálně vzniká celkem 1,4 milionu metrů čtverečních výrobních hal skladů, což je nejvíce v historii.

Populární lokací je hlavně Karlovarský kraj, a není divu. Tato oblast je totiž ideální zejména z hlediska napojení na západní trhy. Mezi zájemce o právě stavěné průmyslové haly se řadí kupříkladu skupina Accolade, která v Chebu momentálně buduje největší český průmyslový park. Jeho rozloha by měla přesáhnout hranici 233 tisíc metrů čtverečních.

I přes ochlazený nemovitostní trh ale obsazenost průmyslových hal v České republice zůstává poměrně podobná jako v předchozích letech. Je zřejmé, že momentálně je k dispozici jen asi 1,5 procenta z celkových 11,5 milionu metrů čtverečních všech hal v České republice, a to i navzdory tomu, že sektor e-commerce nezažívá zvlášť při pohledu do historie zrovna ideální časy.
Právě rozmach e-shopů během pandemie nemoci covid-19 stál v uplynulých letech v tomto odvětví za hlavní částí poptávky a navzdory poklesu maloobchodních tržeb se neočekává, že by obsazenost průmyslových hal v České republice měla v dalších měsících nějak citelně propadnout.

I přesto ale platí, že část firem si již nepotřebuje za současné situace pronajímat dodatečné skladovací prostory.

Zároveň je zřejmé, že část spekulativních projektů developeři v České republice v posledních letech omezily. Nechtějí riskovat, že by pro nově dostavěné průmyslové haly neměly nájemce. I proto developerské skupiny raději výstavbu na nějaký čas pozastaví. Je to pro ně komfortnější, než kdyby průmyslová hala zůstala prázdná.

Velkou výzvou ale bude do budoucna nearshoring, a tedy postupný opětovný přesun výroby z Asie do evropských států. I proto zůstávají základy trhu s průmyslovými halami solidní a pevné a prostor pro další příležitosti se naskýtá zejména v oblasti automotive sektoru, oděvního průmyslu nebo strojírenství.

Týká se to však i třeba velkého odvětví spotřebního zboží. Zároveň se očekává, že v příštím roce se po útlumu konečně nastartuje ekonomická výkonnost a Češi i všichni Evropané začnou opět utrácet nakumulované prostředky, což pozitivně pocítí právě i e-shopy, které průmyslové haly poptávají.

Po celé Evropě je momentálně ve výstavbě celkem 5 milionů metrů čtverečních výrobních hal a skladů. Při pohledu do okolních ekonomik je zřejmé, že rozměrnější výstavba momentálně probíhá už jen v Polsku, které je dlouhodobě největším trhem v regionu. Pro Polsko také platí, že v zemi stojí více než polovina z celkových 59 milionů metrů průmyslových nemovitostí ve střední a východní Evropě. Česká republika je s podílem 19 procent v pomyslném žebříčku na druhém místě.